Nejnovější články » Filmové novinky

Komiksová klasika, která přestává fungovat. Captain Marvel neproměnila svůj potenciál, místo toho se schovala za agenta Furyho (recenze)

7.3.2019,

Marvel se tradičně vrací s vypointovanými scénami a svébytným humorem, tentokrát na straně feminismu. Paradoxně ale studio nedává ve svém prvním samostatném filmu s ženskou hrdinkou Captain Marvel dostatek prostoru k tomu, aby se mohla projevit. Divácky jsou tak v závěru daleko přitažlivější vedlejší osudy agenta Furyho a Coulsona nebo kocoura Goose, které zastíní hlavní linii příběhu.

V KINECH: Captain Marvel

Do Marvel Universe přibyla další planeta se jménem Captain Marvel. Na její příchod se všichni fanoušci komiksových filmů těšili téměř rok. Už od dob, kdy se v Avengers: Infinity War na konci jako symbol naděje objevila modro-červeno-bílá hvězda. V příběhu nejspíš hraje tato postava klíčovou roli, ve skutečném světě kinematografie ale bohužel bude patřit k tomu nejslabšímu, co studio vydalo.

Sázka na jistotu

Je náročné neustále přicházet s něčím novým, a naopak velmi pohodlné držet se osvědčené klasiky. Marvel tentokrát sáhl po druhé možnosti a vlastně jen vyplnil čekání na letošního favorita Avengers: Endgame. S Captain Marvel se tak objevuje i už tradiční pozvolné pointování. Každá narážka něco znamená, přesně jak jsou diváci zvyklí. Stejně tak studio nezapomnělo ani na osobitý vtip a dvě potitulkové scény. Nenabízí ale o moc víc.

Tvůrci se vlastně jen uchýlili k nepříliš inovativní zápletce, kterou používají i teen komedie. Carol Danversová alias Captain Marvel plné dvě hodiny doslova hledá samu sebe, jelikož si pamatuje pouze střípky ze své minulosti. Musí se pooprat s tím, že jí nikdo nevěří, a to ani ona sama. Nakonec se z ní ale pochopitelně vyloupne silná žena, která zachrání situaci, aneb trochu laciný závan feminismu prolétl i universem Marvel.

Přitom právě tohle byl paradoxně jeden z mála světů, kde feminismus fungoval. U Černé vdovy ani Marie Hillové přece nikdo neřešil, jestli jsou ženy. Byly součástí týmu jako kdokoli jiný. Najednou, a nutno podotknout zcela zbytečně, je ale velkým problémem náladovost hlavní hrdinky nebo její nedostatečná kompetence při pilotování.

Hlavní hrdinka v pozadí

A částečně i kvůli feministické linii příběhu stojí Captain Marvel v pozadí diváckého zájmu. Na druhou stranu se ale díky tomu vytvořil prostor pro pozvolné odhalování minulosti agenta Furyho a Coulsona. Konečně se tak fanoušci dočkají jasných odpovědí na hned několik palčivých otázek, například kde vzal Fury tu pásku. A právě tyto nové informace patří k tomu nejzajímavějšímu, co snímek přináší.

Agenti ale samozřejmě vyčnívají i díky vyrovnaným hereckým výkonům Samuela L. Jacksona a Clarka Gregga. Na rozdíl od nich Brie Larson nedokázala dodat Carol potřebnou ráznost, rozhodnost, uštěpačnost a nadhled. V některých chvílích působí velmi strojeně, jindy zase nejistě. Larson jednoduše není ta Captain Marvel, která má zachránit nejen svět, ale i tým Avengers.

Přesto se najde jedna část, která si zaslouží velký obdiv, a to v úplném úvodu. Celý snímek je totiž věnován nedávno zesnulému komiksovému králi Stanu Leemu. A pocty se dočkal skutečně velkolepé. Zbytek filmu ale bohužel už tak efektní není. Jistě, pořad je to značka Marvel, tedy téměř automatická záruka propracovaných efektů, zábavy a kvalitní sci-fi podívané. Tentokrát jí ale chybí to pověstné kouzlo, které nutí děti číst si příběhy o hrdinech pod peřinou a dospělé vyvěšovat si plakáty po jinak uhlazených bytech.