Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na jihu Moravy

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na jihu Moravy 

Na jihu Moravy si léto opravdu užijete. Zdejší hrady a zámky si pro své návštěvníky přichystaly kostýmované, noční i divadelní prohlídky, šermířská vystoupení, koncerty nebo třeba květinová aranžmá. Nechybí ani akce pro děti či letní kino.

Vranov nad Dyjí

Na zámek Vranov nad Dyjí se 20. července pomyslně vrátí slavný císařský básník a operní libretista Pietro Metastasii, který sem přijížděl v 18. století na dovolenou. Jeho árie uslyšíte od 19:00 hodin v podání Jany Šrejmy Kačírkovové, Lukáše Sommera (kytara) a M. Nostitz Quartet. Jako bonus zazní na koncertě také divadelní hudba v souladu s tématem letošního ročníku Hudebního festivalu Znojmo Hudba v divadle, divadlo v hudbě

Na zámku po celé léto můžete navštívit i dvě zajímavé výstavy: obrazy všední i nevšední přírody a pozoruhodný svět živých ještěrů a plazů.

Zámek Vranov nad Dyjí. Foto: archiv NPÚ

Lednice

Romantický zámek Lednice láká 11. a 12. července na prohlídky zámku s floristou Slávkem Rabušicem. Speciálně pro tuto příležitost vytvořili studenti Zahradnické fakulty MENDELU květinové vazby v duchu různých historických stylů, kterými budou interiéry zámku vyzdobeny.

24. a 25. července můžete zavítat na netradiční večerní prohlídky s oživlými obrazy Spolku panstva Žíželeves. Prohlídky začínají každých 30 minut od 20:00 do 23:00 hodin, vstupné 210/150 Kč, doporučena je rezervace.

Zámek Lednice. Foto: archv NPÚ

Veveří

V sobotu 18. července obsadí nádvoří Příhrádku hradu Veveří Komedianti na káře, kteří zahrají tři představení pro pobavení dětí i dospělých. Těšit se můžete na Pohádku o princezně Aničce, Pirátskou pohádku aneb Cesta na ostrov kokosový a Žonglérské představení.

25. července se těšte na skupinu historického šermu Houwaldův regiment s představením z období Třicetileté války. V 11:00 a v 15:00 hodin uvidíte ukázky z výcviku švédských mušketýrů.

22. srpna bude na hradě Veveří zahájena lovecká sezóna. Ale nedejte se zmást. Pod tímto názvem se skrývá výstava květinových aranžmá brněnského floristy Slávka Rabušicna na téma lovu, která provoní interiéry I. prohlídkového okruhu Reprezentační místnosti 1. patra paláce. Výstava potrvá až do 30. srpna, vstupné je 120/80 Kč.

Komedianti na hradě Veveří. Foto: archiv NPÚ

Rájec nad Svitavou

Na zámku Rájec nad Svitavou si 21. srpna vychutnáte noční prohlídky na téma adaptace klasického hororového románu z pera anglické spisovatelky Mary Wollstonecraft Shellyové Frankenstein. K čemu až může vést odvěká touha člověka po ovládnutí přírody a pokoření samotné smrti se dozvíte v hraných prohlídkách divadelní a šermířské skupiny Exulis, které začínají v 19:00, 20:00, 21:00 a 22:00 hodin. Vstupné 140/100 Kč, nutná je předchozí rezervace.

Frankenstein na zámku Rájec nad Svitavou. Foto: archiv NPÚ

Kunštát

25. července a 22. srpna se na zámku Kunštát můžete vydat na speciální noční kastelánskou prohlídku s názvem Vivat Georgius rex Bohemiae, při níž se dozvíte, jak se žilo na kunštátském hradě za časů krále Jiřího. Prohlídka začíná ve 21:00 hodin, nutná je předchozí rezervace. Vstupné 450 Kč.

16. srpna zprovozní v zámecké Květné zahradě letní kino s autorským promítáním filmu Nabarvené ptáče za přítomnosti Václava Marhoula a Jitky Čvančarové. Začíná se ve 20:30 hodin, finanční výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován nadaci UNICEF na podporu projektu Děti ve válce.

Úvodní foto: zámek Lednice. Foto: archv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!