České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Bezdězu

České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Bezdězu 

Poslední letošní zastávka hudebního festivalu České hrady.CZ míří již tento pátek a sobotu k hradu Bezděz tyčícímu se vysoko nad malebným Máchových krajem. Kromě dobré hudby si zde rozhodně nenechte ujít i nějaký ten výlet do okolí. Vybírat můžete z relaxu u nedalekého Máchova jezera, tajemné brány do pekla na hradě Houska, dalekých výhledů či místního piva.

Bezděz

Majestátní hrad Bezděz byl založen Přemyslem Otakarem II. v letech 1260-1278. Za náročnější výstup k jeho branám, během něhož budete míjet kapličky křížové cesty, vás hrad odmění jedinečným panoramatickým výhledem z ochozu 30 metrů vysoké Velké věže, prohlídkou unikátní raně gotické kaple a královského, purkrabského a nově i templářského paláce. Otevřeno je v sobotu od 9:00 do 17:30 hodin, od úterý do pátku a v neděli od 9:00 do 16:30 hodin, prohlídka je bez průvodce. Vstup na hrad je navíc již zahrnut v ceně sobotní vstupenky na festival.

Kaple hradu Bezděz. Foto: archiv NPÚ

Máchovo jezero

Máchovo jezero nechal založit Karel IV. již v roce 1367 pod názvem Velký rybník. Jezero zasazené v malebné krajině pískovcových skal a borových lesů je neodmyslitelně spojeno s postavou Karla Hynka Máchy, který zdejší kraj opakovaně a rád navštěvoval a jehož jméno od roku 1945 vodní plocha nese.

Máchovo jezero. Foto: Andrea Morkusová

Dnes zde můžete relaxovat na čtyřech písečných plážích, které najdete v Doksech, ve Starých Splavech a Pod Borným či si jeho krásy užijte přímo z vodní hladiny. Na každé pláži jsou k dispozici půjčovny lodiček a šlapadel, hladinu jezera brázdí na okružních plavbách výletní lodě Máj a Racek, pravidelnou přepravu mezi plážemi zajišťuje loď Hynek

Lodní doprava na Máchově jezeře. Foto: Andrea Morkusová

Doksy

Doksy jsou známým a v létě hojně vyhledávaným letoviskem na břehu Máchova jezera. Kromě koupání si určitě nezapomeňte prohlédnout zdejší nejstarší stavbu – dnešní Památník Karla Hynka Máchy, zámek s přilehlým parkem, kostel sv. Bartoloměje se vzácnou soškou tzv. Černé madony, zoopark Berousek, lesopark Masarykovy sady se sochami lesních bytostí či muzeum legendárních postaviček Fifinky, Bobíka, Myšpulína a Pindi z českého komiksu Čtyřlístek. Kompletní trasu procházky městem naleznete zde.

Doksy. Foto: Andrea Morkusová

Hrad Houska

Hrad Houska byl vybudován na vysokém skalním ostrohu v tajemné krajině Kokořínska jen o pár let později než nedaleký hrad Bezděz. Roku 1590 byl přestavěn a dostal charakter renesančního zámku s původními prvky gotického hradu. Při jeho prohlídce navštívíte mimo jiné i kapli se vzácnými freskami, v níž se dle pověstí nachází brána do pekel. Z komnat hradu je krásný výhled na nedaleký Bezděz a široké okolí.

Na nádvoří můžete navštívit i expozici Peklem - ručně vyřezávané pohyblivé dřevěné peklo inspirované Danteho Božskou komedií. V letní sezóně je hrad otevřený od 10:00 do 18:00 hodin, vstupné na prohlídku činí 100/70 Kč, na expozici Peklem 50 Kč.

Peklem na Housce. Foto: Andrea Morkusová

Vrátenská hora

Rozhledna Vrátenská hora byla postavena nedaleko hradu Houska v roce 1999 a již od svého vzniku slouží zároveň jako telekomunikační věž. V sezóně je při dobrém počasí otevřena denně od 10:00 do 18:00 hodin, vstupné 30 Kč.

Parostrojní pivovar Lobeč

První písemná zmínka o pivovaru v Lobči pochází z roku 1586, renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem roku 1600. Dnes je technickou památkou přístupnou veřejnosti nejen k prohlídkám, ale i k ochutnávání jeho produkce. Prohlídka s průvodcem vás zavede k místní studně, do staré varny, kanceláře sládka i na někdejší sladovou půdu, kde na vás čeká stálá výstava o historii pivovaru a zlatých letech českého piva přelomu 19. a 20. století. Následuje prohlídka trojlodní budovy sklepů s kamennou halou lednice z 19. století a nové řemeslné pivovarské provozovny s varnou, provozní halou a ležáckým sklepem. 

Prohlídky se v létě konají ve středu, v pátek a v sobotu od 14:30, v neděli v 11:30 hodin. V září můžete pivovar navštívit v sobotu od 14:30 a v neděli od 11:30 hodin. Prohlídka s průvodcem trvá zhruba 80 minut, vstupné činí 150 Kč bez degustace a 250 Kč s degustací. Děti do 15 let mají prohlídku zdarma.

Bělá pod Bezdězem

Bělá pod Bezdězem byla založena roku 1304 jako královské město v údolí potoka Bělá. Dnes zde naleznete jedno z největších náměstí v Čechách, jehož plochu tvoří park se vzácnými stromy založený na konci 19. století profesory a žáky místní lesnické školy, renesančně-barokní zámek, muzeum, tzv. Českou bránu se zbytky opevnění či městské koupaliště s písčitou pláží a pramenitou vodou z Bělského potoka. A kdo ví? Možná se zde nalézá i vstup do legendární podzemní chodby spojující Bělou s Bezdězem.

Bělá pod Bezdězem. Foto: Andrea Morkusová

Minout byste rozhodně neměli ani nedaleký sportovně-rekreační areál Vrchbělá s rozhlednou, lanovým parkem, minizoo, in-line dráhou a dřevěnými prolézačkami ve tvaru hradů. Kompletní procházku městem naleznete zde.

Areál Vrchbělá. Foto: Andrea Morkusová

Úvodní foto: hrad Bezděz, Jan Sovka CC BY-SA 2.5

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrad Bezděz nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Bezděz

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?