S dětmi do skal. Vydejte se za čerty, Rumcajsem i za pokladem

S dětmi do skal. Vydejte se za čerty, Rumcajsem i za pokladem  

Ve skalách je na jaře krásně. Abyste si svůj rodinný výlet užili ještě víc, přinášíme vám tipy na místa, kde se můžete nejen kochat nádhernou přírodou, ale zároveň i bavit.

Quest Kudytudy Do Skal

Hledačka v Teplickém skalním městě spolehlivě pobaví a zaujme nejen děti, ale i rodiče a prarodiče. Lístek k vyplňování si můžete stáhnout předem z internetu nebo si ho vyzvedněte u vstupu do skal. Do lístku pak doplňujete názvy skal i další zajímavosti, které někdy snadno, někdy s trochou námahy objevíte na naučných tabulích i jinde v terénu. Poznáte tak spolu s dětmi skalní město zábavnou interaktivní formou, a navíc to, co se dozvíte, hned tak nezapomenete. A co je výsledkem hry? Když se vám podaří doplnit celou tajenku, dovede vás na konci cesty k pokladu. K opravdovému pokladu v truhle, kterou budete moci otevřít jen s rozluštěným heslem.

Dětská naučná stezka Příhrazskými skalami

Stezka začíná na parkovišti pod zříceninou hradu Valečov a je okružní, takže vás pohodlně přivede zpět přímo k vašemu autu. Po cestě je rozmístěno 20 zastavení s naučnými interaktivními herními prvky, díky nimž děti získají nové informace o přírodě. Terén je velmi členitý, proto stezka není vhodná pro kočárky.

Naučná stezka Příhrazskými skalami. Foto: Český ráj, Ochrana přírody

Čertovy hlavy a jeskyně Harfenice

Čertovy hlavy nemůžete přehlédnout – tyčí se vysoko na kopci přímo nad obcí Želízy. Od parkoviště to sice není daleko, ale cesta vede velmi prudkým svahem, takže na kočárky zapomeňte a zvolte i opravdu dobrou turistickou obuv, jinak se při každém kroku dopředu sklouznete zase o dva kroky zpátky. Odměnou za náročné stoupání vám budou dvě obrovské hlavy čertů vytesané do skalních masívů. Jedná se o dílo sochaře Václava Levého, které zde vzniklo v období romantismu.

Pokud se vydáte od obce Želízy na druhou stranu, dojdete po krátké procházce k umělé jeskyni Harfenice, pojmenované podle reliéfu sedící dívky s harfou. I to je dílo Václava Levého. Na portálu jeskyně pak uvidíte hlavy sfing a nedaleko jeskyně objevíte ještě reliéf hada. Přímo v jeskyni se dá posedět na kamenných lavičkách vytesaných do skály. Tak s sebou nezapomeňte vzít nějakou mňamku, protože svačina na způsob pravěkých lidí se pro děti stane nezapomenutelným zážitkem.

Rumcajsova stezka

Pohádková turistická trasa vede těmi nejkrásnějšími místy Českého ráje. Začátek stezky je v obci Mladějov a celý popis včetně úkolů si můžete předem stáhnout z internetu. Čeká vás procházka úchvatnou přírodou, troška sportování, troška poučení a hodně zábavy. Nebudete jen hledat odpovědi na otázky, ale třeba i šeptat svá tajná přání stromům. Výlet zakončíte v Jičíně v Rumcajsově ševcovně.

Rumcajsova stezka. Foto: jicin.org

Cipískův okruh

Krátký, jen tříkilometrový okruh je součástí Rumcajsovy stezky a je určen pro rodiny s hodně malými dětmi, které ještě nezvládnou náročnou celodenní turistiku. Start i cíl je přímo v Prachově, ale stezka nevede klasickým okruhem Prachovských skal, takže se vyhnete frontám a davům, které tu v sezóně bývají. Skal si i tak cestou užijete, navíc se dostanete přímo k Rumcajsově jeskyni. I pro tuto cestu si můžete předem stáhnout pracovní list s úkoly.

Questy v Adršpachu

Questy jsou moderním propojením turistiky a zábavy. I když se vlastně o žádnou novinku nejedná – jako děti jsme přece všichni hráli šipkovanou a hledali ukryté poklady. A na stejném principu je založen i questing. Budete hledat indicie a luštit tajenku, která vám nakonec ukáže místo skrytého pokladu a dá vám i kód k jeho získání. Nepotřebujete nic víc než papír s popisem trasy a tužku. Všechny potřebné indicie najdete ve svém okolí, na informačních cedulích i jinde, stačí se pozorně dívat. V Adršpachu si můžete vyzkoušet hned dva questyKřížový vrch a Starozámecký vrch. Obě trasy startují přímo od Infocentra a nejsou nijak dlouhé – 3 a 5 km, s dětmi je tedy hravě zvládnete.

Foto: Facebook Teplické skály

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!