České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Rožmberku nad Vltavou

České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Rožmberku nad Vltavou 

V polovině prázdnin se festival České hrady.CZ přesouvá do sousedství malebného jihočeského hradu Rožmberk, odkud je to kousek k takovým perlám, jako jsou Český Krumlov, vodní nádrž Lipno se stezkou v oblacích či starobylé kláštery Vyšší Brod a Zlatá Koruna.

Hrad Rožmberk

Hrad Rožmberk pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů – Rožmberků. Jedná se o komplex původně dvou rožmberských hradů, tzv. Dolního hradu a Horního hradu, z něhož se zachovala pouze kamenná hláska zvaná Jakobínka. Navštívit zde můžete hned několik prohlídkových okruhů, zajímavostí je portrét bílé paní Perchty z Rožmberka, která se zde podle pověsti zjevuje. Otevírací doba je o prázdninách od úterý do neděle, vždy od 9:00 do 17:00 hodin.

Hrad Rožmberk. Foto: archiv NPÚ

Vodní nádrž Lipno

Lipenské přehradě na horním toku Vltavy se často přezdívá jihočeské moře a při projížďce místní lodní dopravou si jako na moři můžete skutečně připadat. Přehrada láká i na možnost koupání, písečné pláže a zázemí pro vodní sporty a je tak ideálním místem pro trávení horkých letních dnů.

Stezka korunami stromů Lipno

Stezka korunami stromů Lipno byla postavena jako první ze stezek v České republice. Najdete ji na kopci nad stejnojmennou přehradou a kromě nádherných výhledů na Šumavu, přehradu Lipno a za pěkného počasí i na Alpy zde můžete vyzkoušet i tři zážitkové stanice s lanovými prvky či sjezd na tobogánu dlouhém 52 metrů. Ke stezce se v letní sezóně můžete dostat i lanovkou z městečka Lipno nad Vltavou. Otevřeno je od 9:30 do 19:00 hodin, vstupné činí 250/205 Kč. Máte-li s sebou děti, určitě je nezapomeňte vzít i do nedalekého herního areálu Království lesa. Otevřeno je rovněž od 9:30 do 19:00 hodin, vstupné 250 Kč. 

Stezka korunami stromů Lipno. Foto: archiv Stezky korunami stromů

Klášter Vyšší Brod

Cisterciácké opatství Vyšší Brod bylo založeno roku 1259 Vokem z Rožmberka. V současné době zde žije komunita cisterciáckých mnichů, rozsáhlý klášterní komplex je však zároveň zpřístupněn i široké veřejnosti. V rámci celoročních prohlídek kláštera si můžete prohlédnout interiéry opatského chrámu Nanebevzetí Panny Marie, Galerii gotického umění, malý a velký sál Obrazové galerie, Knihovní chodbu či Filozofický a Teologický sál klášterní knihovny. V letní sezóně od 1. července do konce září tvoří druhý okruh prohlídka legendárního Závišova kříže umístěného v Rožmberské oratoři a horní a dolní patro Gotického sklepení. V prvním patře Návštěvnického centra opatství si v současnosti prohlédnete i výstavu Šumavou po stopách fotografů, v areálu kláštera se nachází i Poštovní muzeum. Prohlídky se konají denně mimo neděle od 9:30 do 16:30 hodin, vstupné dle okruhu 100/80 Kč.

Klášter Vyšší Brod. Foto: MiPi, CC BY-SA 4.0

Český Krumlov

Při návštěvě Českého Krumlova doslova nebudete vědět, kam se dívat dříve. Na každém kroku tu na vás čekají skvosty architektury, pro které bylo historické centrum města právem zařazeno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vydat se můžete za poznáním druhého největšího zámeckého a hradního komplexu v Čechách s unikátním barokním divadlem a plášťovým mostem nebo třeba na procházku po největších zajímavostech města. Navštívit můžete i právě probíhající Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, oblíbenou zábavou místních i turistů je i pozorování četných vodáků proplouvajících malebnými kulisami města nebo poslech některé z kapel při západu slunce.

Český Krumlov. Foto: Rubel, CC BY-SA 3.0

Klášter Zlatá Koruna

Klášter Zlatá Koruna byl založen roku 1263 králem Přemyslem Otakarem II. nedaleko Českého Krumlova. Jeho původní název Svatá Trnová Koruna odkazoval na trn Kristovy koruny, jenž se v klášteře nacházel. Dnes si zde můžete prohlédnout jeden z nejcennějších komplexů gotické architektury ve střední Evropě, opatskou kapli se vzácným originálem gotického obrazu místní patronky - Zlatokorunské madony či lapidárium. Otevřeno je od úterý do neděle od 9:00 do 16:30 hodin, vstupné dle okruhu 110/50/30 Kč. Kousek od kláštera roste i známá lípa velkolistá, jejíž kmen dosahuje obvodu 710 centimetrů.

Úvodní foto: hrad Rožmberk, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Státní hrad Rožmberk nabízí i další akce

Místo konání: Státní hrad Rožmberk

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!