Nové rozhledny v Praze a na jihu Čech: kde je najdete a jak vypadají?

Nové rozhledny v Praze a na jihu Čech: kde je najdete a jak vypadají? 

S naším rozhlednovým seriálem se tentokrát podíváme do Prahy a do oblasti jižně od ní. Obdivovat budete moci odvážnou konstrukci z akátových větví, přetvořenou starou cisternu, práci studentů architektury nebo přestavbu bývalé těžební věže.

Šiška v Praze

V Praze 6 na Ladronce najdete zbrusu novou rozhlednu, která byla zprovozněna na konci října letošního roku. Jedná se o objekt známého umělce Čestmíra Sušky, který nese všechny typické rysy jeho děl – je tvořen starou kovovou cisternou s provrtaným pláštěm a vestavěným schodištěm. Hned vedle najdete podobný objekt umístěný na ležato, který vám poslouží k odpočinku a občerstvení z vlastních zásob. 11,5 metru vysoká rozhledna zde bude umístěna rok a půl až do poloviny roku 2022. Pokud bude v oblibě, mohla by na místě zůstat natrvalo.

Rozhledna Šiška. Foto: Facebook parku Ladronka

Doubravka v Praze

V červnu roku 2018 byla dokončena pozoruhodná stavba rozhledny Doubravka v lesoparku Čihadla na kopci Horka u Černého Mostu. Stala se tak po více než 25 letech první nově postavenou pražskou veřejně přístupnou vyhlídkovou věží. K jejímu vrcholu s podestou ve výšce 20 metrů vede 98 schodů. Rozhledna má podobu trojbokého jehlanu a je postavena převážně z přírodních materiálů, především ze zhruba 7 kilometrů akátového dřeva. Vstup je zdarma, otevřeno je celoročně.

Rozhledna Doubravka. Foto: Aleš Jungmann, Facebook rozhledny

Stožár Libové Libčice, Libčice nad Vltavou

Od června 2019 je možné navštívit rozhlednu Stožár Libové Libčice u Libčic nad Vltavou, která byla vybudována studenty architektury ČVUT. Na místě bývalé cihelny vyrostla dřevěná stavba s vnitřními ocelovými prvky inspirovaná továrním komínem. Její koncepce vychází z historie terasovitých svahů na břehu Vltavy, kde se od konce 19. století těžila hlína právě pro zdejší cihelnu rodiny Fischerů. Vstup na 7,9 metrů vysokou rozhlednu je volný, z jejího vrcholu se vám otevře netradiční výhled na Větrušickou rokli na protějším břehu Vltavy.

Rozhledna Stožár Libové Libčice. Foto: archiv projektu

Rudolfka, Bohutín u Příbrami 

V roce 2019 byla zprovozněna i rozhledna Rudolfka vybudovaná v bývalé těžní věži dolu Rudolf (později přejmenovaného na 25. únor) v obci Bohutín, nacházející se 2 kilometry od Příbrami. Původní těžní věž je tvořena betonovým monolitem a je jedinou stavbou tohoto typu v Evropě. Činnost šachty byla ukončena v roce 1979.

Rozhledna dosahuje výšky 40 metrů, při cestě za výhledem vystoupáte 193 schodů. Jejich poslední část tvoří přisazené venkovní kovové točité schodiště z pororoštů, které je průhledné a ve výšce zhruba 35 metrů nad zemí vám připraví trochu adrenalinový zážitek. Z lávky usazené na obvodu ploché střechy se otevírá hezký výhled na Příbram se Svatou Horou, těžní věže bývalého uranového dolu č. 21 či oblast Brd. Rozhledna je otevřena od dubna do října, v jiný čas po předchozí telefonické domluvě.

Rozhledna Rudolfka. Foto: archiv Hornického penzionu

Haniperk, Svobodná hora u Bavorova

V roce 2019 vyrostla rozhledna Haniperk na vrcholu Svobodné hory východně od Bavorova. Jedná se o celodřevěnou stavbu podle projektu Jiřího Ondřicha, která nápadně připomíná rozhlednu na nedalekém Boubíně. Celková výška rozhledny je 25 metrů, vyhlídková plošina poskytující nádherný kruhový výhled do okolí je umístěna ve výšce 21 metrů. Otevřeno je celoročně, vstup volný.

Rozhledna Haniperk. Foto: Pavel Kosmata, CC BY-SA 4.0

Hradišťský vrch, Hradiště u Kaplice

Na konci března 2019 byla slavnostně otevřena rozhledna na Hradišťském vrchu nedaleko jihočeských Kaplic. 30 metrů vysoká rozhledna stojí na místě dávného keltského opevnění a keltská symbolika je proto zakomponována i v jejím vzhledu. Základem rozhledny se pro změnu stala pětilistá růže Rožmberků. Rozhledna je celoročně volně přístupná, z jejího vrcholu jsou za jasného počasí viditelné Alpy, Plechý, Vítkův kámen, Kleť či Budějovická kotlina a Novohradské hory. 

Podívat se můžete i na naše články o nových rozhlednách na severu a západě Čech, na severovýchodě Čech či na Moravě.

Úvodní foto: rozhledna Doubravka, Facebook rozhledny

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!