Lesoparky v Praze: kam na procházku během lockdownu

Lesoparky v Praze: kam na procházku během lockdownu 

Rádi byste si nucený pobyt doma zpestřili krátkým výletem do přírody? Přinášíme tipy na pět lesoparků na periferii hlavního města, kde si užijete procházku na čerstvém vzduchu v barvách podzimu.

Vinořský park

Nenáročnou tříkilometrovou procházku můžete zahájit od autobusové zastávky Vinořský hřbitov, odkud se vydáte ulicemi U Bakaláře a V Obůrkách směrem k rybníkům Velká a Malá Obůrka. Tam budete pokračovat po žluté trase ulicí V Podskalí, jež vás zavede až do malebného zámeckého parku podél pískovcových skal plných nevšedních výklenků. Doputujete až do satalické bažantnice a následně k barokní kapli svaté Anny, odkud můžete vyrazit domů ze zastávky Satalická obora.

Vinořský park. Foto: Pražská příroda

Slavičí údolí

Takřka neznámý kout přírody v hlavním městě jako vystřižený z pohlednice najdete kousek od Lochkovského tunelu. Místo není značené turistickými trasami a pokud se jeho krásou nebudete dlouze kochat, projdete ho celé za přibližně půlhodinu. Přesto jeho návštěva stojí za to. Vydat se můžete z ulice Slavičí podél Skalního potoka, až se dostanete na rozlehlou louku. Poté následujte cestu rovně a poté můžete dojít až do Lochkova, nebo se vrátit zpět do výchozího Radotína.

Park Cibulka

Projeli jste se někdy motorákem linkou S65 po Pražském semmeringu, který zaručuje zajímavou vyhlídkovou jízdu po jihozápadní části metropole? Vlak vyjíždějící z hlavního nádraží směrem do Hostivic zastavuje mimo jiné také na stanici Praha-Cibulka, odkud se ulicí Na Výši můžete do parku v okolí usedlosti Cibulka, která byla v minulosti sídlem squaterů. Najdete tu kamennou rozhlednu, čínský pavilon nebo poustevnu po vzoru stejné stavby v Sasku.  

Park Cibulka. Foto: Jan Groh, Wikimedia Commons

Klánovický les

Hustý les na východním cípu metropole, který obklopují nejen Klánovice, ale také Újezd nad Lesy, Šestajovice, Nové Jirny a Úvaly, získal nevalnou pověst kvůli zdejší vraždě hledače pokladů před šesti lety. Za „temný hvozd“ ho lidé považovali už v novověku, kdy se stával útočištěm lapků a zlodějů. Byla by však škoda si háj se stezkami svírajícími pravé úhly neprojít. Pocit bezpečí vám snad dodají psovodi od strážníků, kteří mají pobočku v jeho útrobách.

Drahanské údolí

Klidnou odpolední procházku si můžete dopřát také v přírodním parku severně od Čimic, zabere vám zhruba hodinu až dvě. Zahájit ji lze například od autobusové zastávky Zámky vedle útulku pro psy a vydat se po proudu Vltavy až k rozcestí Drahanské údolí, odkud se vydáte po žluté chatovou osadou podél potoka. Dovede vás až ke mlýnu, pak můžete pokračovat rovně do Dolních Chaber, nebo zamířit skrze stromovou alej na konečnou do Čimic.

Foto: Wikimedia Commons

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!