Na den pod zem 2020: prohlédněte si zdarma neznámé Podolské kasematy i další běžně nepřístupná místa

Na den pod zem 2020: prohlédněte si zdarma neznámé Podolské kasematy i další běžně nepřístupná místa 

O víkendech 7.–8. a 14.–15. března proběhne již čtvrtý ročník oblíbené akce Na den pod zem, která jednou ročně zpřístupňuje pražská podzemí. Vůbec poprvé se letos budete moci podívat do rozsáhlých Podolských kasemat na pražském Vyšehradě, domu Na Kocandě a do protiatomového krytu v Žižkovském tunelu. Vrací se ale i divadlo Ungelt, Stavovské a Národní divadlo či katakomby kostela Panny Marie Vítězné.

Podolské kasematy

Díky dlouholeté spolupráci s předním českým architektem Petrem Kučerou čeká letos návštěvníky překvapení v podobě komentovaných prohlídek rozsáhlých Podolských kasemat na pražském Vyšehradě. Ty byly za druhé světové války přestavěny na protiletecké kryty a za komunistického režimu zde pravděpodobně sídlila ilegální skupina tzv. Vyšehradských jezdců. Součástí prohlídky bude i třetí úsek vyšehradských kasemat zvaných  Martinské, jejichž historie sahá až do doby vlády Marie Terezie.

Kmenová stoka ve Stromovce

Vůbec první pražská stoka byla postavena v letech 1898 až 1901. Měří téměř 3, 5 km a její začátek nalezneme v tzv. Cizineckém vstupu pod Staroměstskou radnicí. Vy se v rámci akce Na den pod zem můžete podívat do komory jejího Severního vstupu A umístěného ve Stromovce. V rámci prohlídky se ale dozvíte i mnoho zajímavostí o historii a současnosti pražské kanalizace. Aktualizace: prohlídka kmenové stoky Stromovka byla zrušena z důvodu zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření v souvislosti s koronavirem.

Kmenová stoka ve Stromovce. Foto: archiv Na den pod zem

Katakomby kostela Panny Marie Vítězné

Pod kostelem Panny Marie Vítězné, často též nazývaným Pražské Jezulátko, najdete rozsáhlé podzemní prostory členěné do 15 sklepení propojených klenutou chodbou. Kryptu vybudoval v roce 1666 řád bosých karmelitánů, který kostel kompletně přestavěl a na přání tehdejšího císaře Ferdinanda II. zasvětil Panně Marie Vítězné a sv. Antonínu Paduánskému. Dodnes jsou zde pochovány desítky těl, mezi nimiž naleznete karmelitánské mnichy, šlechtice i obyčejné měšťany a chudáky bez domova, u kterých došlo díky zvláštnímu proudění vzduchu k mumifikaci

Branická skála

Branickou skálu, kterou najdete na pravém břehu Vltavy, původně tvořily krasové jeskyně, jež však časem zanikly v důsledku těžby kamene. Koncem 2. světové války zde německá armáda zbudovala podzemní továrnu na výrobu elektronových součástek pod krycím názvem Bronzit, po válce místo sloužilo pro skladování ledu z Vltavy. V současnosti je historické podzemí ve správě Českého svazu ochránců přírody jako zimoviště chráněných netopýrů. Aktualizace: kvůli letošnímu delšímu zimování netopýrů se prohlídky Branické skály přesouvají na květen.

Branická skála. Foto: archiv Na den pod zem

Divadlo Ungelt

Malé, zato však hereckými osobnostmi hýřící, divadlo Ungelt naleznete nedaleko Týnského chrámu v prostorách gotických sklepů z 11. století. Prohlédnout si budete moci divadelní sál pro necelou stovku diváků, zázemí herců i útulnou kavárnu s neobvyklým vybavením – pestrou sbírkou nejrůznějších židlí, které divadlu darovaly významné české osobnosti jako je Václav Havel, Miloš Kopecký či Jan Pirk

Podzemí Divoké Šárky

Mimořádně zpřístupněno bude i spletité podzemí Divoké Šárky se 400 metrů dlouhou sítí chodeb. Vy se ale bloudění bát nemusíte. Místem, kde se v průběhu druhé světové války nacházelo záložní letiště jednotek SS, vás provede zkušený průvodce. Aktualizace: kvůli letošnímu delšímu zimování netopýrů se prohlídky podzemí Divoké Šárky přesouvají na květen.

Spadiště Mariánské hradby

Rovněž poprvé se návštěvníkům v rámci akce Na den pod zem otevře spadiště v Mariánských hradbách u Pražského hradu. Během prohlídky zjistíte, kudy na Hradčanech odtéká dešťová voda do podzemí a navíc poodkryjete i celý promyšlený systém odpadních a vodních toků v našem hlavním městě. Aktualizace: prohlídka spadiště Mariánské hradby byla zrušena z důvodu zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření v souvislosti s koronavirem.

Spadiště Mariánské hradby. Foto: archiv Na den pod zem

Dům Na Kocandě

Dům Na Kocandě stojící na rohu náměstí Jana Palacha ukrývá ve svém podzemí zbytky tzv. Valentinské brány, jež byla součástí staroměstského hradebního opevnění z poloviny 13. století. Tajemství domu Na Kocandě bylo objeveno teprve nedávno. V roce 2016 došlo k odkrytí linie hradby v celkové délce cca 26,5 metru a v následujícím roce byla v severní části sklepení objevena i brána. 

Všechny prohlídky jsou zcela zdarma, podmínkou je pouze registrace na webových stránkách, která bude spuštěna ve středu 26. února. V rámci akce Na den pod zem se ve festivalovém centru v Kampusu Hybernská uskuteční i cyklus přednášek věnovaný pražskému metru či hornické oblasti Krušnohoří a promítání filmu Dukla 61. Na doprovodný program není potřeba předchozí registrace. 

Úvodní foto: archiv Na den pod zem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!