České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Kunětické hory

České hrady 2019: nejlepší výletní cíle v okolí Kunětické hory 

Festival České hrady.CZ se tento týden přesouvá pod Kunětickou horu. Počasí nám přeje a tak kromě hudebních zážitků přijde určitě vhod i nějaký zajímavý výlet. Vystoupáte na opevněný hrad, navštívíte doupě místního draka nebo se raději vydáte za perníkem a vodními radovánkami? Podívejte se na naše tipy, co si v okolí rozhodně nenechat ujít.

Státní hrad Kunětická hora

Že vám hrad Kunětická hora něco připomíná? Máte pravdu – v sedmdesátých letech se zde natáčel oblíbený televizní seriál Arabela. Díky své poloze je dodnes dominantou širokého okolí a kromě prohlídky celého areálu si z něj užijete i impozantní výhled. Jen pozor, koho při prohlídce hradního paláce potkáte… Proslýchá se totiž, že se tam usadil drak!

Hrad bude během festivalové soboty otevřen od 9:30 do 17:30 hodin, poslední možnost prohlídky hradního paláce je od 17:00 hodin. Vstup do hradu je navíc již zahrnut v ceně sobotní vstupenky na festival.

Hrad Kunětická hora. Foto: Karelj, CC BY-SA 3.0

Muzeum perníku a pohádek Perníková chaloupka

Víte, jak to doopravdy bylo s Jeníčkem, Mařenkou a Perníkovou chaloupkou? Možná se budete divit… Na děti i dospělé zde čeká expozice s neobvyklým zamyšlením nad známou pohádkou, putování tajuplným lesem do Perníkářské dílny Ježibaby, do Medového ráje a dokonce i do Nebe a do Pekla.

Co víme určitě je, že rozhodně nebudete ochuzeni o vůni perníku - čeká tu na vás expozice perníkářského řemesla a pardubického perníku s více než tisícovkou perníků z celé České republiky a nejrůznější perníky si zde můžete i zakoupit.

Perníková chaloupka nemá stálou otevírací dobu, prohlídka probíhá formou zážitkového programu a otevírá se zpravidla půl hodiny před jeho začátkem. Ačkoliv můžete přijít i neohlášeni, doporučujeme rezervaci předem.

Pardubice

Nedaleké Pardubice lákají na množství historických památek i příjemné sady a parky zvoucí k odpočinku. V pardubickém renesančním zámku naleznete nejen historickou prohlídkovou trasu vedoucí Rytířskými sály s nejstaršími renesančními nástěnnými malbami v Čechách, ale i expozice Východočeského muzea a Východočeské galerie. Zamířit byste měli určitě i na Pernštýnské náměstí, na Příhrádek, k jedné z nejvýraznějších dominant Pardubic – Zelené bráně či ke Gočárovým automatickým mlýnům. Kompletní procházku Pardubicemi jsme pro vás připravili zde.

Zámek Pardubice. Foto: Stanislav Dusík, CC BY-SA 4.0

Aquapark Pardubice

V horkých letních dnech přijde vhod i pardubický aquapark. Najdete zde plavecký bazén o délce 50 metrů i nabídku nejrůznějších vodních atrakcí. K dispozici jsou tobogány, skluzavky, dětské brouzdaliště, skokanský bazén s horolezeckou stěnou i vířivka. Nechybí služby wellness a fitness centra. V letním období je navíc k dispozici i letní pláž s víceúčelovým bazénem, dětským bazénem, brouzdalištěm a hřištěm pro děti. 

Aquapark Pardubice. Foto: archiv aquaparku

Motomuzeum Sezemice

Motomuzeum otevřené v roce 2014 je zaměřené především na motocykly ze 70. a 80. let 20. století. V současnosti je zde vystaveno 160 motocyklů. Ale pozor, návštěvu expozice je třeba předem dohodnout. Domluvte se proto s kamarády i majitelem, protože muzeum otevírá při čtyřech a více osobách.

Dřevěná zvonice

Jedna u nejmohutnějších dřevěných zvonic v Čechách nacházející se poblíž kostela Nejsvětější Trojice v Sezemicích. Postavena byla v 16. století na osmibokém půdorysu. Zvonice je zakončena cibulovou věží a ukrývá v sobě čtyři zvony. V jejím sousedství se nachází i kamenný kříž.

 Úvodní foto: hrad Kunětická hora, Karelj, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Státní hrad Kunětická hora nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!