Nejnovější články » Umění

Květnové výstavy ve Slezsku: piktoriální fotografie či éra první republiky

27.4.2018,

Na výstavách v Moravskoslezském kraji si během měsíce května můžete prohlédnout piktoriální fotografie, expozici věnovanou meziválečné éře nebo historické kočárky z konce 19. a z 20. století.

1. Prvorepubliková éra

Expozice Musaion v Havířově slaví sté výročí vzniku Československou výstavou s názvem V novém státě – éra první republiky. Návštěvníky seznamuje se zásadními politickými událostmi tohoto období a přibližuje atmosféru kulturního i společenského života. Meziválečnou dobu představuje jako čas kulturního, hospodářského a politického rozmachu naší země. Více informací zde.

2. Unikátní piktoriální fotografie

Jediný fotografický klub v Česku zaměřený na piktoriální fotografii, která kombinuje dokumentární snímek s výtvarným cítěním autora, prezentuje výstava v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Umělci z klubu Pictorial Foto Beskyd se věnují především různým zákoutím a starým objektům určeným k demolici. Důležité jsou emoce a dojmy, které se svou tvorbou snaží předat divákovi. Více informací zde.

3. Výročí vzniku Československa hravou formou

Další výstavu, která se soustředí na 100 let od vzniku samostatného československého státu, uspořádalo Městské muzeum Krnov ve zdejší Flemmichově vile. Určena je hlavně malým návštěvníkům, které hravou formou provede událostmi z konce první světové války. Více informací zde.

4. Historické kočárky 19. a 20. století

Historické kočárky si nyní můžete prohlédnout na výstavě v Ostravském muzeu – ta zahrnuje na sto dětských i loutkových kočárků, čtyřkolek a trojkolek, z nichž nejstarší byla vyrobena v roce 1880 a nejmladší pro dvojčata roku 1995. V první části výstavy najdete kočárky z dob konce habsburské monarchie, dále prvorepublikové, socialistické a nakonec porevoluční. Na konci expozice jsou k vidění staré rodinné fotografie – jak jinak, než s kočárky. Více informací zde.

5. Čas ve tvorbě dvojice současných umělců

Napřed uhořet – tak zní název výstavy v ostravském Domě umění, která spojuje fotografie Ivana Pinkavy a prostorové objekty Eliáše Dolejšího. Oba svými díly tematizují čas, každý však odlišným přístupem. Zatímco Pinkava se zaměřuje na čas lineární, tedy na lidský čas, mládí, stárnutí a smrt, Dolejší reflektuje čas cyklický – mýtus, meta-vyprávění či rituál. Více informací zde.

Foto: archiv Trisia