Víkend otevřených zahrad 2020: bylinková království, zámecké parky i vzácná arboreta

Víkend otevřených zahrad 2020: bylinková království, zámecké parky i vzácná arboreta 

Již tento víkend 6. a 7. června se pro návštěvníky otevřou přírodní poklady nejrůznějších zahrad, zámeckých parků, botanických areálů, bylinkových oáz či komunitních zahrádek. Po celé republice tak budete mít jedinečnou příležitost prozkoumat nová i běžně nepřístupná místa či zjistit, co se na vašich oblíbených za poslední rok změnilo. Víkend otevřených zahrad každoročně přináší i bohatý doprovodný program.

Bečovská botanická zahrada

Nedaleko hradu a zámku Bečov nad Teplou se nachází rozlehlá botanická zahrada s arboretem, v níž jsou pro vás v rámci Víkendu otevřených zahrad v sobotu 6. června přichystány komentované prohlídky. Procházky areálem s odborníkem vycházejí v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin.

Součástí zahrady je i volnočasový areál pro děti a dospělé, Korunní rybník s možností koupání a projížděk na lodičkách, odpočinkový altán, občerstvení, expozice zajímavých a ojedinělých listnatých a jehličnatých dřevin či genofondový sad starých krajových odrůd ovoce Bečovska. Otevřeno je od 9:00 do 19:00 hodin, vstupné dle běžného ceníku.

Bečovská botanická zahrada. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Kouzelná zahrada Lichkov

V Pardubickém kraji můžete po oba dny od 9:00 do 18:00 hodin zavítat do okrasné víceúrovňové zahrady s japonskými prvky, která vznikla před 15 lety na výsypce suti a skládce odpadků.  Zahradou protéká řeka Tichá Orlice, najdete v ní množství neobvyklých rostlin, stromů i keřů nebo třeba 12 metrů dlouhou strašidelnou jeskyni. Nechybí rozsáhlé alpinum, sbírka bambusů, japonských javorů či stylová vinárna.

Během Víkendu otevřených zahrad si zde můžete prohlédnout i ornamentální plastiky Daniely Chládkové, keramiku Anny Turkové, korálkové šperky Ireny Valdové či fotografie Pavla Kuneše na téma Lichkov včera a dnes.

Kouzelná zahrada Lichkov. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Bylinková zahrada Lu & Tiree Chmelar ve Valticích

V sobotu 6. června zavítejte od 10:00 do 18:00 hodin do bylinkové zahrady Lu & Tiree Chmelar v jihomoravských Valticích. Těšit se můžete na parní destilaci rostlinných silic v podání Pavla Bodoríka či na povídání o aromaterapii a aromaterapeutický workshop s Xenií Bodorík Pilíkovou. Čekat na vás bude i řezbář, pěstitel dřevin a ekologický nadšenec Filip Šumbera, který se podělí o své zkušenosti a chybět nebudou ani komentované prohlídky zahrady. 

V areálu najdete záhony bylin s informačními panely, vodní prvky, ornamentální záhony, odpočinkovou část, sad, skleník či prodejnu bylin a suvenýrů s bylinkovou tematikou. V zahradě je pěstováno více než 300 druhů rostlin. Vstupné dobrovolné.

Ve Valticích můžete v sobotu 6. června navštívit i komentovanou prohlídku nedalekého zámeckého parku s Přemyslem Krejčiříkem. Začátek je ve 14:30 hodin, sraz na schodech před zámkem.

Bylinková zahrada Lu & Tiree Chmelar. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Kláštery Krumlov

Zahrady minoritského kláštera, které jsou nejstaršími dochovanými zahradami v Českém Krumlově, vás zvou v sobotu 6. června a v neděli 7. června na komentované prohlídky, hry v klášterní zahradě a ochutnávky vín s vyprávěním o historii pěstování vína v Českém Krumlově. Prohlédnout si budete moci i loni postavený hmyzí hotel. V sobotu od 21:30 do 23:00 hodin na vás navíc čeká premiéra představení Tajemná stezka klášterní zahradou. Otevřeno bude po oba dny od 10:00 do 18:00 hodin.

Zahrady Klášterů Český Krumlov. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Kouzelné bylinky

Kousek od horního vstupu do českokrumlovské zámecké zahrady najdete i další oázu bylinek a relaxace. Zahrada Kouzelné bylinky vznikla v souvislosti s natáčením stejnojmenného televizního seriálu. Dnes zde najdete 26 tematických bylinkových záhonů, tzv. babiččinu zahrádku s tradičními léčivkami, ale i množství příjemných zákoutí lákajících k odpočinku a nabízejících neotřelé výhledy na malebné město.

Otevřeno je po oba dny od 10:00 do 18:00 hodin, v sobotu 6. června  se navíc můžete těšit na 45 minutové komentované prohlídky se zasvěceným výkladem o léčivých rostlinách a jejich využití v historii i dnešní době. První prohlídka začíná v 10:00 hodin, další se uskuteční ve 14:00 a v 16:00 hodin.

Českokrumlovské Kouzelné bylinky. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Kroměříž

Ve slavné kroměřížské Květné zahradě zařazené mezi památky UNESCO se po oba dny můžete od 9:00 do 17:00 hodin těšit na komentované prohlídky i bohatý program pro rodiny s dětmi.

Po oba dny se můžete vydat také do druhé z kroměřížských zámeckých zahrad, zahrady Podzámecké, ve které budou připraveny ukázky výsadby ornamentů a prezentace zahradní techniky. Co všechno v zámeckém areálu a obou zahradách můžete vidět prozkoumejte v našem výletu.

Květná zahrada v Kroměříži. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Zámecký park Vrchotovy Janovice

O týden pozdějiv sobotu 13. června, zve zámek Vrchotovy Janovice všechny návštěvníky na zcela zvláštní procházku svým parkem. Projít si zde budete moci projekt s názvem Mapa parku – Mapa života, který různými způsoby spojuje určitá místa v parku s osudem Sidonie Nádherné z Borutína – dámy, jejíž fantazie mu vtiskla současnou podobu.

Návštěvníky čeká řada zastavení (literární, malířské, zahradnické, sportovní, cestovatelské, přírodovědné a hudební), na kterých se se Sidonií seznámí prostřednictvím nejrůznějších činností, kterým se kdysi s nadšením věnovala. Abyste si toulky minulostí i současností janovického parku v klidu užili, rezervujte si určitě celé odpoledne.

Na každého účastníka čeká na konci dne losování o zajímavé ceny, program doplňují komentované prohlídky ve formě procházky s rozhovory. Vstupné na program činí 90/60 Kč, k prohlídkám budou otevřeny i zámecké expozice.

Zámek Vrchotovy Janovice. Foto: archiv Víkendu otevřených zahrad

Úvodní foto: Bečovská botanická zahrada, archiv Víkendu otevřených zahrad

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!