Procházky Prahou: Z I.P. Pavlova přes romantické uličky, studentskou čtvrť i kouzelné výhledy

Procházky Prahou: Z I.P. Pavlova přes romantické uličky, studentskou čtvrť i kouzelné výhledy 

Na pomezí Nového Města a Vinohrad se skrývají romantické uličky, turisty neobjevené kostely, muzea i kampus studentů. To vše můžete objevit při jedné z příjemných vycházek, na které teď s příchodem jara nastal ten pravý čas.

Švejk, Dvořák, Smetana a nejstarší porodnice

Když se vydáte z I.P. Pavlova zdánlivě nevýraznou ulicí Na Bojišti, minete Hostinec U Kalicha spojený s postavou Švejka ze slavného románu Jaroslava Haška. Ten nabízí tradiční českou kuchyni za dost nadsazené ceny, odůvodněné zřejmě právě spojení s touto oblíbenou českou literární postavou. Sám Hašek ale prý Hostinec U Kalicha nikdy nenavštívil, jen o něm slyšel od důstojnického sluhy, se kterým sloužil u regimentu v Českých Budějovicích. Hostinec už ale na svém místě stojí od první poloviny 20. století.

Za pravým rohem, v ulici Ke Karlovu, pak k návštěvě vybízí Muzeum Antonína Dvořáka v barokním Michnově letohrádku zvaném také Amerika z 18. století. Pěkně postavená stálá expozice představuje život a dílo světově proslulého hudebního skladatele. Muzeum pořádá taky krátkodobé výstavy, do 1. dubna tu je k vidění třeba jedna na téma Hříšné radosti Antonína Dvořáka. Občas se tam konají i doprovodné akce, pravidelně například koncerty v rámci Pražské muzejní noci.

V té samé ulici najdete také vchod do tajemné Kateřinské zahrady. V tomto pozapomenutém kusu přírody v Praze stojí i Kostel sv. Kateřiny a bývalý klášter augustiniánek, kde se dnes nachází psychiatrická léčebna, v níž zemřel Bedřich Smetana.

Obejdete-li pak zahradu zleva do ulice Apolinářské, bude vás čekat hned několik krásných pohledů. První asi každého zaujme majestátní budova porodnice U sv. Apolináře od architekta Josefa Hlávky z roku 1875. Jedná se o jednu z nejdéle bez přestávky fungujících porodnic na světě.

Dále se Apolinářská ulice se začne sklánět do romantického svahu za Kostelem sv. Apolináře a protějším lucemburským velvyslanectvím. Rázem si budete připadat jako v úzkých uličkách třeba ve francouzské Bretani.

Studenstský svět v zahradách i na Albertově

Po pravé straně pak najdete Botanickou zahradu patřící pod Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Tato další přírodní oáza v centru Prahy je otevřená každý den od desíti do půl osmé a při bloudění mezi stromy a rostlinami narazíte třeba na studentskou hospůdku Mrtvá ryba nebo na romantické posezení u jezírka.

Na druhé straně od Apolinářské ulice se rozkládá další oblast silně spojená se studenty: Albertov, kde začaly studentské demonstrace v listopadu 1989. K ní vede cesta třeba po dlouhých schodech.

Rovně za ulicí Albertov se pak můžete vydat zase po menších schodech nahoru, kolem dalšího kousku přírody, který má svůj charakter přímo v názvu: zahrada Ztracenka.

Vedle ní navštivte taky dost ukrytý Bastion, součástí kterého je i luxusní restaurace a nádherný výhled na Prahu, třeba na nedaleký Vyšehrad.

Po Horské ulici pak dojdete ke Kostelu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově, vedle něhož je i Muzeum Policie České republiky.

Procházka samozřejmě může pokračovat přes Nuselský most na Vyšehrad, do parku Folimanka nebo zpět na Nové Město třeba k Emauzskému opatství nebo na za teplého počasí tolik oblíbenou Náplavku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!