Takhle jste Český Krumlov ještě neviděli. Užijte si jedinečnou atmosféru města bez turistů

Takhle jste Český Krumlov ještě neviděli. Užijte si jedinečnou atmosféru města bez turistů 

Historické centrum Českého Krumlova je jedním z nejkrásnějších míst naší republiky a právě nyní máte jedinečnou příležitost užít si ho bez davů zahraničních turistů. Podívejte se na aktuální fotografie a inspirujte se k vlastní návštěvě. Přinášíme tipy, co si určitě nenechat ujít i informace, jak to vypadá s tradičními i novými kulturními akcemi.

Hrad a zámek Český Krumlov

Brány druhého největšího hradozámeckého areálu v republice se znovu otevřou 25. května. Od úterý do neděle se můžete podívat do renesančních a barokních apartmánů se "zlatým" kočárem a proslulým rokokovým Maškarním sálem i do unikátního zámeckého barokního divadla. Každý den v týdnu bude otevřeno hradní muzeum

Liduprázdné zámecké nádvoří. Foto: Martina Vítová

Výhled ze zámecké věže

Při návštěvě českokrumlovského zámku rozhodně nezapomeňte vystoupat na jeho věž. Otevřeno bude mít rovněž od 25. května a to každý den v týdnu. Věž byla vybudována ve 13. století, v 16. století prošla renesanční přestavbou. Z jejího vyhlídkového ochozu ve výšce 86 metrů nad hladinou Vltavy se otevírá nádherný výhled na historické město i jeho široké okolí. 

Foto: Martina Vítová

Testování s koncerty

Ve čtvrtek 14. května se od 17:00 hodin můžete těšit na sérii live koncertů českých kapel a zpěváků ze Seminární zahrady, které doprovodí velké testování na protilátky proti nemoci covid-19 probíhající od 15:00 do 21:00 hodin v hotelu Růže.

Bez nároku na honorář zde vystoupí operní pěvkyně Dagmar Pecková, hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý, Ondřej Ruml, Xavier Baumaxa, Vasilův Rubáš, Epydemye a českokrumlovská kapela Chlapi v sobě. S ohledem na vládní opatření, která zakazují shromažďování velkého počtu lidí, budou koncerty streamovány online na webu Ticketstream.cz. Moderuje Jan Tuna, jako host vystoupí epidemiolog Rastislav Maďar. Více informací zde.

Zámecká zahrada a Otáčivé hlediště

Součástí zámeckého areálu v Českém Krumlově je také rozsáhlá barokní zahrada, založená ve druhé polovině 17. století. Příjemnou procházku zpestří kaskádová fontána, rokokový letohrádek Bellarie či čtvercový zámecký rybník. 

Najdete zde ale i slavné Otáčivé hlediště s více než 60 letou tradicí, které slouží jako letní scéna Jihočeského divadla. Všechna představení Otáčivého hlediště byla pro letošek bohužel zrušena, připomenout si ale můžete ta proběhlá. Vysoko jsme hodnotili například loňskou premiéru opery Turandot, baletní Šípkovou Růženku nebo Trubadúra

Uličky Českého Krumlova. Foto: Martina Vítová

Egon Schiele Art Centrum

Jste-li obdivovateli umění, zavítejte do Egon Schiele Art Centra v Široké ulici. Ve starobylém komplexu budov bývalého městského pivovaru ze 16. století najdete celoroční výstavu prací Egona Schieleho, 16. května se zde otevírá i několik dalších výstav. Dojmy z prohlídky můžete probrat ve zdejší kavárně s příjemným venkovním posezením.

Ujít si ale rozhodně nenechte ani další českokrumlovská muzea a galerie. Prozkoumat můžete například historii města i obchodu, půvab loutek či vývoj fotografie. 

Uličky Českého Krumlova. Foto: Martina Vítová

Kláštery

Při východní straně českokrumlovského Latránu najdete rozsáhlý komplex bývalých klášterů minoritů a klarisek z poloviny 14. století. Dnešní podoba kláštera je výsledkem několika přestaveb, včetně velké barokní uskutečněné v 17. a 18. století.

Navštívit můžete stálé expozice Život a umění v krumlovských klášterech a Interaktivní expozice lidských dovedností, které vás provedou historií, uměním i každodenním životem za klášterními zdmi. V řemeslné uličce si vlastnoručně vyzkoušíte některé z řemesel, posedět můžete ve zdejší útulné kavárně.

Zákoutí Českého Krumlova. Foto: Pavla Zvoňárová

S dětmi nejen za medvědy

Medvědice Máša a samec Arno přicestovali do Českého Krumlova 25. července loňského roku a na svůj domov v hradním příkopu si velmi rychle zvykli. Hned v listopadu téhož roku dostali i nová jména Vilém a Polyxena po slavných Rožmbercích.

Ve vedlejším výběhu se na vás těší i medvědice Marie Terezie narozená v roce 1994, která se sem před lety přestěhovala z olomoucké zoo. Tradice zdejšího chovu medvědů sahá až do druhé poloviny 16. století, od roku 1707 jsou chlupáči k vidění v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. Pokud byste zatoužili po návštěvě dalších hradních a zámeckých chlupáčů, můžete se inspirovat v našem speciálním článku.

Na děti ale v Krumlově čeká zábavy mnohem více. Vydat se s nimi můžete třeba do Pohádkového domu a Muzea loutek, za vltavíny nebo právě do Interaktivní expozice lidských dovedností v českokrumlovských klášterech. Všechny tipy na výlet s dětmi naleznete zde.

Most dr. E. Beneše s kostelem sv. Víta. Foto: Pavla Zvoňárová

Procházka podél Vltavy 

Při návštěvě Českého Krumlova byste rozhodně neměli vynechat ani procházku po břehu Vltavy s výhledy na Vnitřní Město, zámek i Latrán. Začněte třeba u jezu Mrázkův mlýn, který je oblíbeným místem k pozorování vodáků i nejkrásnějším výhledem na kostel sv. Víta. Poté se vydejte Rybářskou ulicí k jezu U Jelení lávky a přejděte most na tzv. Ostrov, kde se určitě alespoň na chvíli zastavte a pokochejte výhledy na českokrumlovskou zámeckou věž, plášťový most i centrum města.

Pokračovat můžete přes Lazebnický most do ulice Latrán a z ní hned první ulicí vpravo do nenápadné uličky Na Fortně. Ta vás přivede přímo na Náplavku na břehu Vltavy, po které můžete dojít až k českokrumlovskému historickému pivovaru. Cestou zpět si projděte samotné město plné křivolakých uliček a památek.

Foto: Martina Vítová

Mezinárodní hudební festival

V českokrumlovských exteriérech i interiérech se každoročně odehrává i Mezinárodní hudební festival. Jeho oblíbenými místy jsou Pivovarská zahrada, Zámecká jízdárna, Maškarní sál nebo třeba Barokní divadlo. Letošní ročník je z tradičního léta přesunut na podzimní termín 18. září – 3. října 2020. Jak to na něm vypadalo v minulých letech si přečtěte zde.

Úvodní foto: Martina Vítová 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!