Výlety s dětmi: Do Brniště za pohádkovými sochami ve skalách i land artem

Výlety s dětmi: Do Brniště za pohádkovými sochami ve skalách i land artem 

V pískovcových skalách v obci Brniště, kterou najdete na severu Čech nedaleko Mimoně, Zákup a Jablonného v Podještědí, vznikla v letech 2018 a 2019 ojedinělá stezka Sochy ve skalách. Trasu dlouhou pouhých 1,6 kilometru plnou reliéfů a soch pohádkových bytostí i dalších lesních strážců zvládnete hravě projít i s malými dětmi, pro něž bude, stejně jako pro dospělé, zážitkem téměř magickým.

Ekocentrum

Procházku začněte u brnišťského ekocentra, u kterého můžete i pohodlně zaparkovat. Prohlédněte si zde i zajímavé dřevěné sochy nejrůznějších zvířat, postav či andělů. Od ekocentra se vydejte směrem na obec Velký Grunov – po 200 metrech najdete odbočku na žlutě značenou lesní cestu, kde stezka Sochy ve skalách začíná. Interaktivní mapu celé stezky naleznete zde.

Foto: Andrea Morkusová

Brána snů, trolové i sv. Hubert

Vystoupejte do mírného kopečku a projděte Bránou snů, za níž na vás čekají první skalní reliéfy. Najdete tu modlící se panenku Marii, trola, trochu lechtivý Myslivcův sen nebo třeba sv. Huberta s jelenem. O kousek dál na vás čeká nefalšovaný Duch lesa, tajemný Strážce, obří pavouk či trilobit. Minout rozhodně nemůžete ani sv. Jiří s drakem.

Foto: Andrea Morkusová

Land art ve všech svých podobách

Na stezce ale nenajdete jenom sochy a reliéfy vytesané do skal. Spatříte zde i rozmanitá land artová díla umělců z Čech i Německa inspirovaná lesem, sny a legendami, která vaši fantazii budou dráždit možná ještě více. Tajemně pojmenované objekty z kovu, dřeva, kamínků a všech možných přírodních materiálů nesou názvy jako Vzpomínky na minulost nebo Tanec lesních bohyní.

Kaplička

Zhruba v polovině cesty dojdete k původní skalní kapličce z roku 1810, která byla přetvořena v malé umělecké dílo. Její povrch dnes zdobí barevné mozaiky vyskládané do abstraktních obrazců.

Foto: Andrea Morkusová

Poletující ptáci, anděl a Duch lesa

Další část stezky potěší nejen děti, ale i všechny hravé dospělé. Ze stromů se budou snášet rozpohybovaní dřevění ptáci a cestu vám zkříží lesní zvěř z větví. Potkáte ale i dřevěné sochy bohyně Junony, nefalšovaného anděla či stromové cello. Ideálním fotomístem pro všechny zamilované je obří větvové srdce. Stále po žluté dojdete okolo Dubové víly, Kameniště či létajících duchů zpět k ekocentru. Celkem na stezce uvidíte 33 soch a uměleckých děl

Foto: Andrea Morkusová

Kam v Brništi dál

V Brništi je ale pro děti zábavy připraveno mnohem více. Zastavit se můžete i v Zahrádce paní Zdislavy se skalními byty, kde na vás ve svém doupěti čekají i permoníci a vodník. Projít si nezapoměňte ani 6 kilometrů dlouhou Stezku hastrmanů s dětskými herními prvky a naučnou stezku Lesopark Brniště. Milovníky koní potěší stezky jezdecké

Úvodní foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!