Vinobraní v druhém covidovém roce. Kam za degustací a hudbou na Moravě i v Čechách?

Vinobraní v druhém covidovém roce. Kam za degustací a hudbou na Moravě i v Čechách? 

Pořadatelé jednoho z největších vinobraní ve Znojmě přesunuli zářijovou akci až na příští rok. S ostatními svátky sklizně vinné révy po celé republice to ale zatím vypadá nadějně. Podívejte se na náš výběr.

V Čechách

Vinobraní u Máchova jezera

Závěr prázdnin patří u časté dovolenkové destinace na kraji Doks vinobraní v tamním hotelu Port, které se uskuteční v neděli 29. srpna. V nabídce bude bílý i růžový burčák, zahraje moravská cimbálová muzika a chybět nebudou ani krůtí speciality, káva z pražírny nebo točená zmrzlina. Každou celou hodinu bude navíc po jezeře od hotelového mola vyplouvat výletní loď a plavby budou přístupné zdarma.

Roudnické vinobraní

Oslavit úrodu vína a burčáku přijedou v sobotu 11. září do Roudnice nad Labem zvuční interpreti jako Michal David, Slza, Wohnout, Žlutý pes, Sto zvířat, Dalibor Janda, Olga Lounová nebo Děda Mládek Illegal Band. Návštěvníky čeká i koncert dechovky nebo nejslavnějších melodií divadla Semafor. Nejmenší se mohou těšit na pohádková představení nebo pouťové atrakce, chybět nebude ani výstava veteránů zakončená spanilou jízdou severočeským regionem.

Mělnické vinobraní

Město na soutoku Vltavy a Labe ožije třídenními slavnostmi o prodlouženém víkendu od 17. do 19. září. Láká na nabitý kulturní program, o nějž se na pěti scénách postarají J.A.R., Bára Basiková, Michal Hrůza, Aneta Langerová, Horkýže Slíže, Ben Cristovao, Vypsaná fixa, Jiří Schmitzer a řada dalších muzikantů. Ratolesti zabaví kejklířské soubory, vzdušná akrobacie i vinařské pohádky.

Žernosecké vinobraní

Také malá obec Velké Žernoseky na Litoměřicku se proslavila pěstováním vinné révy. V pátek 24. a v sobotu 25. září ochutnávky vín doprovodí revival Smokie, Suzi Quatro a Tiny Turner, kapela Ewa Farna Tribute a další lokální uskupení. S dětskými inscenacemi se představí Divadlo V Pytli a zazní také středověká hudba.

Na Moravě

Pálavské vinobraní

Šest stageí v centru Mikulova rozezní po loňském zrušeném ročníku od pátku 10. do neděle 12. září pop, rock, jazz i vážná nebo dechová hudba. Mezi hlavní hvězdy se tentokrát zařadí Ondřej Ruml, Marta Jandová, Olympic, No Name, Mig 21, Wohnout, Jelen nebo třeba Ben Cristovao. Tradičně se uskuteční vrchol Národní soutěže vín Mikulovské podoblasti, v programu najdete také stand up comedy, vystoupení folklorních souborů, žonglérské show nebo tematické diskuze o víně.

Vinobraní na zámku Valtice

Maraton prezentací malých lokálních vinařů a řízených degustací obsadí Valtice na Břeclavsku v pátek 17. a v sobotu 18. září. Program bude zdarma, platit se bude pouze za jednotlivé ochutnávky nebo konzumované vzorky a pokrmy.

Velkopavlovické vinobraní

Další tradiční vinařskou lokaci, v níž naleznete nevšední architekturu v podobě Opilých sklepů, obsadí vinobraní v pátek 17. a v sobotu 18. září. Těšit se můžete na vystoupení Yo Yo Bandu i legendárních moravských rockerů Argema. Chybět nebudou dětské lidové soubory nebo třeba slavnostní průvod v krojích. Návštěvníci také budou mít možnost zhlédnout historický zvyk, takzvané zarážení hory.

Burčákové slavnosti v Hustopečích

Částečně zkvašenému moštu, tedy mladému vínu zvanému burčák vzdají hold v Hustopečích mezi čtvrtkem 30. zářím a sobotou 2. října. Nedílnou součástí slavností budou koncerty, a to Lucie Bílé a formace Arakain, Michala Hrůzy a také Pokáče.

Foto: Pexels

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!