Budeč, jedno z nejstarších osídlených míst

Budeč, jedno z nejstarších osídlených míst 

Jedno z nejstarších osídlených míst na území České Republiky. V areálu hradiště jsou ještě patrné zbytky opevnění, základy kostela Narození Panny Marie, rotunda Sv. Petra a Pavla, hřbitov a husitská kazatelna.

Legendy praví, že zde v mládí pobýval kníže Václav. Jedna z legend přímo praví: „Jeho otec blahoslavený kníže Vratislav poslal jej do hradu jménem Budeč, aby ho tam cvičil v Žaltáři jistý kněz zvaný Učen.“ Z Hájkovy kroniky a některých další pramenů vyplývá, že Budeč byla starověkým centrem vzdělanosti, jakousi předchůdkyní Univerzity Karlovy. Od roku 1962 je Budečský areál národní památkou.

Rotunda Sv. Petra a Pavla bývá otevřena v létě o víkendech, já jsem měl však při své návštěvě smůlu, neboť v neděli odpoledne bylo již zavřeno. Rotunda byla postavena z příkazu knížete Spytihněva I. po roce 895 a jedná se o nejstarší dodnes funkční stavbu na našem území. Kolem rotundy je hřbitov o kterém se kdysi uvažovalo, že by se mohl stát národním pohřebištěm zasloužilých osobností, jak ale víme, nakonec to vyhrál Vyšehrad. Ach ti pražáci….

Budeč se dnes nachází mezi obcemi Zákolany a Kováry, přičemž nejlépe se sem jde právě ze Zákolan, kde je vlaková zastávka – tedy dokonce dvě a alespoň nějaké minimální turistické zázemí ve formě skromné venkovské restaurace se „zahrádkou“.

Cesta z Prahy se dá vlakem zvládnout za méně než hodinu a spojení je pohodlné jak z Masarykova, tak z Hlavního nádraží.

Celý areál i jeho široké okolí má své kouzlo a i pokud se člověk nezajímá o historii, tak návštěva tohoto místa bude pro něj hezkým zážitkem. Koncem září se zde vždy koná tradiční Svatováclavská pouť. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!