Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na východě Čech

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na východě Čech 

Opět po roce startujeme naši sérii článků s výběrem nejlepších letních programů na hradech a zámcích. Na východě Čech jsme pro vás vybrali romantické zámky Hrádek u Nechanic, Opočno, Litomyšl, Náchod a proslulé Ratibořice z románu Boženy Němcové, které si pro vás letos nachystaly muzikálové melodie, kostýmované prohlídky, nablýskané veterány, květinové vazby či speciální programy pro děti.

Hrádek u Nechanic

Na Hrádku u Nechanic, který již zdaleka láká svou romantickou architekturou a červenou barvou, zažijete hned několik hudebních událostí. 2. července zde od 20:30 hodin vystoupí 4 Tenoři s muzikálovými áriemi i dalšími světovými evergreeny. Na open air koncertu se představí Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž, Michal Bragagnolo, doprovodí je Unique Quartet.

Hned v pátek 3. a v sobotu 4. července je vystřídá oblíbený muzikál Noc na Karlštejně, který dokonale zapojí zámek přímo do děje. Hrát se bude nejen na nádvoří, ale i na cimbuří a těšit se můžete i na zbrusu nové kostýmy. Představení s hity Karla Svobody začíná po oba dny ve 20:30 hodin.

20. srpna zámek obsadí divadelní představení Strašidlo cantervillské s Martinem Zounarem, Bárou Štěpánovou či Martinem Poštou. O několik dní později, 29. srpna, si nenechte ujít tradiční Hrádkozámeckou noc, v rámci níž se uskuteční večerní a noční prohlídky reprezentačních a soukromých pokojů. V případě dobrého počasí bude přístupná i vyhlídka z Hodinové věže.

Hrádek u Nechanic. Foto: archiv NPÚ

Ratibořice

Zámek Ratibořice připravil na celý červenec speciální dětské prohlídky I. patra zámku s komtesou Hortensií. Půvabná schovanka paní kněžny vám vylíčí vše o životě na venkovském sídle, tehdejší etiketě, módě, účesech či oblékání, ale i o trávení volného času a povinnostech dam a malých slečen. Na konci prohlídky se budou moci děti s komtesou Hortensií na památku vyfotografovat. Prohlídky vhodné pro rodiče s dětmi od 4 let se konají vždy od úterý do neděle v časech 10:00, 11:00, 12:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hodin. Vstupné 130/90 Kč.

8. srpna od 13:30 do 17:00 hodin se v areálu zámeckého parku v Ratibořicích můžete těšit na devatenácté setkání majitelů historických motorových vozidel doprovázené koncertem populárních evergreenů v podání kapely JK BAND Pardubice. Vstupné 50/40 Kč.

Veteráni na zámku Ratibořice. Foto: archiv NPÚ

Náchod

Také na zámku Náchod se po celé léto vždy od úterý do neděle v 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hodin konají speciální prázdninové pohádkové prohlídky pro děti, při nichž se dozvědí něco málo ze zdejší historie a vyslechnou si pohádku o náchodském zámku. Malé návštěvníky provede sám vévoda Petr Biron, nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Na závěr se budou moci vyfotografovat v kostýmu krále či princezny přímo v expozici. Vstupné 80/50 Kč. 

24. a 25. července nezapomeňte na speciální kostýmované prohlídky s podtitulem Příběhy z náchodského zámku po setmění, které připomenou hned několik výročí, jež si letos zámek připomíná. Prohlídky, které proběhnou od 19:30 do 22:30 hodin, oživí postavy členů nejvýznamnějších rodů, které náchodský zámek vlastnily. 

25. a 26. července a 22. a 23. srpna se těšte na krátká komentovaná šermířská vystoupení skupiny historického šermu Manové Přemysla Otakara na I. zámeckém nádvoří u velké věže. Začátek jednotlivých vystoupení je v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hodin. 

Zámek Náchod. Foto: archiv NPÚ

Opočno

4., 5. a 6. července si budete moci vychutnat prohlídku opočenských zámeckých komnat provoněných bohatými květinovými vazbami. Již 11. ročník Svátků růží je letos věnován období klasicismu. Novinkou je procházení expozice vlastním tempem, pouze ze dohledu kustodů.

11. července se těšte na noční prohlídky. Od 19:00 do 22:00 hodin si můžete opět vlastním tempem a bez průvodce projít interiéry zámku doplněné ochutnávkou dobových zvěřinových specialit a hudbou lesního rohu. Od 20:00 hodin se navíc uskuteční přednáška na téma lov a hon na Opočensku.

Opočno ale chystá i řadu dalších akcí. Hned 15. července ovládne arkádové nádvoří open air komedie Strašidlo cantervillské, 8. a 9. srpna pak budete mít jedinečnou příležitost nahlédnout do normálně nepřístupných prostor při akci Opočno opačně.

Po celé léto zde můžete zhlédnout i unikátní expozici nadpřirozených bytostí vytvořených podle středověkých bestiářů s názvem Strašidla království Českého.  Novinkou letošního roku je i úprava záhonů na nádvoří s arkádami, které se vrátily do podoby ze začátku 20. století. 200 let od svého založení letos slaví i opočenský zámecký park.

Svátky růží na zámku Opočno. Foto: archiv NPÚ

Litomyšl

Od 2. do 12. července bude nejen zámek, ale rovnou celé město Litomyšl znít hudbou. Uskuteční se zde totiž již 62. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl, který byl z původního červnového termínu přesunut kvůli koronaviru. Aktuální program a všechny podrobnosti o jednotlivých představeních naleznete zde.

7. srpna se na zámek sjedou nablýskané vozy veteránů. Součástí akce je i ranní komentovaná jízda historických vozidel, dobová módní přehlídka či vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy. Veterány budete moci obdivovat až do neděle 9. srpna.

Úvodní foto: Zámek Opočno, Packare CC BY-SA 4.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!