Nejnovější články » Filmové novinky

Nominace na Oscary jsou odtajněny! Kdo si dojde letos pro zlatou sošku?

14.1.2016,

Americká Akademie filmového umění a věd odtajnila nominace na letošní Oscary. Favoritem již 88. ročníku se stal snímek REVENANT Zmrtvýchvstání, který získal nominaci hned ve dvanácti kategoriích. Slavnou oscarovou sošku má na dosah také herec Leonardo DiCaprio, který ve zmíněném filmu ztvárnil hlavní roli.

Pro Leonarda DiCapria je letošní oscarová nominace již pátou. Dosud se mu však nepodařilo žádnou z nich proměnit. Jestli letošní ročník Cen Akademie jeho skóre změní, to se dozvíme již 28. února, kdy proběhne slavnostní vyhlášení výsledků. REVENANT Zmrtvýchvstání získal kromě nominace za nejlepšího herce ještě dalších jedenáct nominací. Mimo jiné usiluje i o sošku za nejlepší film. V té má ale velkou konkurenci – snímek Šílený Max: Zběsilá jízda, který získal druhý největší počet nominací, a drama Marťan se sedmi nominacemi. Hvězdnou osmičku pak doplnil thriller Most špiónů, životopisný Spotlight, komedie Sázka na nejistotu či dramatické snímky Brooklyn a Room.

O cenu za nejlepšího režiséra se pak utká Alejandro González Iñárritu (Revenant), Lenny Abrahamson (Room), Tom McCarthy (Spotlight) a Adam McKay (Sázka na nejistotu). Kromě Hvězdy snímku REVENANT Zmrtvýchvstání Leonarda DiCapria má šanci získat Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli i loňský vítěz této kategorie Eddie Redmayne, který se ve snímku Dánská dívka proměnil v ženu. Šanci mají také Matt Damon (Marťan), Bryan Cranston (Trumbo) a Michael Fassberg za roli počítačového génia Steva Jobse.

A kdo bude během 88. ročníku Cen Akademie vyhlášen jako nejlepší herečka v hlavní roli? Na odpověď si musíme ještě chvíli počkat, ale již nyní je jasné, kdo se dostal do užšího výběru. Naději má Brie Larson (Room), Cate Blanchett (Carol), Jennifer Lawrence (Joy), Saoirse Ronan (Brooklyn) a Charlotte Rampling (45 let).  

Česká filmová a televizní akademie vyslal do bojů na oscarové klání snímek režiséra Slávka Horáka Domácí péče v hlavní roli s Alenou Mihulovou a Bolkem Polívkou. Ten se však do užšího výběru nedostal. V nominacích tudíž opět chybí český zástupce.

Kdo další má stále naději na prestižní ocenění? To si prohlédněte níže, kde naleznete kompletní nominace 88. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd.

Nejlepší filmy

Nejlepší režisér

Nejlepší herec v hlavní roli

Nejlepší herečka v hlavní roli

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nejlepší kamera

Nejlepší původní scénář

Nejlepší adaptovaný scénář

Nejlepší celovečerní animovaný film

Nejlepší krátký animovaný film

Nejlepší cizojazyčný film

Nejlepší dokument

Nejlepší krátký dokument

Nejlepší krátký hraný film

Nejlepší kostýmy

Nejlepší filmový střih

Nejlepší masky

Nejlepší výprava

Nejlepší vizuální efekty

Nejlepší původní píseň

Nejlepší původní hudba

Nejlepší zvuk

Nejlepší střih zvuku