Výlet z Prahy s pěti výhledy: odpočiňte si od práce cestou přírodou i historií

Výlet z Prahy s pěti výhledy: odpočiňte si od práce cestou přírodou i historií 

Podzimní listí opadalo a barvy vystřídaly holé větve a zelené větvičky adventního věnce. I během zimních dnů není však nad to dát si pauzu od práce a předvánočního shonu a vyrazit třeba přímo z Prahy na nedaleký výlet. Na tomto zhruba dvanáctikilometrovém (s možností si ho však snadno zkrátit i prodloužit) na vás čeká pět krásných vyhlídek na Vltavu a půvabné okolí na sever od hlavního města.

Tato „trasa o pěti vyhlídkách“ dokáže nadchnout všechny, kdo jsou v Praze a chtějí na pár hodin zapomenout na město a nemuset přitom trávit skoro žádný čas na cestě dopravními prostředky. Vede od severu zpět na jih směrem k Praze, trasu ale můžete jít taky obráceně nebo si ji upravit na kratší či delší variantu.

Cestu začneme v Úholičkách, kam se dostanete z Prahy snadno vlakem – ani ne dvacet minut z Masarykova nádraží, ještě kratší dobu pak z Holešovic nebo Podbaby. Hned na úholičské stanici si dejte pozor, abyste se nenapojili na zelenou značku vedoucí po silnici, ale odbočili hned za podjezdem pod kolejemi doleva na bývalou žlutou, dnes neznačenou naučnou stezku. I po zelené se k naší trase připojíte, jen trochu zdlouhavější oklikou.

Prvním cílem je vyhlídka Stříbrník, na které vás po prudkém - avšak krátkém - počátečním stoupání čeká zasloužená odměna. Pokud nemáte smůlu na hustou mlhu, čeká vás nádherný výlet na meandrující Vltavu.

Vyhlídka Stříbrník

Až se dostatečně pokocháte prvním výhledem, můžete pokračovat neznačenou trasou na západ, případně dál po naučné stezce. Ke druhé vyhlídce přijdete zanedlouho: na Řivnáči kromě výhledu na řeku a protilehlý břeh s kamenolomy zaujmou i skály a zbytky hradiště.

Cesta pokračuje pěkným lesem a pak částečně ulicemi Roztok až k další vyhlídce na Levém Hradci. Ten možná znáte z hodin dějepisu – raně středověké hradiště bylo pravděpodobně původním sídlem přemyslovského knížete Bořivoje I. V letní sezoně můžete navštívit kostel, postavený na základech původní rotundy.

Po celý rok ale stojí za zastavení nově vybudované vyhlídkové místo, pojmenované po první české světici, sv. Ludmile. Zde je taky možné trasu zakončit - sejít dolů po žluté na východ a vrátit se vlakem z Roztok – Žalova.

Vyhlídka sv. Ludmily

Kdo ještě nemá dost, nebude litovat. Pokud máte rádi skály a mírně náročnější terén, pak se dá od Ludmiliny vyhlídky po sklesání k železnici zabočit doprava na neznačenou stezku. Ta po opětovném vystoupání vede mezi skálami po příjemné vrstevnici mezi stromy a s výhledem. Lehčí terén je podél řeky, kudy se dá jít po zelené.

Obě varianty vás dovedou k roztocké stanici, kde je taky možné už sednout na vlak zpět do města. Předtím ale ještě můžete zajít na zámek s muzeem v historických prostorách a příjemnou zámeckou kavárnou. Otevřeno je vždy tak, jak dovolují aktuálně platná vládní nařízení.

Roztocký zámek

Pokud ještě nejste zmožení a láká vás představa dvou dalších krásných vyhlídek, z Roztok se vydejte po modré dál. V Tichém údolí půjdete romantickou cestou kolem únětického potoka. Před Spáleným mlýnem pak zabočte doleva, kde vás čeká poslední výšlap. Lesní vyhlídka na Suchdol vám ale bude skvělou odměnou.

Poslední etapa trasy vede na žlutou značku nad Vltavou, kudy dojdete do Suchdola. Pátá vyhlídka na údolí Vltavy tentokrát poskytne pohled na Vltavu jižnější, s Bohnicemi a trojskou zoologickou a botanickou zahradou na druhém břehu. Při dobré viditelnosti uvidíte ale taky celé panorama centra Prahy.

Vyhlídka na údolí Vltavy

Obohaceni pohledy a zážitky pak můžete sejít dolů a sednou na vlak na zastávce Praha-Sedlec, která je navíc už součástí základního jízdného pražské integrované dopravy. Pokud tedy máte platnou Lítačku, nemusíte kupovat žádný další lístek. Trasa se dá případně prodloužit až do Dejvic přes Divokou Šárku.

Foto:  Eva Ticháková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!