Velikonoce na hradech a zámcích: jarní výzdoba, doprovodné akce i hry pro děti

Velikonoce na hradech a zámcích: jarní výzdoba, doprovodné akce i hry pro děti 

Pokud stále hledáte ten správný program na velikonoční svátky, vyražte na speciální prohlídky na české i moravské hrady a zámky. Čekají na vás jarně vyzdobené interiéry, velikonoční hry pro děti, kostýmované prohlídky, jarmarky, gastronomické speciality i povídání o zvycích a tradicích.

1. Hrad a zámek Jindřichův Hradec

Umíte si představit bezmála tisíc vajec různých velikostí i barev umístěných v nejrůznějších roztodivných kombinacích v interiérech hlavní prohlídkové trasy hradu a zámku v Jindřichově Hradci? Že ne? Pak si určitě nenechte ujít zdejší speciální velikonoční prohlídky. Od 19. do 22. dubna bude navíc možné navštívit tuto trasu nazvanou Adamovo stavení bez vedených prohlídek, průvodci však budou na místě k dispozici pro případné dotazy. Budete tak mít dostatek času pořádně se tou vší krásou pokochat. Otevírací doba o Velikonocích je od 10:00 do 11.30 a od 13:00 do 15.15 hodin, vstupné 140/100 Kč.

Hrad a zámek Jindřichův Hradec. Foto: archiv Národního památkového ústavu

2. Zámek Dačice

Víte, že se tradičně peklo více druhů mazanců? Nebo kde se vzala tradice pečeného velikonočního beránka? Pročpak najdete všude po zámku zlatě barvená vajíčka a jak stará je tradice malovaných kraslic? Zase ne? Pak nezapomeňte vyrazit na velikonoční prohlídky na zámek Dačice. Kromě odpovědí na zvídavé otázky zde pro vás budou připraveny velikonočně vyzdobené interiéry a trocha historie. Otevřeno je od 19. do 22. dubna vždy od 10:00 do 16:00 hodin, vstupné 120/80 Kč.

3. Hrad Křivoklát

Celodenní velikonoční program nabízí na svém I. nádvoří i hrad Křivoklát. Prohlédnete si pestrou nabídku zboží na velikonočním jarmarku, ochutnáte spoustu dobrot a poslechnete si folklorní soubory a kapelu Klamovka. Děti zabaví divadlo eMILLIon či písničky Gábiny a Katky, chybět nebude ani kejklíř Vojta Vrtek nebo křivoklátský flašinetář.  V sobotu 20. a v neděli 21. dubna ve 13:00 hodin navíc přijede na hrad i kníže Fürstenberg se svou chotí a dětmi. Rovněž v sobotu a v neděli se na toto tradiční křivoklátské vítání jara můžete svézt parním vlakem taženým lokomotivou Šlechtična, který z nádraží Praha-Smíchov odjíždí v oba dny v 9:23 hodin. Hrad má po celé velikonoční svátky otevřeno od 9:00 do 17:00 hodin, vstupné na program činí 80/60 Kč.

Hrad Křivoklát. Foto: archiv Národního památkového ústavu

4. Zámek Loučeň

Svátky jara letos na zámku Loučeň oslaví celá knížecí rodina. Kněžna Marie se po zimě strávené na italském zámku Duino vrátila do Čech a připravuje pro svá vnoučata i všechny děti z okolí velikonoční oslavy. Při prohlídce svátečně vyzdobeným zámkem vám prozradí, jaká překvapení si pro ně přichystala. Kníže Alexandr vám povypráví o svých pochůzkách s velikonoční pomlázkou a malí princové a princezny zase o pohádkových příbězích s otevíráním pokladů a hledání skřítků, vodníků, víl, hejkala a dalších mytických postav v probouzejícím se Svatojiřském lese. Prohlídky se o velikonočních prázdninách konají v každou celou hodinu od 11:00 do 16:00 hodin, vstupné činí 210/160 Kč včetně vstupu do zámeckého parku s 12 labyrinty, bludišti a dětským lanovým parkem.

5. Hrad a zámek Staré Hrady

Hrad a zámek Staré Hrady láká po celé velikonoční svátky na Dračí Velikonoce a pestrobarevná dračí vejce. Od pátku do pondělí vás na jeho nádvoří čekají krásné princezny, veselé čarodějnice a rozpustilé čarocezny a čertenice, se kterými si užijete spoustu zábavy, soutěží, her a překvapení pro děti i dospělé. Ochutnáte i jejich sváteční utrejchy, lektvary a další dobroty. Pro každé dítko je navíc připravena čokoládová odměna. Pokud navštívíte i prohlídkové okruhy Do pohádek čaroděje Archibalda I., zjistíte jak slaví jarní svátky vodníci, obři, draci a jak čerti v čertovské domácnosti. Na hradě vás čeká i svátečně naladěný dračí král Rozumbraďák XVI. Než se však vydáte domů, nezapomeňte na pohádkové půdě zkontrolovat, jak pečlivě starohradské čarodějnice provedly jarní úklid. Otevřeno je po celé Velikonoce od 10:00 do 17:00 hodin, vstupné na jeden okruh činí 125/95/85 Kč. Od 19. do 22. dubna zde navíc můžete přivítat jaro s vínem, čokoládou a medovinou.

Hrad a zámek Staré Hrady. Foto: archiv Hradu a zámku Staré Hrady

6. Zámek Žleby

Zámek Žleby zve o velikonočním prodlouženém víkendu na netradiční prohlídky interiérů I. zámeckého okruhu plné velikonoční tématiky, jarních dekorací, vyprávění o jarních zvyklostech a netradičních setkání s bytostmi z dávných časů. Během prohlídkové trasy uvidíte například rozsáhlou zbrojnici, novogotickou kapli, knihovnu či historickou jídelnu. Otevřeno je od 9:00 do 16:00, doporučuje se rezervace předem. Vstupné 170/130 Kč.

7. Zámek Žďár nad Sázavou

Zámek Žďár nad Sázavou přichystal od 19. do 21. dubna speciální velikonoční prohlídky areálu zámku a kláštera, při nichž se můžete těšit na jarní výzdobu a povídání o velikonočních zvycích a tradicích. Prohlídky začínají každou celou hodinu od 9:00 do 16:00 hodin, vstupné je 160/110 Kč. Od čtvrtka 18. až do pondělí 22. dubna se mohou děti i zvídaví dospělí od 4 do 99 let zapojit do velikonoční hry o zapomnětlivém beránkovi Rozinkovi, který by rád našel poklad. Pomůžete mu? Hra se koná ve venkovních prostorách zámeckého areálu. Vstupné činí 60 Kč za herní plán platný pro celou rodinu. V sobotu 20. dubna od 10:00 do 16:00 hodin se můžete navíc zúčastnit zámeckého vítání jara na terase. Čekají na vás velikonoční workshopy malování kraslic, otloukání píšťalek, pouštění lodiček, stloukání ptačích budek, zdobení perníčků, pletení pomlázek, motání jidášů či malování na sklo, ochutnávky velikonočních dobrot a živá zvířátka ze dvorku.

Zámek Žleby. Foto: archiv Národního památkového ústavu

8. Zámek Jánský vrch

Zámek Jánský Vrch zve od 19. do 22. dubna na velikonočně vyzdobené interiéry zámku a v sobotu 20. dubna navíc i na bohatý kulturní program. Těšit se můžete na koncert, velikonoční zvyky a symboliku, ukázky zdobení kraslic a perníků, ochutnávku tradičního velikonočního pokrmu v zámecké kuchyni, hledání velikonočních vajíček v zámecké zahradě či speciální velikonoční razítko na pohlednice i do sbírky. Otevřeno bude od 9:00 do 16:00 hodin, vstupné činí na I. okruh 130 Kč/90 Kč, na II. okruh 100/70 Kč.

9. Zámek Valtice

Na zámku Valtice se můžete po celý velikonoční víkend těšit na obří kraslice z dílny žáků valtické základní školy, prohlídky hlavního zámeckého okruhu a okruhu Cesta zákulisím barokního divadla, prodejní velikonoční výstavu Střední vinařské školy Valtice, cimbálovou muziku a degustace vín na vnitřním nádvoří nebo na sobotní koncerty sboru Virtuosi di Mikulov v zámecké kapli (začátek 11:00 a 13:00 hodin, vstupné dobrovolné). V sobotu a v neděli prostor před zámkem navíc zaplní stánky s rukodělnými výrobky. Za zámkem bude stanoviště pro jízdy kočárem v parku, setkat se můžete i s canisterapeutickými psy. Sobotní program zpestří i historické kostýmy z ateliéru Šárky Tóthové. Otevřeno bude od 9:00 do 16:00 hodin, vstupné na prohlídky je dle platného ceníku, doprovodný program zdarma. V sobotu 20. dubna od 10:00 do 18:00 navíc ve Valticích proběhne akce Otevřené sklepy.

Zámek Žleby. Foto: archiv Národního památkového ústavu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!