Hradozámecká noc 2019: nejlepší programy na Moravě

Hradozámecká noc 2019: nejlepší programy na Moravě 

Ze soboty 31. srpna na neděli 1. září proběhne na mnoha místech celé republiky již desátý ročník oblíbené Hradozámecké noci. Letos se do ní kromě hradů a zámků zapojily i desítky dalších památek jako jsou kostely, kláštery, vily či paláce. Abyste si pro sebe mohli vybrat ten pravý, přinášíme vám tipy na nejlepší programy na Moravě.

Hrad Bítov

Hrad Bítov zve na program Nočním hradem s pivovarem aneb kejklování s Jonášem. Od 19:00 do 24:00 hodin je pro všechny návštěvníky připravena samostatná prohlídka nočního pivovaru s ochutnávkou bítovského piva Tesák (pro starší 18 let), prohlídka hladomorny a mučírny či hradní zahrady a kaple (baterky sebou). Na hradním nádvoří vystoupí kejklíř Jonáš. Děti si budou moci v dílničce vyrobit lucerničky a možná je navštíví i Bílá paní bítovská s dárky. Ve 23:00 hodin zakončí celou noc ohňová show. Vstupné 190/140 Kč.

Zámek Valtice

Zámek Valtice zve na 5. ročník barokních slavností Feste Teatrale, které proběhnou od 11:00 do 23:00 hodin na mnoha místech rozsáhlého valtického areálu. Na návštěvníky čeká bohatý program s tanci, workshopy, hudebním vystoupením na dobové nástroje, slavnostním operním představením v zámeckém divadle, provazochodkyní či myšími dostihy. Program vyvrcholí slavnostním barokním ohňostrojem ve 21:00 hodin na zámecké louce a živou hudbou na vnitřním nádvoří zámku hrající do pozdního večera. Vstupné zdarma kromě operního představení v divadle v ceně 250/200 Kč.

Hradozámecká noc na zámku Valtice. Foto: archiv NPÚ

Vila Stiassni

Hradozámecká noc bude v brněnské prvorepublikové vile Stiassni samozřejmě ve stylu 30. let. Těšit se můžete na průvodce v kostýmech, kteří vás seznámí s bohatou historií luxusního domu textilních továrníků, ale nejen to - interiéry vily ožijí hudbou, zpěvem či šermem v podání Divadla historie v pohybu Exulis. Na prohlídkové trase vás čeká i řada nových artefaktů, které vám přiblíží osudy rodiny i domu samotného. Vstup na program a do zahrady 200/140 Kč, pouze do zahrady 30 Kč.

Vila Stiassni. Foto: archiv NPÚ

Vila Löw-Beer

Další z brněnských vil jménem Löw-Beer se k Hradozámecké noci připojí od 18:00 do 23:00 hodin netradičními večerními a nočními prohlídkami, které zkombinují to nejlepší z jejího I. a II. návštěvnického okruhu. V její zahradě zároveň tento večer vyvrcholí letní kino, které od 21:00 hodin stylově nabídne projekci filmu Skleněný pokoj – adaptaci stejnojmenného románu Simona Mawera inspirovaného osudy sousední vily Tugendhat. Před začátkem filmu si budete moci vyslechnout lektorský úvod na téma fakta a fikce Skleněného pokoje. Prohlídky začínají v 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30 a 23:00 hodin, doporučuje se rezervace. Vstupné na prohlídku vily 80 Kč, na projekci filmu 120 Kč.

Hrad Šternberk

Na Šternberku nedaleko Olomouce vás průvodci v historických kostýmech provedou celým hradem. Výklad bude doplněn o zajímavosti z oblasti módy, stolování a života šlechty i prostého lidu v minulosti. Začátky jednotlivých prohlídek proběhnou v 18:00, 19:00, 20:00 a 21:00 hodin. Program hradozámecké noci bude pokračovat na nádvoří hradu, kde se po setmění uskuteční Fire a UV Light Show v podání souboru Histerky. Připravené jsou dvě vystoupení v časech 20:30 a 21:30 hodin. Vstupné: 180/130 Kč.

Hradozámecká noc na hradě Šternberk. Foto: archiv NPÚ

Zámek Kunín

Na zámku Kunín se můžete těšit na netradiční kostýmované prohlídky zámku s dětskými průvodci, oblíbený historický fotoateliér v jednom z pokojů zámku, projekce filmů nebo několikahodinový proud barokní hudby v podání hudebníků z celého světa. Začátky prohlídek proběhnou každou půlhodinu od 20:00 do 23:00 hodin, doporučená je rezervace. A kdo ví? Třeba vás přijme i samotná hraběnka Walburga. Vstupné na prohlídku 110/70 Kč, na koncert volný.

Zámek Fryštát v Karviné

Zámek Fryštát zve na noční prohlídky zámeckých komnat s Marií Louisou. Neteř císařovny Sissi v nich poodhalí roušku okolností Mayerlingské tragédie. Dozvíte se jaká byla její role v nešťastné smrti následníka trůnu či to, jak se ocitla na karvinském zámku. Prohlídky začínají ve 20:30, 21:30 a 22:30 hodin, vstupné 120/80/60 Kč. V zámeckém parku si budete moci od 20:00 do 23:00 hodin užít i romantické jízdy v kočáru. Každá jízda trvá cca 15 min, cena činí 30 Kč za osobu.

Zámek Fryštát. Foto: archiv zámku Fryštát

Pro zájemce bude připravena i speciální trasa vedoucí zámkem do kostela. Prohlídku začnete v zámeckých komnatách, v nichž potkáte muzikuse, kteří zanotují malou noční klasiku a poté přejdete spojovací chodbičkou do mysticky osvětlených prostor kostela. Průvodce zámku zde předá pomyslné žezlo průvodci z kostela Povýšení sv. Kříže. Začátky prohlídek jsou ve 20:00, 21:00 a 22:00 hodin, vstupné rovněž 120/80/60 Kč. Pro děti od 6 let je připravena i speciální trasa odvahy skrze zámecké sklepení. Vychází se od 18:00 do 21:00 hodin každou půlhodinu, vstupné 30 Kč. V tajemných zákoutích zámeckého podzemí na děti čeká věštění z koule, hledání tajemného předmětu i tajemná postava. 

Hradozámecká noc proběhne ale i na mnoha jiných místech, na jejichž programy se podívejte zde.

Úvodní foto: Hradozámecká noc na hradu Šternberk, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!