Zoo znovu otevírají brány. Dáte přednost těm nejznámějším nebo objevíte malé skvosty?

Zoo znovu otevírají brány. Dáte přednost těm nejznámějším nebo objevíte malé skvosty? 

Od pondělí 27. dubna se mohou znovu otevřít venkovní prostory zoologických zahrad po celé republice. Na návštěvníky se těší nejen jejich zaměstnanci, ale i mnohá zvířata, která jsou na čilý ruch okolo sebe zvyklá. Kde mají nejkrásnější přírůstky a co je v areálech nového čtěte v našem článku.

Zoo Praha

V Zoo Praha se na vás těší 128 mláďat 48 druhů zvířat, která se narodila během karantény a žádný z návštěvníků je tedy dosud neměl možnost naživo spatřit. Mezi hvězdy stále patří malá samička slona indického narozená 27. března, která se už se svou matkou Tamarou spokojeně prohání ve venkovním výběhu. V nejbližších dnech je ale očekáváno i narození jejího bratříčka.

V neděli 19. dubna přišlo na svět i roztomilé mládě tapíra čabrakového. Sameček je jedním z nejatraktivnějších mláďat sezóny, v evropských zoo se totiž narodí v průměru jen čtyři mláďata tohoto vzácného a ohroženého lichokopytníka ročně. V Zoo Praha je teprve druhým odchovávaným mládětem svého druhu v historii.

Ujít si určitě nenechte ani návštěvu hřebečka koně Převalského, který na svět přišel teprve v úterý 21. dubna, a jeho rodičů klisny Hary a samce Lena. Než se do zoo vydáte, nabízíme vám k přečtení rozhovor z jejím ředitelem Miroslavem Bobkem nebo článek o online streamech největších zajímavostí.

Zoo Brno

Na pondělní otevření se chystá i brněnská zoologická zahrada a dosavadní hvězdy online komentovaných přenosů z minulých týdnů psouni prérioví, medvědice kamčatská, žirafy, sobi, plameňáci nebo tapíři. Vstup bude umožněn pouze přes hlavní pokladnu s předem zakoupenou vstupenkou. Těší se na vás i mláďata surikat, mary stepní nebo třeba kosmana běločelého.

Papouščí zoo Bošovice

Pokud dáváte přednost menším a originálním místům, určitě navštivte jedinou papouščí zoologickou zahradou v Evropě umístěnou v jihomoravské obci Bošovice, asi 25 km od Brna. V 80 voliérách uvidíte kolekci arating a amazonků, ary, amazoňany, kakaduy a africké druhy papoušků – papoušky šedé žaky, senegalské a mnoho dalších. Také sem už zavítalo jaro, takže se těšte i na mnoho nových přírůstků. Otevřeno bude denně od 10:00 do 18:00 hodin včetně sobot, nedělí a svátků.

Foto: archiv Papouščí zoo Bošovice

Zoo Zlín-Lešná

V Zoo Zlín-Lešná na vás čeká malý sameček mravenečníka velkého Nick, který se ze všeho nejraději vozí na mámině hřbetu. Za tři a půl měsíce života přibral více než 5 kg, takže samice Miffi s ním už má docela velkou práci. 

Během karantény došlo i na úpravy oblíbeného pavilonu žiraf. Původní skla byla odstraněna a nahrazena sítí a tak budete při své návštěvě nádherným zvířatům zase o něco blíž. Japonská zahrada Mu-Shin je v plném květu a čile k světu se má i mláďě lenochoda nebo malá samička velblouda dvouhrbého. Areál zoo bude přístupný od 8:30 do 18:00 hodin, vstup je možný pouze hlavním vchodem.

Zoo Plasy

Pondělní otevření potvrdila i soukromá zoologická a botanická zahrada v Plasích na jižním Plzeňsku, která v současnosti chová více než 250 zvířat. Areál zoo je koncipován jako cesta kolem světa. Návštěvníci si projdou devět zemí všech světových kontinentů a podívají se do několika časových období. V každém místě se nacházejí zvířata a rostliny, které z dané země pocházejí a hraje zde místní tradiční hudba. Plasy jsou i jedinou zoologickou zahradou v České republice, v níž na jednom místě můžete vidět bílého klokana, bílého tygra a bílé lvy.

Zoopark Zájezd

Připravit vše potřebné na pondělní otevření se snaží i středočeský zoopark Zájezd, který najdete ve stejnojmenné obci mezi Kladnem a Prahou, v blízkosti hradu Okoř. Soukromá rodinná zoo chová takřka 100 druhů exotických a domácích zvířat, třeba šest druhů lemurů, drápkaté opičky, velbloudici Áju, lamy, surikaty, rysy ostrovidy. Najdete zde i expozici Terária s pravděpodobně největší veřejně přístupnou kolekcí chameleonů na světě. Nejen děti potěší kontaktní koutek s domácími zvířaty.

Zoopark Chomutov

V chomutovském zooparku můžete spojit příjemnou procházku 112 hektarovým přírodním areálem s návštěvou venkovních expozic a výběhů pro zvířata, která jsou do něho přirozeně zasazena. Ve výběhu jelenů milu potkáte první letošní kolouchy, vedle poníků se zabydlelo největší plemeno osla na světě, které je zároveň jediné s dlouhou srstí a najdete tu třeba i malou velbloudici Nessie nebo Speedyho – nejmladší telátko skotského náhorního skotu. Zoo chová více než 160 druhů zvířat a najdete v ní i rozlehlé eurosafari.

Úvodní foto: mládě tapíra čabrakového, Miroslav Bobek, archiv Zoo Praha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!