Moravské hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí hradu Veveří

Moravské hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí hradu Veveří 

Festival Hrady CZ míří již tento pátek a sobotu k majestátnímu moravskému hradu Veveří, který se tyčí vysoko nad Brněnskou přehradou. Počasí na víkend slibuje příjemné letní teploty a tak by bylo rozhodně škoda nevypravit se i na nějaký zajímavý výlet po okolí. Dáte přednost koupání v přehradě, projížďce lodí, brněnské zoologické zahradě, slavným brněnským vilám nebo Punkevním jeskyním?

Hrad Veveří

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů vznikl pravděpodobně na konci 12. či na začátku 13. století. V sobotu si zde můžete prohlédnout okruh Reprezentační místnosti 1. patra Paláce, v němž nahlédnete do interiérů reprezentačních i privátních pokojů posledních soukromých majitelů hradu a podíváte se i na vyhlídkovou terasu, odkud je nádherný pohled do okolních Podkomorských lesů a na Brněnskou přehradu.

V neděli se otevře i výběrový okruh Stavebně-historický vývoj hradu, který vás zavede do kuchyně, do sklepů i na krásně zrekonstruované půdy. Okruh je kvůli své náročnosti přístupný až od 15 let. Nechcete-li se vydat na prohlídku interiérů, vyberte si samostatnou prohlídku areálu hradu, během níž budete moci projít všechna nádvoří, vystoupat na Prachovou věž a navštívit vybrané sezónní výstavy v sále za hlavní pokladnou či v přízemí Anglického traktu. Interiéry hradu jsou otevřeny od úterý do neděle od 10:00 do 17:00 hodin, hradní areál od 9:00 do 18:00 hodin. Vstup do hradu je již zahrnut v ceně sobotní vstupenky na festival.

Hrad Veveří. Foto: Andrea Morkusová

Brněnská přehrada

Brněnská přehrada vznikla v letech 1936 - 1940 vystavěním hráze na 56. říčním kilometru řeky Svratky a zatopením údolí s obcí Kníničky. Dnes přehrada slouží především k rekreaci. Najdete zde několik pláží ke koupání, odpočinková a grilovací místa i pravidelné linky lodní dopravy. Naplánovat si můžete okružní plavbu (celá plavba je rozdělena na 10 zastávek a v jednom směru trvá 70 minut) nebo se prostě lodí přepravit, kam zrovna potřebujete. Jedna ze zastávek se nachází přímo pod hradem Veveří.

Brněnská přehrada. Foto: Andrea Morkusová

Zoo Brno

Brněnskou zoologickou zahradu najdete nedaleko přehrady na západním okraji Brna, kde se rozprostírá na 25 hektarech zalesněných strání kopce Mniší hora. V letní sezóně zde probíhají pravidelná krmení zvířat a komentovaná setkání, jejichž rozpis najdete zde. Občerstvit se můžete v restauraci U Tygra, v sezóně funguje i několik stánků rozmístěných po celém areálu. S dětmi zavítejte do Dětské zoo, samozřejmostí jsou prolézačky, skluzavky či houpačky. Zoo je doplněna i o nejrůznější tabule, které vám o chovaných zvířatech a jejich místech původu prozradí mnoho zajímavostí včetně legend a pohádek. Otevřeno je v letní sezóně od 9:00 do 18:00 hodin, vstupní pokladny se uzavírají 1 hodinu před koncem návštěvní doby. Vstupné 120/90 Kč. Návštěvu zoo můžete spojit i s procházkou k přehradě.

Zoo Brno. Foto: Andrea Morkusová

Brněnské vily

Lákají-li vás spíše architektonické památky, neměli byste si nechat ujít návštěvu některé ze čtyř unikátních brněnských vil, které vznikly v 1. třetině 20. století a dodnes představují výjimečná díla moderní rodinné výstavby. Každá z nich je jiná, ale okouzlí vás bezesporu všechny. 

Navštívit můžete zahradu známé vily Tugendhat s příjemným posezením a krásnými pohledy na vilu i do prosklených interiérů jejího hlavního obytného prostoru. Otevřeno je od úterý do neděle 10:00 - 18:00 hodin, vstupné do zahrady činí 50/20 Kč. Prohlídky interiérů vily, jež byla v roce 2001 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO, jsou možné pouze po předchozí rezervaci a v současnosti jsou až do konce roku plné. V sousední vile Löw-Beer, jež patřila rodičům Grety Tugendhatové, dnes najdete expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která vás seznámí nejen s rozvojem Brna, ale i s historií obou vil. Otevřeno je od úterý do neděle 10:00 - 17:00 hodin, vstupné 160/80 Kč. Pravidelně každý pátek, sobotu a neděli se zde v časech 10:30, 12:30 a 15:30 hodin konají i prohlídky zdejšího zajímavého technického zázemí. 

Zahrada vily Tugendhat. Foto: Andrea Morkusová

Ujít byste si rozhodně neměli ani vilu Stiassni v rezidenční Masarykově čtvrti, která vás překvapí kontrastem svého venkovního puristického vzhledu a prvorepublikového luxusu interiérů. Samostatně můžete navštívit i její rozlehlou, více než tříhektarovou, zahradu s příjemným posezením či poležením na lehátkách, informačními panely a aktuální výstavou. Otevřeno je vždy od pátku do pondělí 9:00 - 17:00 hodin, vstupné 200/140 Kč, zahrada s výstavou 30 Kč. V Brně - Žabovřeskách najdete osobitou vilu jednoho z nejvýznamnějších architektů působících v českých zemích na přelomu 19. a 20. století – Dušana Jurkoviče, v níž můžete zhlédnout i aktuální výstavu moderního umění. Otevřeno je od úterý do neděle 10:00 - 12:00 a 12:30 - 18:00 hodin, vstupné 100/50 Kč.

Propast Macocha

Nedaleká lokalita Moravského krasu se pyšní mnoha nej. Najdete zde například známou propast Macocha, která je díky své hloubce 138,5 metru největší propastí tohoto typu ve střední Evropě. Volně prohlédnout si ji můžete ze dvou vyhlídkových můstků: horního - ve výšce 138 metrů nade dnem a dolního - ve výšce cca 90 metrů nade dnem. Návštěva dna propasti, ze kterého se otevírá úchvatný pohled na její monumentální skalní stěny, je od roku 1914 nedílnou součástí prohlídky Punkevních jeskyní, k nimž se dostanete po modré turistické značce nebo pohodlně kabinovou lanovkou od horního můstku.

Punkevní jeskyně. Foto: Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní ČR

Punkevní jeskyně

Pravděpodobně nejznámější jeskyně České republiky vás uchvátí svými rozlehlými podzemními prostory, krásnou krápníkovou výzdobou, skvělou akustikou i 440 metrů dlouhou plavbou motorovými čluny po podzemní řece Punkvě. Otevřeno je od úterý do neděle 8:20 - 16:00 hodin, v pondělí 10:00 - 16:00 hodin, vstupné na prohlídku s plavbou činí 210/180/100 Kč. Všechny zajímavosti na cestě od Macochy k Punkevním jeskyním naleznete zde, vydat se ale můžete například i na procházku Pustým žlebem od Punkevních jeskyní k jeskyni Kateřinské.

 Úvodní foto: hrad Veveří, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Státní hrad Veveří nabízí i další akce

Místo konání: Státní hrad Veveří

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!