Dýně, kam se podíváš. Aneb kam se vydat za podzimními dýňovými slavnostmi

Dýně, kam se podíváš. Aneb kam se vydat za podzimními dýňovými slavnostmi 

S podzimem přichází i stále oblíbenější dýňové slavnosti. Nejrůznější dýňobraní, dýňování či dýňové hrátky vypuknou na zámcích, v botanických zahradách i parcích. Tak honem vybrat tu nejkrásnější a zdobit, vyřezávat a ochutnávat!

Zámek Lysice

12. a 13. října se vydejte na Dýňobraní na lysickém zámku. V sobotu od 10:00 do 17:00 hodin a v neděli od 10:00 do 16:00 hodin tu na vás čekají podzimně vyzdobené interiéry prvního návštěvnického okruhu se spoustou dýní nejrůznějších velikostí a tvarů. Vstupné 150/110 Kč. Na velkém nádvoří zámku navíc najdete tematický minitrh s dýňovými pochutinami, dílničkou pro děti a výstavou dýní, na který je vstup volný. V sobotu odpoledne se můžete navíc těšit i na cimbálovou muziku Majerán a od 17:00 hodin na ohňostroj. 

Dýňobraní na zámku Lysice. Foto: archiv zámku Lysice

Zámek Nelahozeves

V sobotu 12. října se můžete vypravit na zámek Nelahozeves, kde se od 10:00 do 17:00 hodin koná Zámecké dýňování. Pro děti je připraveno několik veselých divadelních vystoupení a soutěží, plnění úkolů v magické zahradě a dobrodružná výprava do bludiště. Famfrpálové hřiště ověří, jestli umí létat na ručně vyrobených březových košťatech tak dobře jako Harry Potter. Na nádvoří zámku na vás bude čekat dýňová výzdoba a řemeslné stánky, v jeho interiérech si můžete vyzkoušet svou zručnost na nejrůznějších workshopech. Vstupné na dýňování činí 140/100 Kč, za prohlídky zámku zaplatíte 100/70 Kč.

Zámek Slavkov - Austerlitz

13. října od 13:00 do 16:00 hodin vypukne zámecké dýňobraní i na nádvoří zámku Slavkov - Austerlitz, kde si děti mohou vyzkoušet vyřezávání, zdobení či malování dýní. Připraveno je i malování na obličej, dlabání dýní či ochutnávky dýňových pokrmů. Od 15:00 hodin mohou odvážlivci s vlastnoručně vydlabanou dýní vstoupit do podzemí zámku. Dýně budou na místě k zakoupení, vlastní pomůcky na dlabání si přineste s sebou. Vstup zdarma.

Otevřená zahrada Brno

Dýňová slavnost se uskuteční 13. října i v Otevřené zahradě v historickém centru Brna. Od 10:00 do 17:00 hodin se zde můžete těšit na podzimní hry a dílny, dlabání dýňových bubáků, hru Pan Tykev a paní Dýně na cestách, fotokoutek, tematické workshopy, malování na obličej, pohádky pro nejmenší, degustační soutěž o nejlepší dýňovou pomazánku, kouzelnickou show či podzimní tržiště. Vstupné v předprodeji 80 Kč, na místě 100 Kč.

Dýňová slavnost v Otevřené zahradě Brno. Foto: archiv Otevřené zahrady

Trojská botanická zahrada

V Ornamentální zahradě botanické zahrady v Troji můžete do 20. října obdivovat výstavu dýní nejrůznějších druhů a tvarů. O víkendu 19. a 20. října od 13:00 do 16:00 hodin zde navíc vypuknou Dýňové hrátky, při kterých dosytosti uplatníte svou tvořivost a fantazii. K dispozici na místě budou podzimní přírodniny a za drobný poplatek i dýně. Výsledné dekorace si můžete odnést s sebou domů k podzimní výzdobě interiérů i exteriérů. Vstupné do venkovních expozic činí 100/45 Kč.

Máslovické dýňování

Na tradiční Máslovické dýňování se letos vydejte v sobotu 19. října od 13:00 do 18:00 hodin. Čeká tu na vás zdobení a vyřezávání dýní, výroba dýňových strašidýlek, nejrůznější dýňové pochoutky a pro odvážné děti od 16:30 hodin i pohádkový strašidelný les. Dýně budou na místě k zakoupení, přinést si můžete i vlastní. S jejich ozdobením vám v tvořivých dílnách rádi poradí a pomohou lektoři, nářadí na vydlabávání si ale vezměte vlastní. Děti se mohou těšit i na nejrůznější soutěže a hry s dýňovou tematikou. Vstupné činí 50/30 Kč.

Zlínské dýňobraní

Ve zlínském parku Komenského si nenechte 26. října od 14:00 do 18:00 hodin ujít dýňobraní pro celou rodinu. Připravena je stezka s podzimními úkoly, dlabání dýní, výtvarné tvoření, soutěže či strašidelné malování na obličej. Těšit se můžete i na klauna Brdíka, kolotoč na ruční pohon, lukostřelbu, skákací hrad či bludiště. U Zlínského klubu 204 vyroste mini jarmark a nebudou chybět ani dýňové speciality k ochutnání. Vstupné je zdarma, s sebou si ale nezapomeňte přinést jablíčko do jablečné spirály.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!