Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na jihu Čech

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na jihu Čech 

Jižní Čechy se prázdninovými programy na hradech a zámcích jen hemží. Vybrat si můžete z divadelních her na jejich nádvořích, kostýmovaných prohlídek, muzikálů, letních kin v zámeckých parcích či tanečních a šermířských vystoupení. Chybět samozřejmě nemohou ani nejrůznější programy pro děti.

Zvíkov

Na hradě Zvíkov, vypínajícím se nad přehradou Orlík, na vás 11. a 12. července a 15. a 16. srpna čekají vystoupení šermířské a divadelní společnosti Rival. Program s názvem Mezi námi lancknechty začíná vždy v 11:00, 13:30 a 15:30 hodin, v rámci vystoupení uvidíte i ukázku historické zbrojnice.

31. července a 1. srpna se přijďte podívat na představení Poprask na laguně divadelního spolku Prácheňská scéna v Písku. Akce začíná na nádvoří paláce ve 21:00 hodin. Po celé léto můžete navíc na Zvíkově navštívit i několik zajímavých výstav: Inspirace ZvíkovZvíkov v krásné literatuře a Přijměte srdečný pozdrav aneb Zvíkov na pohlednicích.

Letní akce na hradě Zvíkov. Foto: archiv NPÚ

Třeboň

V třeboňském zámeckém parku za altánem odstartuje 14. července čtyřdenní Kinematograf bratří Čadíků. Začíná vždy ve 21:30 hodin, dobrovolné vstupné poputuje na dobročinné účely. Od 7. do 9. srpna do parku zavítá i potulné letní Kino na kolečkách.

23. července mohou přijít všichni milovníci historických tanců období renesance a baroka a obdivovatelé umění šermířů na letní představení Tancem i mečem. Na malém nádvoří třeboňského zámku se vám představí soubor historického tance Campanello a skupina historického šermu Bratři z růže. Šermíře ostatně v Třeboni uvidíte i v několika dalších termínech během celého léta.

Pokud milujete muzikály, určitě si nenechte ujít tzv. muzikálové noci, které se pod širým nebem velkého nádvoří zámku Třeboň odehrají 13. a 14. srpna. Vychutnat si budete moci koncertní verze muzikálů Čas růží a Drákula, včetně výpravných kostýmů a choreografických čísel. Začátek obou představení je ve 20:30 hodin.

Máte-li děti, nenechte si ujít každoroční velkou sešlost vodníků, rusalek a víl s názvem Čochtanova Třeboň. Letos se koná 15. a 16. srpna na malém nádvoří zámku a v zámeckém parku. Během léta se v Třeboni uskuteční i mnohé další akce, na jejichž přehled se můžete podívat zde.

Tancem i mečem. Zámek Třeboň. Foto: archiv NPÚ

Kratochvíle

Vodní zámek Kratochvíle v létě dostojí svého jména a nabídne návštěvníkům hned několik akcí k pobavení. Od 9. do 12. července sem zavítejte na Divadelní léto na zámku, v rámci něhož pro vás spolek divadelních ochotníků Tyl Netolice přichystal humornou komedii Zdeňka Jirotky Saturnin. Začátek představení je vždy ve 21:00 hodin, vstupné 60/30 Kč.

25. července si v zámeckém parku nenechte ujít oblíbenou tančírnu pod hvězdami. Těšit se můžete na tradiční tanečně-hudební večer se swingovým orchestrem ZatrestBand v čele s Petrem Píšou. Přestávky bude oživovat a rozenívat hudba francouzské kapely Dizzy Gilagio. Začátek akce je v 19:30 hodin, vstupné 170 Kč.

Zámek Kratochvíle. Foto: archiv NPÚ

Jindřichův Hradec

V nejvyšším patře tzv. Adamova stavení jindřichohradeckého zámku se na celé léto zabydlel kouzelný svět pohyblivých loutek výtvarnice Stanislavy Stuchlé. Loutkové krasavice tančící charleston či silák zdravící příchozího troubením v dokonale vybavených zmenšených interiérech okouzlí nejen děti, ale i jejich rodiče.

10. a 31. července a 1., 14., 15., 21. a 22. srpna se můžete těšit na noční představení Defenestrace, připomínající osudy jednoho z nejvýznamnějších majitelů zdejšího panství - hraběte Viléma Slavaty. Divadelní prohlídka vás provede nejen všemi zásadními okamžiky počátku stavovského povstání, včetně realistického ztvárnění samotné defenestrace, ale také mnoha prostory jindřichohradeckého hradu a zámku, v němž navštívíte i některá běžně nepřístupná místa. Dohromady se na vás těší téměř padesát herců v dobových kostýmech. Vstupné 250/200 Kč.

Jindřichův Hradec. Foto: archiv NPÚ

Hluboká nad Vltavou

Romantický zámek Hluboká nad Vltavou zve několikrát za léto na neobvyklé prohlídky s kastelánem Martinem Slabou s názvem Poslední. Během prohlídky soukromých schwarzenberských apartmánů poznáte osobnost posledního majitele zámku Hluboká Adolfa Schwarzenberga coby renesančního člověka - sportovce, cestovatele, automobilistu, vášnivého lovce, sběratele, mecenáše, fotografa, filmaře, radioamatéra, podnikatele i prozíravého politika. Vstupné 150/110 Kč. 

11. a 25. července a 22. srpna se uskuteční i prohlídky reprezentačních pokojů zámku s někdejším ministrem kultury Danielem Hermanem, který zde jako student kdysi provázel. Vstupné 210/150 Kč.

8. srpna a 12. září, vždy od 10:00 hodin, zavítejte na Toulky zámeckými zahradami a parkem. Komentované prohlídky se zkušenými zámeckými zahradníky vás seznámí s historií hlubockých zahrad a parku, upozorní na unikátní stromy a keře a přiblíží, co obnáší celoroční péče o rozlehlý 58 hektarový areál. Vstupné 110 Kč. 

Úvodní foto: představení Defenestrace na zámku Jindřichův Hradec, archiv NPÚ 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!