Svatováclavské slavnosti 2019: historické průvody, hody, koncerty, folklór i pivní speciály

Svatováclavské slavnosti 2019: historické průvody, hody, koncerty, folklór i pivní speciály 

Svátek hlavního patrona Čech a Moravy se nezadržitelně blíží a na mnoha místech už chystají jeho oslavy. Dáte přednost tradiční Národní pouti ve Staré Boleslavi, historickým pražským oslavám, krojovaným hodům v Brně, slavnostem piva v ostravském Zábřehu a ve Svijanech, nablýskaným veteránům v Mladé Boleslavi nebo folklórním slavnostem v Českém Krumlově?

Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi a Brandýse nad Labem

Za nejtradičnějšími oslavami zamiřte od 27. do 29. září do souměstí Staré Boleslavi a Brandýsa nad Labem, kam budou při příležitosti Národní svatováclavské poutě v pátek  27. září se všemi poctami a za doprovodu Hradní stráže přivezeny z Pražského hradu ostatky svatého knížete Václava

Relikvie bude letos z důvodu rekonstrukce a uzavření obou hlavních staroboleslavských chrámů přivezena do kostela Obrácení sv. Pavla v Brandýse nad Labem, kde proběhne i koncert duchovní hudby. Poté bude následovat průvod do Staré Boleslavi a umístění ostatků v kostele sv. Klementa v těsné blízkosti baziliky sv. Václava. Ústřední bod svatováclavské slavnosti, koncelebrovaná poutní mše svatá, proběhne tradičně na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi 28. září od 10:00 hodin. 

Návštěvníky po celé tři dny čeká i pestrý program s jarmarkem, pouťovými atrakcemi, ukázkami řemesel či pohádkami pro děti. Těšit se můžete na koncerty Lenky Filipové, Marka Ztraceného či Queenie. Kompletní program naleznete zde.

Národní svatováclavská pouť. Foto: Kamil Voděra, archiv města Brandýs nad Labem

Praha

V Praze můžete za svatováclavskými oslavami zamířit třeba na Václavské náměstí, kde na vás již od 14. září čeká středověké tržiště s pestrým kulturně historickým programem. V sobotu 28. září oslavy vyvrcholí příjezdem knížete a jeho družiny, dobových hudebníků, šermířů i krásných tanečnic. Historické události a život knížete Václava připomene na místě knížecí herold. Svatováclavský průvod s dobovým programem si můžete prohlédnout hned dvakrát – od 14:00 a od 16:00 hodin

Již v pátek 27. září projede sv. Václav na koni Vršovicemi. Slavnostní průvod s hudebními a divadelními vystoupeními začne v 18:00 hodin u kostela sv. Mikuláše na Vršovickém náměstí a poté se vydá Moskevskou ulicí směrem ke kostelu sv. Václava se zastávkou u vršovického Husova sboru. Na náměstí Svatopluka Čecha, kde se odehraje hlavní část programu, dorazí kolem 18:30 hodin. V rámci akce vystoupí hudební, šermířské a divadelní soubory, připraven bude i program pro děti nebo třeba prohlídka funkcionalistického kostela sv. Václava.

Již 29. ročník Svatováclavské pouti se bude v sobotu 28. a neděli 29. září konat v okolí kostela sv. Václava na Proseku. Kostel bude otevřen v době konání bohoslužeb v sobotu od 10:00 a v neděli od 10:00 a 18:00 hodin. Na návštěvníky čeká příjezd knížete Václava s jeho družinou, křest knihy Vysočany, Vysočanské vinobraní i pestrý hudební program v čele s Radkou Fišarovou, Hradišťanem a skupinou Kabát revival West. Po oba dny se můžete těšit i na dobovou scénu s programem Návrat knížete Václava. V sobotu od 19:00 hodin je v kostele připraven koncert duchovní hudby. 

Svatováclavská pouť na Proseku. Foto: archiv Prahy 9

Brno

Od pátku 20. do neděle 22. září můžete navštívit Medlánecké svatováclavské hodové slavnosti v Brně. Bohatý program zahrnuje zdobení a stavění máje, cimbálové a dechové soubory, krojovaná vystoupení, hodovou zábavu, nedělní slavnostní mši i slavnostní hodový průvod.  

V sobotu 21. září můžete zamířit na Svatováclavské hody i do brněnské městské části Obřany. Čeká na vás průvod do kostela sv. Václava, tanec stárek a stárků, soubory Šafránek a Slavíček i půlnoční překvapení.

Tradiční Svatováclavské hody pořádá od 27. do 29. září i městská část Brno-Ořešín. Ve spolupráci s ořešínskými dobrovolnými hasiči bude pro všechny návštěvníky připraveno stavění máje, průvod stárků i hodová zábava s hudbou a tanci.

Ostrava – zámek Zábřeh

Na ostravském zámku Zábřeh proběhnou od 27. do 28. září Svatováclavské slavnosti piva. Čeká na vás degustační přehlídka minipivovarů i bohatý kulturní program s historickými vystoupeními, průvodem svatého Václava s družinou či kapelami AC/DC revival, Lucie Revival, Michal Ambrož & Hudba Praha, Tata Bojs, Ready Kirken či Abraxas.

Mladá Boleslav

V Mladé Boleslavi se 28. září uskuteční již 17. ročník tradiční Svatováclavské jízdy historických automobilů. Dlouhá kolona několika desítek nablýskaných veteránů se na zhruba desetikilometrovou trasu městem vydá v 9:30 hodin z Komenského náměstí. V areálu městského stadionu slavnosti doplní i bohatý kulturní a společenský program. Po ukončení jízdy si zde budou moci návštěvníci historická vozidla prohlédnout.

Svatováclavská jízda. Foto: archiv města Mladá Boleslav

Zámek Svijany

Již počtvrté přijede svatý Václav se svou družinou i na zámek Svijany. 28. září se zde můžete těšit na bohatý dobový program s kejklíři a šermíři, jarmarkem, ukázkami řemesel, módní přehlídkou pivních šatů, dobové hudebníky, projížďky historickým kočárem areálem pivovaru, projížďky na ponících, dobovou střelnici či pečení vlastního chleba v peci. Chybět nebudou ani prohlídky pivovaru, slavnostní naražení sudu, škola čepování, pivní soutěže či limitovaná várka pivního speciálu DUX. Celou akci zakončí koncert Honzy Vančury a skupiny Plavci.

Český Krumlov

Svatováclavské slavnosti si užijete od 27. do 29. září i v Českém Krumlově, kde budou spojeny s Mezinárodním folklórním festivalem. Na náměstí Svornosti se můžete těšit na svatováclavský jarmark či Schwarzenberskou granátnickou gardu, ulice a zákoutí historického centra města oživí hudební a folkórní vystoupení. V pátek a v sobotu od 17:00 a 19:30 hodin se po předchozí rezervaci můžete zdarma vydat na prohlídku města s průvodcem či si v krumlovských klášterech vyzkoušet nejrůznější řemesla

V sobotu vypuknou v Pivovarské zahradě od 13:00 hodin až do půlnoci pivovarské slavnosti a vydat se budete moci i na prohlídku samotného pivovaru. klášterní zahradě jste pro změnu zváni na degustaci vín. Od 10:00 do 22:00 hodin bude zpřístupněn i poutní areál na Křížové hoře. V sobotu večer se pro vás v čase 19:00 – 23:00 hodin otevřou i českokrumlovská muzea a galerie.

Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově. Foto: archiv města Český Krumlov

Úvodní foto: Svatováclavské slavnosti, archiv města Český Krumlov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!