Výlety s dětmi: Za krkonošskými pohádkami do Malé Úpy

Výlety s dětmi: Za krkonošskými pohádkami do Malé Úpy 

Přemýšlíte, kam vzít děti do přírody, aby se nenudily a užily si na výletě spoustu zábavy? Vezměte je do malebné horské vesničky Malá Úpa, v jejímž okolí najdete Pohádkovou stezku, která do krkonošské krajiny zasazuje známé pohádky Marie Kubátové. Vybrat si můžete z deseti zastavení, na nichž vždy najdete text s pohádkou a u některých i herní prvky.

Zastavení jsme pro vás rozdělili do tří nezávislých okružních tras, které bez problémů projdete i s menšími dětmi, jednotlivá zastavení stezky však mohou být příjemným výletním cílem i sama o sobě.

Z Horní Malé Úpy ke kostelu sv. Petra a Pavla a zpět

První zastavení Pohádkové stezky nalezneme nedaleko centra Horní Malé Úpy, u restaurace Bowling. Pro děti je zde připravena cukrářská pohádka O sklínkaři a řepné panence a dřevěná houpačka. Odtud se vydejte po značené naučné stezce k Novým domkům, kde si můžete odpočinout na lavičkách a obdivovat výhled na Svorovou horu s boudou Jelenka a Sněžku. Na děti tam čeká další pohádka. 

Pohádková stezka. Foto: Andrea Morkusová

Na rozcestí u chaty Moravanka potěší malé i velké výletníky pohádka O kráse jara a čepci Vápeníku, z místa je i krásný výhled na Sněžku a na Lysečinský hřeben. V letním období zde můžete natrefit na pasoucí se jalovice. Až se dost pokocháte, vydejte se k již z dálky viditelnému kostelu sv. Petra a Pavla, u kterého naleznete i dětské hřiště s dřevěnými herními prvky a zasloužené občerstvení. Fandové do historie mohou u nedalekého hřbitova objevit trosky letadla Junkers JU-52/3m g4e, které havarovalo na konci 2. světové války na Obřím hřebeni pod Sněžkou.

Od kostela zamíříme Eliščiným údolím zpět do Horní Malé Úpy. Sledujeme naučnou stezku k dalšímu zastavení u bývalého skokanského můstku, kde ještě v šedesátých letech 20. století trénovala naše reprezentace. Pro zvídavé návštěvníky je zde připravena i informační tabule KRNAP, na děti čeká tkalcovská pohádka Jak se do Krkonoš vloudila bída. O kus dál, u malé vodní hráze, čeká další pohádka i povídání o historii místa. Před Malou Úpou si nenechte ujít výběh stáda skotského plemene krav Highland Cattle. Cílem okruhu je infocentrum na Pomezních Boudách, kde najdete i stálou expozici o historii Malé Úpy a Krkonoš s celou řadou dobových předmětů. Celá trasa měří přibližně 6,5 kilometru a přehledně i s mapou ji naleznete zde.

Foto: Andrea Morkusová

Na Rennerovy boudy, Pacestník a Cestník

Druhý okruh nás povede od kostela sv. Petra a Pavla k Rennerovým boudám a Pacestníku, kde najdete další zastavení Pohádkové stezky umístěné ve výšce téměř 1100 m n. m. Již cesta na toto místo od chaty Moravanka skýtá mnoho nádherných výhledů do údolí Dolní Malé Úpy a přímo na Pacestníku se můžete kochat i výhledem na polskou stranu Krkonoš a velké jezero Bukovka. 

Pokračujeme sestupem na Cestník (pro rodiče s kočárky bude tento úsek náročnější), kde vás k odpočinku pozve místní turistický přístřešek a dětem perleťářská pohádka prozradí Jak se šijí stromečkům šaty. Odtud se již vydáme zpět k dětskému hřišti u kostela, odkud jsme vycházeli. Celá délka trasy měří 6 kilometrů.

Kostel sv. Petra a Pavla. Foto: Andrea Morkusová

Okolo Kraví hory, k Čertovu mlýnu a po žluté zpět

Poslední okruh, nebo vlastně okruhy dva, vedou opět od kostela sv. Petra a Pavla. Vydáme-li se okolo Kraví hory, odměnou nám bude tesařská pohádka s názvem Jak se Krakonoš skamarádil s lidmi i krásný výhled na Lysečinský a Dlouhý hřeben. Budeme-li pokračovat okolo kopce dále, otevře se nám u sedmého zastavení Pohádkové stezky panoramatický výhled od Sněžky až po Pomezní Boudy. Po přečtení pohádky dojdeme zpět ke kostelu. Tento okruh měří 3,5 kilometru a je vhodný i pro cyklisty. 

Máte-li ještě síly, pokračujte od kostela do Dolní Malé Úpy k penzionu Permoník, kde najdete poslední zastavení s pohádkou Proč jsou chaloupky v horách jako malované a dětským hřištěm. U parkoviště Spálený mlýn se napojíme na žlutou turistickou značku, která nás zanedlouho dovede k malému mechanickému modelu mlýna poháněnému vodou s pohyblivými pohádkovými postavami. Toto místo zvané Čertův mlýn najdete vedle chaty Krakonoš, v provozu je od jara do podzimu. Kromě mechanického mlýna z 60. let 20. století zde uvidíte i vodníka a Krakonoše v nadživotní velikosti. Pokračujeme po žluté turistické značce zpět ke kostelu. Celou trasu měřící zhruba 5 kilometrů si i s mapou můžete prohlédnout zde

Foto: Andrea Morkusová

Všechna místa Pohádkové stezky nabízí opisový štítek s obrázkem – pokud jich všech deset tužkou obkreslíte do pohádkové knížečky (k dostání v infocentru Malá Úpa), získáte za odměnu Maloúpský groš.

Úvodní foto: Nové domky, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!