Pověsti z hradů a zámků: Středočeským krajem za templářskými rytíři, podzemním jezerem i poklady

Pověsti z hradů a zámků: Středočeským krajem za templářskými rytíři, podzemním jezerem i poklady 

Na hradech a zámcích ve středních Čechách se to podle pověstí hemží zlatými poklady, hodnými i zákeřnými duchy či templářskými rytíři. Potkat zde můžete i ohnivé koňské hlavy, čertovskou chásku nebo tajemné podzemní jezero. Začtěte se s námi do dalšího dílu dávných příběhů a nechte pracovat svoji fantazii.

Dobříš

V okolí dobříšského zámku můžete spatřit ohnivý kočár tažený čerty. Ve strašidelném spřežení sedí přízrak bývalého správce zdejšího panství, kterého čerti odnesli za jeho krutost k poddaným. Zjevuje se prý okolo jedenácté večer a poté hodinu jezdí bez nejmenšího hluku po okolí, aby následně zmizel ve vodách Starohuťského rybníku. V zadní části zámeckého parku hledejte Čertův most stojící na místě, kde čert kdysi pomohl místnímu ševci přejít rozvodněný potok.

Nedaleko zámku v Dobříši dříve stával i lovecký hrádek Vargač, ze kterého se do dnešních dnů zachovalo bývalé purkrabství a palác přestavěný na sýpku. V noci se zde prý stále zjevují duchové templářských rytířů, kteří pak smutně bloudí po svém bývalém panství. Nejčastěji zde po půlnoci potkáte postavu zahalenou do dlouhého černého pláště s červeným křížem na prsou a mečem u boku, která na skále nad rybníkem hraje na loutnu smutné staré písně. Když uplyne hodina, rozplyne se a zmizí.

Zámek Dobříš. Foto: Jiří Kotrbáček, CC BY-SA 3.0

Mladá Boleslav

Mladoboleslavský hrad ve svém podzemí ukrývá spletitý labyrint tajemných chodeb. Některá z nich prý vede pod městskou radnici, jiná do místních kasáren a další až pod věž nedalekého hradu Michalovice, zvaného Putna. Na jejich průsečíku se dle pověstí rozlévá obrovské zlaté jezero, u kterého můžete potkat přízrak bílého rytíře na ohnivém koni. Jedná se snad o některého z bývalých majitelů hradu, který zde i po své smrti žárlivě hlídá velký poklad utopený v jezeře. Hledat ho ale nezkoušejte. Ti, kteří to zkusili před vámi, byli rádi, že si před rytířem zachránili holý život.

Hrad Mladá Boleslav. Foto: Stano Krško, CC BY-SA 3.0

Žleby

S romantickým zámkem Žleby je svázána pověst o místní bílé paní. Zahlédnout ji prý můžete za oknem vysoko ve věži, ve zdejším krásném parku nebo u kašny před zámeckou bránou. O koho se může jednat, pověsti neprozradí. Jisté je ale to, že vám může ukázat veliký poklad, tak jako kdysi třem mužům. Ti měli kopat u kapličky nedaleko zámku, po celou dobu ale nesměli promluvit jediné slůvko. Po chvíli kopání prý skutečně narazili na velkou bednu plnou zlaťáků. Jeden z nich to ale nevydržel a samým rozrušením vyjekl. V tu ránu se poklad znovu propadl do země a již ho nikdo nikdy nespatřil. 

Zámek Žleby. Foto: Miloslav Rejha, CC BY-SA 3.0

Veltrusy

Červeně zářící zámek Veltrusy obklopuje rozlehlý park, v němž prý tu a tam můžeme, podobně jako na Dobříši, potkat ohnivé koňské hlavy. Zjevují se prý v aleji na kraji lesa v místě, kde kdysi dávno za prudké bouře blesk zabil kočího z nedaleké vesnice, kterého si zavolala hraběnka, aby ji za krásného slunečného dne povozil v kočáře po okolí. 

Když už se vozka vracel domů, nebe se najednou zatáhlo, slunce zapadlo za obzor a spustil se liják. Koně i s kočárem uvízli v bahně a když se je muž snažil vyprostit, padl mrtev k zemi. Vraníci se splašili a už je nikdo nikdy neviděl. Za dusných letních podvečerů se sem ale za zvuku mohutného rachotu jedoucího kočáru v podobě ohnivých koňských hlav vracejí.

Zámek Veltrusy. Foto: archiv NPÚ

Konopiště

Na Konopišti můžete zahlédnout ducha nejmladší dcery zámeckého pána. Nejčastěji se zjevuje u kapličky nedaleko zámku, obchází po okolí či stoupá na zámeckou věž, aby bedlivě sledovala, zda jsou všichni lidé na jejím bývalém panství v bezpečí. Říká se, že až nastane největší nouze, dovede poctivého člověka k pokladům svého otce, které jsou ukryty hluboko v podzemí konopišťského zámku. 

Zámek Konopiště. Foto: Jiří Sedláček, CC BY-SA 3.0

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého kraje, Českého ráje, jižních Čech a Moravskoslezského kraje.

Úvodní foto: Lukáš Kalista, CC BY-SA 4.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!