Zaručeně čisté a studené: oblasti v ČR, kam se vydat k zatopeným lomům

Zaručeně čisté a studené: oblasti v ČR, kam se vydat k zatopeným lomům 

Se zatopenými lomy si často spojujeme koupání v zaručeně ledové a průzračně čisté vodě v divoké přírodě. Je s nimi ale taky spojena trocha tajemství, některé jsou dobře schované a ví o nich jen hrstka zasvěcených. Často je do nich vstup oficiálně zakázán a před koupáním tedy musíte zvážit, jestli ten risk stojí za to. Přitom se lomy v České republice nacházejí na hodně místech a rozhodně jich není málo. Přinášíme vám výběr několika lomových oblastí.

Jeseníky

Kdo to má blízko na severní Moravu, ocení mnoho zatopených lomů, které lákají dobrodružnější povahy ke koupání v oblasti Jeseníků. V okolí Žulové leží třeba malý zatopený lom Ostrůvek s písečnou pláží nebo větší lom Rampa, vhodný i ke skokům ze skály.

Lom Rampa. Foto: archiv Wikipedia

Ještě více na severu se můžete vykoupat třeba z jednom z lomů u Vidnavy – nabízí se lom Štachlák nebo u Smolného vrchu.

Okolí Brna

Pro Moravany z jižnějších poloh jsou vhodné třeba zatopené lomy v okolí Brna. Lom Lažánky leží zhruba 30 km od města a láká na příjemnou atmosféru, nevýhodou je, ostatně jako je tomu u zatopených lomů časté, poměrně obtížný přístup do vody a málo míst k ležení u břehu.

Nedaleký je také lom přímo u vlakové trati v Blansku, kam je také přístup zakázaný, ale místní to povětšinou nedodržují. Lom je velký a dá se u něj i na chvíli posedět či poležet. Dokud vás nevyženou policisté.

Lom Blansko. Foto: archiv Wikipedia

Trochu dále na východ od Blanska leží lom Rudice, který je však zbarvený kaolínem a turisticky oblíbený, takže parametry čistá voda – samota a klid úplně nesplňuje.

Příbramsko

Asi 25 kilometrů na východ od Příbrami leží další z oblastí, kde je více zatopených lomů ke koupání. Hned několik lomů se nachází u obce Nečín. Největší z nich (ovšem stále dost malý) leží neobvykle na kopci a láká na romantickou atmosféru. Tři menší, Jiraska, Špic a Vančatka, najdete v okolních lesích.

Jen kousek východněji od Nečína leží Hříměždice. U přilehlého lomu, dostatečně velkého i hlubokého, se koná mistrovství ČR v extrémních skocích do vody HighJumpLetošní limitovaná edice nabídne od 30. do 31. července sportovní podívanou, vystoupení DJs a doprovodný program. 

Lom Hříměždice. Foto: archiv Informuji.cz

Okolí Lipnice nad Sázavou

V blízkosti Lipnice nad Sázavou najdete opravdu velké množství zatopených lomů. Čtyři z nich jsou třeba pojmenované po částech lidského těla: Ústa, Ucho, Oči a Hlava XXII. Říká se jim tak podle sochařských děl vytesaných ve stěnách žulových lomů. Na západ i na sever nedaleko od těchto lomů leží kolem deseti dalších lomů – které z nich jsou vhodné ke koupání, je však potřeba zjistit na vlastní pěst.

Lom Ucho. Foto: archiv blogu Pavla Liprta

Západ a sever Čech

Na západě republiky je velká koncentrace zatopených lomů u Karlových Varů. Lidé si chválí třeba lom u obce Podlesí nebo Otovický lom, jen pár kilometrů na sever od krajského města. Ještě několik kilometrů více na sever leží větší kaolinový lom a menší, málo navštěvovaný lom u Velkého rybníka.

Lom Podlesí. Foto: archiv swimplaces.com

Na severu Čech najdeme spoustu lomů například v okolí Teplic. Jeden leží mezi obcemi Jeníkov a Oldřichov, jiný, nazývaný Otakar, vedle obce Košťany.

Foto: Eva Ticháková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!