Rozlučte se s prázdninami na nočních památkách

Rozlučte se s prázdninami na nočních památkách 

V sobotu 29. 8. 2015 propukne již šestá Hradozámecká noc. Ve večerních a nočních hodinách otevřou opět své brány návštěvníkům s netradičním programem a výjimečnou atmosférou státní i nestátní hrady, zámky a další památky!

Hlavní program se letos odehraje na zámku Kratochvíle v jižních Čechách. Na Kratochvíli budou zámek i zahrada naplněny renesancí – v hudbě, tanci, zpěvu, poezii, ale i chutích a obrazech jedlých i nejedlých. Nebem na zemi, zahradou osvětlenou tisícem svící, budou provázet andělé, kteří se postarají, aby žádná z krás a zážitků kouzelné noci nebyla opomenuta. Po vystoupeních ohňových mágů a procházkách zámeckými komnatami završí poetickou noc renesanční ohňostroj. Ještě dlouho po jejím skončení však ucítí návštěvníci exkluzivní parfém, který byl speciálně pro tento večer připraven… Program zde začíná v 19:30.

Nejzajímavější tipy

Z celkových osmdesáti památek, které se 6. ročníku Hradozámecké účastní, jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější, vskutku originální programy.

Zámek Rosice

Kdo se chce s prázdninami loučit nejen v noci, ale chce začít už ráno, může vyrazit na rosický zámek, kde slavnostní program Klání o srdce dívek a paní vypukne už v 9:00 otevřením historického tržiště. V průběhu dne budou k vidění žonglérská a taneční vystoupení, divadélko a zazní historická hudba. Navečer vypukne slavnostní ohňostroj a od 21:00 se můžete na druhém nádvoří těšit na taneční zábavu.

Zámek Kunín

Na zámku v Kuníně probíhají noční prohlídky od 20:00 až do půlnoci a těšit se můžete na několik velmi poutavých okruhů, kterými vás budou netradičně provázet dětští průvodci. Čekají vás zde dvě výstavy: jedna věnovaná polskému spisovateli Henryku Sienkiewiczi, druhá dokumentárním fotografiím příslušníků šlechtických rodů. Kostel Povýšení svatého Kříže rozezvučí libé tóny barokní hudby. Ožijí také zámecké zahrady, kde si můžete kuželky v zámecké kuželně, obléci se do historických kostýmů a vyfotografovat v historickém fotoateliéru. V zámecké zahradě čekaji další atrakce určené pro děti (jízda na ponících, opekání špekáčků u ohně s vojáky v historických uniformách, promítání filmu Ať žijí duchové!). A propos, tento film se bude promítat též na hradě Krakovec.

Hrad Kunětická hora

Kdo by nemiloval pohádkový seriál Arabela, že? Právě v duchu tohoto příběhu se ponese Hradozámecká noc na Kunětické hoře. Vše odstartuje lampionový průvod z parkoviště na Rumburakův hrad ve 20:00. Hlavním lákadlem jsou desítky kostýmů a rekvizit ze zmiňovaného seriálu, a na zeď hradu se bude promítat onen díl, který se na Kuňce natáčel. Mimo to se budete moci setkat s představitelem Honzíka Ondřejem Kepkou.

Pohádkově laděnou Hradozámeckou noc se připravili i na Chvalském zámku v Praze, zámku Dobříš, hradě Krakovec, hradě Křivoklát, zámek Mníšek pod Brdy, hradě Landštejn, zámku Kynžvart, zámku Benešov nad Ploučnicí, zámku Duchcov, zámku Libochovice, zámku Staré Hrady a na zámku Paskov.

Zámek Plumlov

Veskrze netradičně pojali Hradozámeckou noc na plumlovském zámku, kde se uskuteční Baletní galavečer. Čeká vás to nejlepší ze světového baletu pod širým nebem v nastudování baletního souboru Moravského divadla Olomouc pod vedením Roberta Balogha. Akce bude charitativní a výtěžek bude použit na podporu revitalizace této památky. Upozorňujeme, že zbývají poslední vstupenky!

Zámek Kynžvart

Nakonec třešnička na dortu pro milovníky historie: kynžvartský zámek se bude věnovat Vídeňskému kongresu a připraveny jsou i přednášky na toto téma (jedna pro děti, druhá pro širokou veřejnost), stejně jako výstava s názvem "Kongres džentlmenů". V zámecké kapli zazní skladby Ludwiga van Beethovena, které přednese Chebské smyčcové trio.

Kam už se nedostanete

Ano, některé památky už hlásí plně rezervované prohlídky. Tyto jsou k pátečnímu ránu beznadějně plné: zámek Březnice (20:00 a 21:00 vyprodáno), hrad a zámek Horšovský Týn (prohlídka Zpětohledy vyprodaná), zámek Opočno, zámek Litomyšl, hrad Orlík nad Humpolcem, zámek Lysice, vila Tugendhat, zámek Hrádek nad Moravicí. Poslední místa zbývají na zámku v Paskově, zámku Plumlov a zámku Dobříš. Samozřejmě doporučujeme informovat se vždy na konkrétní památce, kde mají aktuální informace.

Nejen hrady a zámky

Do Hradozámecké noci se zapojily i jiné druhy památek a též přinášejí nevšední a atraktivní program. Komentovanou prohlídku za svitu svíček a loučí si připravily Zahrady pod Pražským hradem. Celodenní interaktivní a tvořivý program má v plánu klášter sv. Prokopa v Sázavě. V klášteře Zlatá Koruna zazní varhany ze 17. století. Kladrubský klášter provoní vůně pro Santiniho a Brauna - naše významné barokní umělce. Jihomoravský kraj reprezentují hned čtyři vily: Tugendhat, Stiassni a Löw-Beer v Brně a Jurkovičova vila v lázních Luhačovice. Čekají vás komentované prohlídky a hudební vystoupení.

To byla jen malá ochutnávka a navnadění se na Hradozámeckou noc, kompletní program naleznete na stránkách www.hradozameckanoc.cz. Přejeme mnoho nevšedních zážitků a školákům příjemné rozloučení s prázdninami!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!