Nejnovější články » Filmové novinky

S kůží na trh ve svém debutu. Chvilky Beaty Parkanové jsou otiskem duše bez odpovědí (recenze)

24.11.2018,

Režijní debut Beaty Parkanové byl producentským riskem, který se do jisté míry vyplatil. Sázka na čistou autentičnost a "divočejší" Jenovéfu Bokovou dala divákovi lidský a citlivý film o všemožných momentech jejich životů. Vadit bude jen těm, kteří si sami neradi dokončují příběhy a nehledají hlubší smysl tam, kde není vyražený razítkem na čele.

V KINECH: Chvilky / Moments

Při debatě na festivalu v Karlových Varech se bála, co jejímu dílu řekne rodina. Tak moc se totiž při jeho psaní a realizaci inspirovala u sebe doma. Právě proto jsou ale Chvilky filmem neobvykle hezkým a tolik povědomým. Pokud byste vy sami natočili momenty ze svého života, ať už humorné či smutné, emoce by projevili většinou jen úzce zainteresovaní. Parkanová však ve svém úplně prvním filmu, s dopomocí velmi civilního herectví Jenovéfy Bokové, tyto kouzelné chvilky vzala a udělala z nich vzpomínky všech.

Anežka (Jenovéfa Boková) je nekonfliktní osoba, která raději kývne a vyhne se sporu, než aby pošlapávala blaho ostatních. Takový přístup k životu je ale jako bublající polévka v hrnci, která za moment shodí pokličku. Ze situace buď člověk zešílí, anebo se postupně zničí. Chvilky v životě se mění v závislosti na okolnostech, tvářích kolem nás, ale i zmíněnému poháru, který přeteče. A vlastně ani nevíme, zda to bude při setkání s milencem, babičkou či matkou. V závěru lze pouze najít sílu jít dál, nebo se nadobro vzdát.

Co může následovat, když se má člověk věnovat sám sobě, ale snaží se vyhovět ostatním a nepřipouští si problém? Chvilky jsou o setkáních s lidmi vašeho života, o silných a intenzivních momentech. A co může být těžšího, než se bez většího zásahu inspirovat vlastní rodinou a vlastně i sama sebou? Právě s tím přichází Parkanová k českým divákům. Pro někoho možná amatérismus či začátečnická nerozvážnost. Čerpání z vlastní minulosti, a tudíž i autenticita celého projektu, je ale daleko cennější než všechny zkušenosti světa. Ty totiž mohou přijít časem.

Režisérka a scenáristka vychází ze studentského projektu, který si i vy můžete prohlédnout níže. Už desetiminutový snímek naznačuje situace, které tak důvěrně známe. Ačkoliv u něj je skutečně vidět, že vznikl spíš jako "domácí úkol". Se svou kůží na trhu a odvahou ji prodat pak zbývalo rozklíčovat, koho autorka obsadí do role sebe sama. Ukázala na Jenovéfu Bokovou, u které ze začátku existovaly pochybnosti, zda tak intimní part zahraje. Tvůrci se báli, že bude Boková, věrně své povaze, moc rozjívená. Po zhlédnutí Chvilek ale jako by nepřipadala v úvahu jiná herečka, která by se na roli víc hodila.

Snímek zasáhne rodinné typy nebo diváky, kteří zažívají podobná životní dilemata jako hlavní hrdinka. Naopak nesedne publiku, jež chce otázky s odpověďmi. Parkanová totiž klouže po povrchu a nechá příběh doznívat do ztracena. Jestli lidé chodí nebo nechodí do kina proto, aby prožili příběh někoho jiného a nejen pouze útržky, tedy nechává čistě na každém z nás.

Věrohodnost a uvěřitelnost ale vítězí. Ačkoliv pokud si budete Chvilky pouštět i doma, nebude vám veselo – a při dobré náladě vás to zřejmě nenapadne. Budiž tak premiéra Beaty Parkanové takovým filmovým Philem Collinsem nebo Lionelem Richiem pro české ztracené, avšak do morku kosti dobré duše.