Znojmo zve na tradiční historické vinobraní i neopakovatelnou atmosféru města

Znojmo zve na tradiční historické vinobraní i neopakovatelnou atmosféru města 

Již tento pátek, sobotu a neděli oživí historický střed Znojma tradiční vinobraní s bohatým kulturním programem. Na své si přijdou milovníci burčáku a skvělých moravských vín, hudební fandové i příznivci historických průvodů, rytířských turnajů či šermu. Město si ale zamilujete i pro jeho památky a neopakovatelnou atmosféru. Podívejte se na náš přehled, co ve městě rozhodně neminout.

Znojemský hrad s rotundou sv. Kateřiny

První zmínky o rozsáhlém znojemském přemyslovském hradu pocházejí již z 11. století. Z tohoto období pochází i zdejší rotunda svaté Kateřiny, v jejímž interiéru se dochovaly výjimečné románské nástěnné malby z roku 1134. 

Dnes si v dobových interiérech hradu můžete prohlédnout stálé expozice i výstavy Jihomoravského muzea. V září je otevřeno od úterý do neděle od  9:00 do 17:00 hodin, vstupné činí 60/45/30 Kč. Prohlídky rotundy sv. Kateřiny probíhají ve stejné dny i časy, vstup je umožněn každou půlhodinu. Jednotné vstupné 120 Kč. Z ochozů hradu je hezký výhled do okolí.

Rotunda sv. Kateřiny. Foto: Ben Skála, CC BY-SA 3.0

Znojemský městský pivovar

Hned v sousedství hradu najdete i znojemský městský pivovar. Ten pro své návštěvníky nabízí exkurze, při nichž můžete ochutnat speciální slady, přivonět k různým druhům chmelu a degustovat zdejší piva. Komentované prohlídky probíhají po celý rok v pátek od 16:00 hodin, v červnu až září i v sobotu od 15:00 a 16:30 hodin, nutná je rezervace předem. Vstupné 100 Kč, vstupné s degustací 150 Kč.

Minoritský klášter

Vedle pivovaru stojí budova původního minoritského kláštera, později sloužící františkánskému řádu či jako vojenská vychovatelna a vězení. Dnes zde sídlí druhá pobočka Jihomoravského muzea s přírodovědnými, archeologickými a historickými sbírkami. V červnu 2019 byl pro veřejnost otevřen i zadní trakt, kde se nachází expozice lapidária s názvem Tichá řeč kamení. V září je otevřeno každý den od 9:00 do 17:00 hodin, ve čtvrtek od 9:00 do 17:45 hodin. Vstupné 50/30 Kč.

Kostel sv. Mikuláše

Kostel sv. Mikuláše vznikal postupně na místě původního románského kostela v období od 14. do 15. století. V 19. století k němu byla přistavěna novogotická zvonice a následně kaple. V interiéru se nachází gotická křtitelnice a vrcholně barokní kazatelna ve tvaru zeměkoule.

Kostel sv. Mikuláše a kaple sv. Václava. Foto: Petr Novák, CC BY-SA 2.5.

Svatováclavská kaple

Dvoupatrová Svatováclavská kaple stojící v sousedství kostela sv. Mikuláše byla postavena po roce 1512. Na vstupním průčelí nalezneme sochu jejího patrona – sv. Václava. Interiér ukrývá pozdně gotickou vladislavskou krouženou klenbu, která je jediná svého druhu na Moravě. V současnosti kaple slouží zejména pro pořádání koncertů a výstav.

Rajská zahrada

Branami uzavřený romantický park ve svahu pod kaplí sv. Václava byl vybudován na místě zrušených středověkých vinohradů. V roce 2011 zde byly nově upraveny terasy, cestičky a vyhlídky do údolí řeky Dyje a svah byl osazen odrůdami vinné révy typickými pro tuto oblast. V kamenném domku na jedné z vyhlídek najdete i degustační stánek.

Rajská zahrada. Foto: Luboš Holič, CC BY-SA 3.0

Radniční věž

Radniční věž postavil v letech 1445 – 1448 Mikuláš ze Sedlešovic v pozdně gotickém slohu. Do roku 1924 ve věži sídlil strážný, jehož úkolem bylo každou hodinu hlásit čas nebo případný výskyt požáru. Dnes věž slouží jako rozhledna, ze které jsou za dobré viditelnosti vidět například Pálavské vrchy nebo dokonce i Alpy. V září je otevřeno denně od 9:00 do 12:30 a od 13:00 do 17:00 hodin, poslední vstup je možný půl hodiny před zavírací dobou. Vstupné 35/25 Kč.

Znojemské podzemí

Podzemí pod historickou částí Znojma bylo vybudováno jako víceúrovňové sklepy původních měšťanských domů, sloužící především ke skladovacím a částečně i obranným účelům. Po jejich propojení vznikl největší systém podzemních chodeb a sklepů v České republice – dohromady měří téměř 27 kilometrů. Navštívit zde můžete několik prohlídkových tras s různým stupněm obtížnosti. V září je otevřeno denně od 9:00 do 17:00 hodin, vstupné dle trasy 200/130/110/95/55 Kč.

Znojemské hradební věže

Znojmo je bezpochyby i městem věží a dalekých výhledů. Kromě Radniční věže zde najdete i věže hradební –  Vlkovu a Střelniční věž a v Kapucínské zahradě věž Psí. Vystoupat můžete i na vyhlídky válcové Nové věže a hranolové Prašné věže. Trasu procházky naleznete zde. Od roku 2018 vás denně v 9:30 a 13:30 hodin po hradebním opevnění provede městský průvodce. Délka trasy je přibližně hodinu a tři čtvrtě, vstupné 120/80 Kč. Sraz je u Radniční věže.

Úvodní foto: RomanM82, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!