Zkus Kuks v novém

Zkus Kuks v novém 

Hospital Kuks - majestátní barokní perla Královéhradeckého kraje - se po dvacetiměsíční pauze opět otevírá veřejnosti. Rekonstruovaný areál přivítá návštěvníky už o víkendu 28. a 29. března.

Nenápadná vesnička Kuks s necelými 250 obyvateli zažívá renesanci. Díky finanční podpoře z několika fondů se podařilo investovat do unikátního barokního areálu více než 600 milionů korun. Celý Kuks je unikátním souborem památek, který zahrnuje vesničku, bývalé lázně, kaskádové schodiště a na protějším břehu dominantní kostel Nejsvětější Trojice s hospitalem Milosrdných bratří vystavěným hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na přelomu 17. a 18. století a terasou lemovanou alegorickými sochami Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna.

Celý areál hospitalu tvoří jedinečný zhmotněný soubor barokních ideálů a představ o životě a smrti, které vás zde provázejí na každém kroku. Barokní člověk smýšlel o životě a smrti docela jinak než my dnes. Více si uvědomoval pomíjivost lidského bytí a neustálou přítomnost smrti. Baroko staví často věci do kontrastu, to je velmi dobře patrné i v Kuksu. Na jedné straně Labe se žil život světský: byla zde vesnice, lázně, tržnice, prostor pro hry vyšší společnosti. Naproti tomu stojí hospital, kde se řád Milosrdných bratří staral o raněné a nemocné, kteří odtud často neodešli. Hospitalu vévodí duchovní dominanta, kostel Nejsvětější Trojice, jehož majestátnost vyjadřuje lidskou malost, nedůležitost a podřízenost vůči boží vůli. Kuks má dodnes neuvěřitelně silný genius loci a atmosféra interiérů i okolí je nepopsatelně duševně obohacující.

Rekonstruovaná národní kulturní památka nabídne turistům hned několik novinek. Vedle nové expozice muzea farmacie to budou např. obnovené interiéry památky, renovované nádvoří a bylinková zahrada za hospitalem. „Restaurátoři navíc nedávno dokončili opravu nástěnných maleb z cyklu Tanec smrti. Série padesáti obrazů, které znázorňují rovnost lidí v posledním okamžiku života, byla dosud ukrytá pod silnou vrstvou vápna,“ představuje další lákadlo kastelán hospitalu Libor Švec.

Hospital v pondělí 23. března slavnostně otevřeli zástupci regionální i národní politiky a kardinál Dominik Duka. Veřejnosti se hospital v novém otevře již tento víkend 28. a 29. března 2015 v čase od 9:00 do 17:00. Turistická sezóna naplno vypukne 1. dubna 2015, kdy bude otevřeno každý den mimo pondělí taktéž mezi 9:00 a 17:00.

Na Kuks se můžete vypravit na kole po Labské stezce od Hradce Králové. Také autobusem, který zastavuje nad vesnicí naproti hospitalu. Pokud zvolíte cestu autem, záchytné parkoviště je na odbočce ze silnice I/37.

Jelikož i památky jdou s dobou, můžete si na Google Play stáhnout mobilní aplikaci Zkus Kuks, která vás provede celým areálem, a také Braunovým betlémem, který je vzdálen od Kuksu 3,5 kilometru.

Kromě slavnostíno otevření se můžete během roku těšit na mnoho dalších zajímavých akcí! Jmenujme především Vítání jara, Víkend otevřených zahrad, festival Hudební léto, Theatrum Kuks, legendární Vinobraní a vánoční jarmark.

A na závěr malý testík: víte, proč byl projekt rekonstrukce nazván Kuks - Granátové jablko? Že ne? Granátové jablko je znakem řádu Milosrdných bratří a symbolem zmrtvýchvstání a znovuzrození.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Hospital Kuks nabízí i další akce

Místo konání: Hospital Kuks

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!