České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Švihova

České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Švihova 

Třetí zastávkou festivalu České hrady.CZ je pohádkový vodní hrad Švihov. Kromě dobré muziky tu najdete i zajímavá výletní místa, která by bylo rozhodně škoda minout. Prozkoumáte všechna tajemství hradního areálu, nebo se raději vydáte za koupáním a poznáváním jeho okolí?

Hrad Švihov

Vodní hrad Švihov nechal zbudovat na konci 15. století královský sudí Půta Švihovský, jeden z nejvýznamnějších mužů rodu Rýzmberků. Již od prvotních plánů byl koncipován jako umělý ostrov – budovy v centrální dispozici tvořily jádro hradu s paláci, kaplí a schodišťovou věží a uzavíraly tak čtverhranné vnitřní nádvoří, zatímco kolem něho i kolem vnějších hradeb byly vybudovány vodní příkopy.

Dnes zde můžete navštívit několik prohlídkových okruhů, včetně prohlídky hradní kuchyně a věže a prohlídkového okruhu věnovaného natáčení slavného filmu Tři oříšky pro Popelku. Vstup do hradu je navíc již zahrnut v ceně sobotní vstupenky na festival, otevírací doba 9:30 až 17:00 hodin.

Co vše lze ve Švihově a jeho okolí ještě vidět se podívejte zde.

Vodní hrad Švihov. Foto: archiv NPÚ

Koupaliště Dolany

Bude-li vás sluníčko lákat ze všeho nejvíc k vodě, vypravte se na nedaleké letní koupaliště v Dolanech. Kromě bazénu na koupání tam na vás čeká travnatá plocha na slunění a nohejbalové, tenisové a volejbalové kurty. Nechybí šatny a možnost občerstvení. Koupaliště je v letních měsících v provozu denně od 10:00 do 18:00 hodin, vstupné 20/10 Kč.

Zámek Chudenice

Starý zámek je jednou z dominant Chudenic a nejstarším rodovým sídlem významného českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic, který je připomínán již ve 13. století. Dnes Starý zámek nabízí dva zámecké prohlídkové okruhy (100/80 a 60/40 Kč) a expozici Muzea Josefa Dobrovského (40/20 Kč). Otevírací doba je v červenci a srpnu od úterý do neděle 9:00 až 17:00 hodin.

Starý zámek Chudenice. Foto: archiv zámku

Zámek Červené Poříčí

Zámek Červené Poříčí byl vystavěn v 17. století ve stylu saské renesance a díky své do daleka zářící červené střeše dal jméno celé obci. Dnes zde můžete navštívit prohlídkový okruh Zámek - šlechtické sídlo v krajině, který vás provede jeho historickým a stavebním vývojem. Naproti zámku se nachází kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Zámek je otevřen od úterý do neděle od 10:00 do 17:00 hodin, vstupné na prohlídku činí 100/70 Kč.

Zámek Červené Poříčí. Foto: archiv NPÚ

Přeštice

Nedaleké Přeštice jsou známé svým do daleka viditelným kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který byl vystavěn v letech 1750 - 1775 v pozdně barokním stylu podle plánů slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, i dostavbou jeho věží v roce 1995.

U kostela naleznete i zdejší unikát – sousoší dvou přeštických černostrakatých prasat od Jaroslava Podmola. Přeštické černostrakaté je původním českým plemenem prasat, které bylo vyšlechtěno právě v Přešticích a používáno jako plemenné k rozšiřování chovu. Jejich pomník se stal jedním ze symbolů města.

Přeštická černostrakatá prasata. Foto: Roy147, CC BY-SA 3.0

Klatovy

Vynechat byste rozhodně neměli ani historické centrum Klatov, jehož relativně malé území je doslova nabité památkami. Čeká tu na vás nepřehlédnutelná Černá věž, unikátní katakomby s mumifikovanými těly příslušníků jezuitského řádu, dochovaná barokní lékárna, vzácné kostely i pozůstatky dvojitého městského opevnění. Nezapomeňte ani na originální Pavilon skla či kolonádu v Mercandinových sadech.

Celou procházku historickým centrem najdete zde

Klatovské katakomby. Foto: archiv Klatovských katakomb, CC BY-SA 4.0

Úvodní foto: Vodní hrad Švihov, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!