Hrady a zámky online: projděte se s kastelány místy, kam se naživo jen tak nepodíváte

Hrady a zámky online: projděte se s kastelány místy, kam se naživo jen tak nepodíváte 

Ačkoliv by touto dobou na hrady a zámky za normálních okolností proudily davy lidí, letos tomu tak být nemůže. Kasteláni některých památek proto vymysleli způsob, jak vám jejich zajímavosti přiblížit alespoň online. V krátkých videích, většinou natáčených na mobilní telefon, vás vezmou do honosných interiérů, probouzejících se parků i míst, kam noha návštěvníka ještě nevstoupila.

Zámek Náchod

Zámek Náchod zve ve své online prohlídce návštěvníky do běžně nepřístupné zámecké knihovny. Ale, která je ta pravá? Průvodce vás s humorem sobě vlastním nejdříve zavede ke skříni se zlomkem nejstaršího knihovního fondu na prvním prohlídkovém okruhu. Poté se již přesunete do hlavní knihovny, kde se dozvíte kolik má vlastně celkem svazků, jaké vzácné malby se zde dochovaly a kam vedou tajná dvířka.  

Další video nás zavede do zámecké kaple Nanebevzetí Panny Marie. Pokochat se můžete skvostem raně barokní architektury s bohatou štukovou výzdobou a nádhernými malbami, pohledem z kruchty i veřejně nepřístupnou panskou oratoří s dochovanými vitrážovými okny.

Zámek Ratibořice

V Ratibořicích se s kastelánem vydáte na veřejně nepřístupnou půdu hlavní zámecké budovy. Obdivovat můžete důmyslný krov, technické vychytávky i altán – poslední vyhlídkové poschodí zámku s hodinovým strojem a nádherným výhledem do ratibořického parku.

Prohlédnout si můžete ale i Rudrův mlýn a vodní mandl v Babiččině údolí. Kola mlýnu a vodního mandlu pro vás roztočí a spoustu zajímavostí o jejich fungování prozradí opět ratibořický kastelán Ivan Češka.

Zámek Slatiňany

Jak řešili domácí vzdělávání svých potomků kníže a kněžna ze zámku Slatiňany se můžete podívat v následujícím videu. S kastelánem Jardou Buštou nahlédnete do školních sešitů prince Vincenta z Auerspergu a zkusit si můžete vypočítat i jeden z příkladů, který malému princi zadával jeho rakouský učitel.

V dalším videu ze Slatiňan se ale můžete vydat i do veřejnosti nepřístupného gotického sklepení, které je spojeno s nejstarší minulostí celého zdejšího areálu či na balkony slatiňanského zámku. Jižní balkon je vybudovaný z kolejnic, ten západní byl obnoven teprve v loňském roce a první návštěvníci si ho budou moci teprve projít v rámci prohlídek Pokrok nezastavíš.

Zámek Hrádek u Nechanic

Kastelán Hrádku u Nechanic Martin Rejman vás zavede do zámecké jídelny i na skryté červené schodiště, které původně využívala pouze paní hraběnka při vstupu do svého soukromého salónu. Na schodišti ale najdete i tajné dveře ukrývající tzv. vytahovadlo – předchůdce dnešního výtahu. Dozvíte se i to, co má Hrádek u Nechanic společného se slavným Titanicem.

Online se můžete vypravit i na centrální věž zámku zvanou Kardinálka s kruhovým rozhledem do zámeckého parku, na hodinovou věž či rozlehlé zámecké střechy. Podíváte se i na ochoz nad Rytířským sálem, kam správa zámku chodí na náslechy nových průvodců.

Zámek Hrubý Rohozec

Kastelán Hrubého Rohozce Jiří Holub sestoupil až do obtížně přístupné zámecké hladomorny, kam se jako běžní návštěvníci zámku rozhodně nepodíváte. Najdete zde nespočet nápisů a podpisů nedobrovolných obyvatel i dílka novější. Ještě o patro níž se pravděpodobně nacházela zámecká zásobárna vody.

Na Hrubém Rohozci se ale můžete podívat i do zdejší zámecké knihovny. Kolik má zámecká knihovna svazků, jak se mění charakter člověka během života a co se skrývá pod kobercem se dozvíte zde.

Zámek Sychrov

Zámek Sychrov objevíte netradičně pod rouškou tmy, kdy vás tajemná prohlídka sídla Rohanů  zavede na zámeckou věž. Již za denního světla se s kastelánem Jaromírem Náměstkem vydáte po stopách Antonína Dvořáka. Podíváte se do kaple Nanebevzetí Panny Marie, kde Dvořák hrával na varhany, i do míst, kde slavný skladatel složil některá svá díla, například podstatnou část opery Dimitrij či slavnou Ave Maria. 

Na další virtuální prohlídky se můžete podívat zde.

Úvodní foto:  zámek Sychrov, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!