Pověsti z hradů a zámků: na východní Moravu za poklady, černokněžníkem i králem Ječmínkem

Pověsti z hradů a zámků: na východní Moravu za poklady, černokněžníkem i králem Ječmínkem 

Východní Morava je kraj plný tajemných zřícenin, majestátních hradů i krásných zámků, které jsou opředeny příběhy z dávných dob. Vydejte se s námi za černokněžníkem, ukrytými poklady, bílou paní či legendárním moravským králem Ječmínkem.

Buchlov

Na Buchlově se to prý přízraky přímo hemží. Potkat zde můžete třeba bílou paní, jež kdysi bývala jednou ze zdejších hradních dam, či přízrak bývalého hradního pána horlivě přepočítávajícího peníze. Vždy, když už je se svou prací téměř hotov, udělá chybu a musí začít opět od začátku. Za svého života si prý vypůjčil velkou částku na opravy hradu, vrátit ji ale nikdy nehodlal – i po smrti tak musí za své činy pykat a na hradě strašit.   

Buchlov. Foto: Michal Bjalek, CC BY-SA 3.0

Cimburk

Tajemná zřícenina hradu Cimburk je opředena pověstmi o nesmírných pokladech, které ukrývá ve svém podzemí. Dlouho se je ale nikomu nedařilo objevit. Až jednou, když kolem jejích zdí procházel malý pasáček, svezla se mu z hlavy čepice a propadla se kamsi hluboko do útrob hradu. Chlapec nevěděl co má dělat. Měl strach vlézt dovnitř, ale zároveň se bál reakce svých rodičů, pro něž oblečení znamenalo značné jmění. 

Nakonec si dodal odvahy a protáhl se dovnitř. Když se rozkoukal, spatřil neznámého starce a spoustu úplně nových barevných čepic, jednu hezčí než druhou. “Která je ta tvoje?”, zeptal se stařec. Chlapec popravdě přiznal, že jeho byla mnohem ošuntělejší. Stařec mu poté podal jeho pravou pokrývku hlavy a nádavkem mu na cestu zpět věnoval lucernu. Když se hoch vrátil domů, zjistil, že se celá svítilna proměnila v ryzí zlato. Tak byl chlapec po zásluze odměněn za svou poctivost a jeho rodina už nikdy netrpěla nouzí. 

Cimburk. Foto: Doronenko, CC BY-SA 4.0

Chropyně

Na chropyňském zámku prý kdysi žila jako zámecká paní matka bájného moravského krále Ječmínka. Jednoho dne kárala svého manžela za jeho krutost k poddaným, pán se rozzlobil a ženu ze zámku vyhnal. Ta ale byla ve vysokém stupni těhotenství a rychle se blížila její hodinka. Uchýlila se proto do blízkého pole s ječmenem a tam porodila syna. Když se o tom chropyňský pán dozvěděl, dal manželku i syna hledat, ti však nadobro zmizeli

Říká se, že Ječmínek drží nad celou moravskou zemí ochrannou ruku a až jí bude nejhůře, vrátí se jí na pomoc. Mnozí lidé jsou ale přesvědčeni, že jednou do roka Ječmínek chropyňský zámek navštěvuje. Aby ho nikdo nespatřil, má na sobě neviditelný plášť. Pokud ale poznáte správný den a zaklepete na konkrétní zámecký stůl, prý se vám určitě ozve.

Chropyně. Foto: Pkotrla, Public Domain

Lukov

Kdysi dávno se mladý rytíř Šternberk, pán na Lukově, chystal do boje. Obával se však o svůj majetek a tak těsně před odjezdem povolal šikovného zedníka, aby hluboko v hradním sklepení zazdil železné bedny s pokladem. Mladíkovi zavázali oči, odvedli ho na místo a on skutečně do ranního zakokrhání svůj úkol splnil. Hradní pán zedníka bohatě obdaroval a sám se hned druhého dne vydal do bitvy.

Boje trvaly dlouho, až nakonec na hrad místo pána dorazila jen smutná zpráva, že celá výprava zahynula. Tehdy se purkrabí, který o zazděném pokladu slyšel, pustil do hledání. Ani jemu, ani nikomu dalšímu, se ho ale dosud objevit nepodařilo.  

Lukov. Foto: Marzper, CC BY-SA 3.0

Nový Světlov

Když se pán světlovského panství rozhodl vystavět nové sídlo, ani v nejmenším netušil, co se v příštích měsících bude dít. Ačkoliv na stavbě pracovali poddaní z celého panství, stavba se stále nedařila. To co lidé za celý den vystavěli, pokaždé přes noc zmizelo v rozvalinách. Jedné noci proto pán vyslal na místo ozbrojené muže, aby vypátrali, kdo jeho dílo maří. 

Přesně o půlnoci se zjevil černokněžník a máváním své kouzelné hůlky začal zdivo bořit, až z něho za malou chvilku nic nezbylo. Poté zmizel stejně náhle, jako se objevil. Pán pochopil, že s nadpřirozenými silami nic nezmůže a svůj zámek vystavěl na jiném, současném, místě.

Nový Světlov. Foto: archiv zámku

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého kraje, Českého ráje, Moravskoslezského kraje, jižních a středních Čech, Karlovarského kraje, Plzeňského kraje a střední Moravy. 

Úvodní foto: zámek Nový Světlov, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!