Výlety autem: za zříceninou hradu Vrškamýk, rozhlednami i akustickou sochou Krištofa Kintery

Výlety autem: za zříceninou hradu Vrškamýk, rozhlednami i akustickou sochou Krištofa Kintery 

Dnes vás zveme na výlet ke zřícenině hradu Vrškamýk, které současná sněhová pokrývka dodává romantické kouzlo. Nouze ale nebude ani o daleké výhledy, historické a technické památky či nečekané překvapení. Výlet kombinuje krátké přesuny autem a pěší procházky k jednotlivým místům.

Odpočinkový areál Vrškamýk

Zaparkovat můžete pohodlně přímo v obci Kamýk nad Vltavou na parkovišti u kurtů nedaleko kostela Narození Panny Marie. Odtud se vydejte do mírného kopečka po zelené turistické značce, která vás zanedlouho zavede k celoročně volně přístupnému odpočinkovému areálu se “středověkým” dětským hřištěm, ovčínem, kamenným labyrintem a zajímavou naučnou stezkou o historii tohoto místa. 

Najdete zde i rozhlednu Vrškamýk, na jejíž výhledy si ale budete muset počkat do poloviny června, kdy tradičně zahajuje svůj provoz.

Vstup do odpočinkového areálu Vrškamýk s rozhlednou. Foto: Andrea Morkusová

Zřícenina hradu Vrškamýk

Od rozhledny se vydejte kolem ovocného sadu a dalších tabulí naučné stezky dále, až ke zřícenině hradu Vrškamýk, která pochází z poslední třetiny 12. století. Dnes tu na vás čekají dva dřevěné mostyromantické zbytky palácových zdí, brána a odpočinkový altán. Zastavit se nezapomeňte ani u informačních panelů nabízejících pohledy na původní podobu hradu.   

Na zříceninu hradu Vrškamýk se dostanete po dvou mostech. Foto: Andrea Morkusová

Nádvoří se zbytky hradních zdí. Foto: Andrea Morkusová

Vodní elektrárna Kamýk

Až se na zříceninu hradu dostatečně vynadíváte, vraťte se na parkoviště, odkud se dál můžete vydat třeba k hrázi přehrady Kamýk s vodní elektrárnou. Cesta vás povede po břehu Vltavy okolo krásně zrekonstruovaného dětského hřiště. Dojděte až k zajímavému silničnímu mostu, u kterého se můžete rozhodnout, po kterém břehu k hrázi dojdete. Vyberete-li si červenou turistickou značku, můžete od hráze pokračovat ještě dále po břehu vodní nádrže Kamýk.

Výhledy na řeku cestou k hrázi. Foto: Andrea Morkusová

Vyhlídková věž Kamýk nad Vltavou

Další zastávkou vašeho výletu může být nedaleká vyhlídková věž Kamýk, na kterou pohodlně dojdete po žluté turistické značce od parkoviště u penzionu Kamejk. Nenechte se zmást sněhovou pokrývkou, cesta k rozhledně opravdu vede úzkou cestičkou podél plotu penzionu. Dřevěná stavba s přístupovým mostem nabízí pohledy nejen na samotnou obec, v níž jste se před malou chvílí procházeli, ale i na její krásné kopcovité okolí. Rozhledna je celoročně volně přístupná.

Jste-li milovníky židovských hřbitovů, můžete se u jednoho zastavit v nedaleké vesnici Řadovy, kde je ale problém s parkováním. 

Vyhlídková věž Kamýk nad Vltavou. Foto: Andrea Morkusová

Na návštěvníky na ní čeká i cedule s textem: "Z této rozhledny je vidět pouze do těch míst, ze kterých je tato rozhledna vidět." Foto: Andrea Morkusová

Váchův špejchar i akustická socha Krištofa Kintery

Od rozhledny vyražte do Drážkova, kde na vás čeká tzv. Váchův špejchar – původně gotická tvrz pocházející z přelomu 13. a 14. století, která je dnes známá jako usedlost čp. 10 s barokní sýpkou. Po zdařilé rekonstrukci z roku 2009 se v ní nachází galerie, která je sice momentálně zavřená, exteriér stavby ale za prohlídku rozhodně stojí.

Z Drážkova se pak autem vydejte ještě o kousek dál na zhruba 4 kilometry vzdálené parkoviště Hrachov – Hladíkov, odkud po zelené turistické značce za půlhodinku dojdete k poslednímu překvapení dnešního výletu. Zničeho nic se před vámi totiž na louce u lesa vynoří veřejný jukebox – akustická socha Krištofa Kintery, kterou sem autor umístil teprve v říjnu 2020. Jukebox, který předtím procestoval téměř celou Evropu, nabízí k poslechu sto různých nahrávek v podobě hudby, zvukových koláží i mluveného slova.

Úvodní foto: Zřícenina hradu Vrškamýk, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!