Turisti, vstávat! Začíná sezóna

Turisti, vstávat! Začíná sezóna 

Zima to na nás sice pořád ještě zkouší, ale mnoho hradů a zámků otevírá touto dobou své brány. A protože na Karlštejně, Křivoklátě a v Lednici už jsme všichni byli, přinášíme vám novinky, které si pro vás připravily památky méně známé, ale leckdy o to zajímavější a lákavější.

Začneme v údolí řeky Sázavy, kde se na březích pyšně tyčí zámek ve Světlé, hrad v Ledči a zámeček ve Zruči nad Sázavou. Světelský zámek se před dvěma roky dostal do soukromých rukou a noví majitelé s ním mají velké plány. Již loni otevřeli první prohlídkový okruh a započali s nákladnými přestavbami, které vrátí památku do stavu před vznikem střední zemědělské školy za minulého režimu. Připraven je okruh pro děti, který vypráví o posázavských pověstech, expozice historického skla, a letos bude zámek obohacen o expozici historických hodin, zbraní, obrazů a soch. V současné době jsou v přípravách Trčkovské slavnosti a o prázdninách proběhne v zámeckém parku hudební festival Sázavafest.

Nedaleko po proudu řeky se na skalnatém ostrohu tyčí hrad Ledeč nad Sázavou. Vybudován byl na počátku 13. století, mnoha majiteli v průběhu staletí slohově upravován, na konci 19. století téměř celý vyhořel a od roku 1951 sloužil jako administrativní centrum Československým státním lesům. Nyní je taktéž v soukromých rukou. Kromě návštěvy regionálního muzea a výstupu na věž letos nově nabízí dva prohlídkové okruhy. První vás zavede do "retro" bytu - prostor upravených ve stylu 50. let. Druhý nabídne exkurz do časů dávných, na půdní lávky, kde se návštěvníci dozví o tajemné tragédii, která hrad postihla před Vánocemi roku 1509. Hrad je originálně architektonicky řešen, zanechaly na něm stopu všechny umělecké slohy. V posledních letech se dočkal velké obnovy vnějších omítek, byl zpět osazen alianční znak ze 16. století a postupně se stává ledečským kulturním centrem. Letos se zde bude poprvé konat Muzejní noc, a to za přispění místního divadla Mimochodem a šermířské skupiny Thorwaldsons.

Více o městě Ledeč nad Sázavou v reportáži Toulavé kamery

Poslední zmíněnou posázavskou památkou je zručský zámek. Podobu romantického sídla mu na přelomu 19. a 20. století vtiskl železniční inženýr Adolf Schebek. Ostatně po trase Posázavského pacifiku - jak se místní železniční trati říká - sem můžete přijet právě od již zmíněné Světlé a Ledče, stejně jako z opačné strany od Prahy. Zámeček prošel v letech 2003 až 2010 náročnou rekonstrukcí. Městský úřad tu sice sídlí doposud, ale našlo se dost místa pro reprezentativní sály, kterými vede prohlídkový okruh ústící do věže, ve které dodnes pohání hodiny stroj z roku 1886.

Kromě okruhu s klasickým výkladem o historii je otevřeno i Království panenek (část sbírky je nyní zápůjčena i na zámek ve Světlé n. S.), muzeum Od verpánku k Baťovi, zábavně-naučná stezka rytíře Miloty z Kolowrat pro děti, nově zřízená naučná stezka v zámeckém parku. V letošním roce bude dokončena také rekonstrukce Kolowratské věže, kde bude zpřístupněna vyhlídka, a v těsné blízkosti zámku se otevře Muzeum řeky Sázavy a Muzeum vodáctví v Čechách. Inu ve Zruči si přijde na své každý zvídavý turista.

Z Posázaví se přesuneme do jižních Čech. Zámek Kratochvíle u Netolic zaujme na první pohled svou pravidelnou symetrickou dispozicí. Byl letním sídlem posledních Rožmberků, kteří si sem jezdili odpočinout, užívat si života a odtud také to příznačné jméno Kratochvíle. Zámeček má letos opravdu nabitý kulturní program. O Velikonočním pondělí si návštěvníci mohou zahrát oblíbenou hru: hledání velikonočních vajíček.

O víkendu 18. a 19. dubna se Kratochvíle zapojí do Mezinárodního dne památek a sídel. Pro návštěvníky to znamená nižší vstupné na Grand prohlídkový okruh (zámek + kostel). Na konec dubna je připravena opravdová perla v podobě přednášky překladatelské kapacity Martina Hilského. Další zajímavý program naleznete na stránkách zámku Kratochvíle http://www.zamek-kratochvile.eu/kulturni-program/.

Další památka, která žije kulturou, je Nový zámek Kostelec nad Orlicí. V minulosti měl také velmi pohnutý osud: z reprezentativního empírového sídla se po roce 1948 stal Výzkumný ústav pro chov prasat. Rodina Kinských se ale nevzdala a zámek opravila, znovu "postavila na nohy" a vybudovala kulturní oázu, která pohladí po duši. Nejenže prohlídkový okruh bývá několikrát do roka zpestřen tím, že návštěvníky provází samotný majitel pan František Kinský, navíc se zde konají četné koncerty (17. 4. Jiří Dědeček, dále Chantal Poullain, Bratři Ebenové), výstavy (25. a 26. 4. výstava narcisů) a otevřena je i Toniova zámecká kavárna. Přesný program akcí a otvírací dobu zámku naleznete na http://www.zamekkostelecno.cz/cz/.

Abychom vám představili všechny novinky a zajímavosti, které stojí za vidění na našich hradech a zámcích, museli bychom vydat několikasvazkovou publikaci a možná ani ta by neobsáhla vše. Tohle byla jen velmi malá ochutnávka, takové navnadění se na příchod jara, očekávání prázdnin. Další novinky ze světa výletů a turistiky se už připravují.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!