Vánoční Brno 2020: užijte si trhy, komentované prohlídky i designové dny

Vánoční Brno 2020: užijte si trhy, komentované prohlídky i designové dny  

Moravská metropole se vánoční atmosféry rozhodně nevzdá ani letos. Od 3. prosince zde můžete zavítat na tradiční trhy či designové dny, svézt se na vyhlídkovém kole nebo obdivovat dřevěný betlém s více než stovkou figur.

Vánoční trhy 

I letos si můžete vychutnat vánoční atmosféru na všech čtyřech náměstích v centru Brna. Od 3. prosince se otevřou trhy s řemeslným a dárkovým sortimentem či balenými potravinami. Stánky s dostatečnými rozestupy budou fungovat každý den od 10 do 20 hodin až do 23. prosince. 

Náměstí Svobody již rozsvítil i tradiční vánoční strom – letos je to 14 metrů vysoká jedle z bílovického polesí. Další stromeček najdete na Zelném trhu. Oba budou náměstí zdobit až do začátku ledna.

Zelný trh. Foto: Pavel Gabzdyl, archiv TIC Brno

Halouzkův betlém i putovní světelný fotopoint

Jedním ze symbolů brněnských Vánoc je i betlém s více než stovkou figur řezbáře Jiřího Halouzka, který každoročně v období adventu zdobí Dominikánské náměstí. Letos nově můžete ve městě najít i světelný fotopoint – třímetrovou osvětlenou a ozvučenou vánoční hvězdu, která se postupně objeví na více místech v centru.

Vyhlídkové kolo

Užít si můžete i jízdy na obřím vyhlídkovém kole umístěném na Moravském náměstí. Výhled na vánočně osvětlené město z jeho nejvyššího bodu vám určitě učaruje.

Moravské náměstí. Foto: archiv Adventu na Moraváku

Adventní komentované prohlídky

Ani letos nakonec nepřijdete o možnost projít si předvánoční Brno s profesionálním průvodcem. Vybrat si můžete ze dvou okruhů – Kláštery v centru Brna a Brněnské betlémy, nutná je předchozí rezervace. Během procházek se dozvíte, který klášter je nejstarší v Brně, proč jsou kapucínské kostely stejné na celém světě i spoustu zajímavých informací o slavení adventu.

December design days

Chybět nebudou ani oblíbené dny plné designu. Od 3. do 23. prosince můžete na náměstí Svobody navštívit nový elektromobil s módními doplňky, šperky, oblečením, porcelánem či uměleckými díly. Jednotliví designéři se zde budou se svými díly vždy po pár dnech střídat.

December design days. Foto: archiv TIC Brno

Vánoční vyhlídková věž Staré radnice

Návštěvníkům se znovu otevře i vánočně vyzdobená vyhlídková věž Staré radnice na Zelném trhu, ze které budete mít centrum Brna pod sebou jako na dlani. Věž bude otevřena od pondělí do čtvrtka od 14 do 20 hodin, v pátek od 12 do 22 hodin, v sobotu od 10 do 22 hodin a v neděli od 10 do 20 hodin. Počet návštěvníků bude regulován v souladu s aktuálními opatřeními.

Dětské dílny online

Oblíbené dětské dílničky se letos přesunou do online prostoru. Kromě návodů na aktivní tvoření se můžete každou adventní neděli těšit i na čtyři vánoční mini-video-kabarety Jiřího Jelínka, Moniky Jelínkové a Terezy Lexové s názvem Vymňouknuté Vánoce s Lexou.

Úvodní foto: Halouzkův betlém. Michal Růžička, archiv TIC Brno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!