Pověsti z hradů a zámků: Královéhradeckým krajem za poklady, černou a bílou paní i tajemným přízrakem v černém plášti

Pověsti z hradů a zámků: Královéhradeckým krajem za poklady, černou a bílou paní i tajemným přízrakem v černém plášti 

Královéhradecký kraj je doménou romantických zřícenin i honosných zámků, v jejichž zdech prý můžete potkat nejrůznější přízraky, černou a bílou paní či strážce nedozírných pokladů. Půjdete-li je hledat, připravte se na černého psa s ohnivýma očima, tajemného muže v dlouhém plášti či samotného ďábla.

Pecka

Kdysi dávno žila na Pecce hradní paní, jež se ze všeho nejvíce obávala o své poklady. Několikrát denně je kontrolovala a v noci se budila hrůzou, zda se k nim někdo bez jejího vědomí nedostal. Jednou však dostala nápad – povolala na hrad mladého zedníka a přikázala mu celou komnatu s poklady zazdít. Poté jej vylákala na ochoz vysoké věže a shodila dolů do hlubin. Chvíli se ze svého činu radovala, nakonec ale i ji osud dostihl a ona byla nalezena mrtvá pod věží. Jak se to stalo, dodnes nikdo neví a zdejší poklady stále čekají na objevení.  

Pecka. Foto: RomanM82, CC BY-SA 4.0

Vízmburk

Na zřícenině hradu Vízmburk stojící vysoko na ostrohu nad údolím Úpy se prý čas od času zjevuje důstojný pán celý zahalený v dlouhém černém plášti a klobouku. Zvolna se prochází rozbořenými zdmi a když dojde až k hradní bráně, pokaždé se rozplyne. Snad nějak souvisí s poklady, které jsou v podzemí hradu podle pověstí ukryté, možná je tu ale úplně z jiného důvodu. Kdo ví. Potkáte-li ho, můžete se ho zkusit zeptat. Jiná pověst praví, že se jedná o bývalého vízmburského pána, který se na hrad i po smrti stále vrací.

Vízmburk. Foto: archiv NPÚ

Výrov

Také zříceninu hradu Výrov opřádá pověst o ukrytých pokladech. Ty mají pocházet z majetku bývalého hradního pána, jenž je nashromáždil nespravedlivými daněmi na úkor svého lidu. Z obavy o jejich osud šejdíř peníze ještě za svého života ukryl neznámo kam a zanedlouho zemřel. 

Říká se, že poklad od té doby hlídá sám ďábel v podobě velkého černého psa a ani původní majitel nedošel klidu a na hradě se čas od času zjevuje. Zajímavostí je, že v roce 1997 byl nedaleko hradu skutečně nalezen poklad stříbrných mincí, který si v současnosti můžete prohlédnout v městském muzeu v nedalekém Novém Městě nad Metují.

Výrov. Foto: 1089hruskapetr, CC BY 3.0

Nové Město nad Metují

K zámku v Novém Městě nad Metují se vztahuje pověst o zlé Mandě – černé paní novoměstské. Kdysi dávno povstali sedláci z okolí zámku proti své vrchnosti a dobyli novoměstský zámek. Došlo však k výbuchu střelného prachu, mnoho sedláků zahynulo a těla některých z nich se nikdy nenašla. Jejich pozůstalí za to zámeckou paní Marii Magdalenu Trčkovou prokleli na věky. I po smrti proto její duše bloudí zámkem a hledá ztracená těla sedláků, aby mohla být řádně pohřbena. Dosud je ale nanašla, a tak ji prý v doprovodu velkých černých psů s ohnivýma očima a třema nohama můžete potkat i vy.

Nové Město nad Metují. Foto: Sokoljan, Public Domain

Opočno

Na zámku v Opočně se prý čas od času zjevuje duch Kateřiny ze Šelmberka. Ta byla v sedmnácti letech proti své vůli provdána za třikrát staršího zámeckého pána Mikuláše Trčku z Lípy, a ačkoliv se tak stala bohatou ženou, manželství ji pranic netěšilo. Žárlivý manžel ji navíc nechal hlídat na každém kroku, aby se ani koutkem oka nemohla podívat na nikoho jiného.

Jednoho parného letního dne se na ni ale přeci jen usmálo štěstí a mohla sama vyklouznout do rozsáhlého anglického parku obklopujícího zámek. Chvíli se spokojeně procházela kolem potoka, když tu jí náhle uklouzla noha a spadla do hluboké tůně. Těžké šaty ji táhly dolů a Kateřina se málem utopila. Jak už to tak v pověstech bývá, na poslední chvíli zaslechl její volání rytíř Šenovec, který v zahradách odpočíval a vytáhl ji z vody ven. 

Mladí lidé se do sebe zamilovali a začali se scházet v odlehlých zákoutích parku. Když přišlo nevyhnutelné a zámecký pán se o jejich záletech dozvěděl, nechal okamžitě rytíře stít a svou mladou ženu zazdít zaživa. Od těch dob se Kateřina na Opočně zjevuje v podobě bílé paní a spatřit ji tu prý můžete ještě i dnes.

Opočno. Herbert Frank, CC BY-SA 2.0

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého a Ústeckého kraje, Českého ráje, Moravskoslezského kraje, jižních a středních Čech, Karlovarského, Plzeňského a Pardubického kraje, Vysočiny či jižní a střední Moravy. 

Úvodní foto: zámek Nové Město nad Metují, Tomáš Němec, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!