Nejnovější články » Filmové novinky

Jeden svět jako místo pro život. Festival dokumentárních filmů bude letos hledat bezpečnou blízkost

2.2.2019,

Tradiční filmový festival o lidských právech Jeden svět se letos zaměří na nacházení vlastní identity. Nabídne to nejlepší z tematických dokumentů v Praze a následně po celé republice.

Jaká je naše role na světě? Kam patříme a proč? Otázky, na které budou odpovídat filmaři prostřednictvím svých děl v rámci jednadvacátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Ten nabídne divákům snímky o lidských právech od 6. do 17. března v Praze a dále v dalších pětatřiceti městech po celé zemi - například v Hradci Králové, Liberci nebo Olomouci.

Letošní Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé dokáží porozumět a naslouchat. "Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje," přibližuje téma ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

V rámci něho uvede i dva filmy nominované na Oscara. Hale County This Morning, This Evening zobrazuje každodenní život afroamerické rodiny na jihu Spojených států a Minding The Gap pozoruje přátelství a dospívání tří skejťáků v takzvaném Rezavém pásu na severovýchodě země. Další snímek O otcích a synech, oceněný v minulém roce za režii, rovněž letos usliuje o cenu Americké filmové akademie.

Kromě každoročních tří soutěžních kategorií (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a soutěž lidskoprávních dokumentů Máte právo vědět) a devíti tematických kategorií Jeden svět podruhé představí také program speciálních debat Mluvící kino. Do metropole v rámci něco zavítají odborníci z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů. Výše si připomeňte festivalovou znělku minulého ročníku nebo si přečtěte, jaký byl loni zahajovací večer.