Budapešť – krásné město plné krásných míst

Budapešť – krásné město plné krásných míst 

Pokud plánujete na prázdniny návštěvu jednoho z evropských hlavních měst, nezapomeňte zařadit do svého výběru i Budapešť. Často nezaslouženě opomíjené krásné město plné historických a kulturních památek.

Hlavní evropská města jako Paříž, Řím, Londýn jistě stojí za to navštívit. Budapešť známá jako „Paříž východu“ se mezi nimi může zdát jako horší varianta, já bych jí ale zařadila mezi top města Evropy. Tolik různorodých památek, krásných parků, zajímavých uliček, či kulturních akcí na jednom místě jen tak někde nenajdete.

Jak jistě všichni víte, mluvím o hlavním městě Maďarska. Protéká jím řeka Dunaj, která dosahuje šířky až 600 metrů. Rozděluje město na dvě části – Budín (také známé jako Buda) a Pešť, které byly v historii od sebe oddělené na dvě města. Ještě dnes se obě části docela výrazně odlišují. Budín je částí významnou z hlediska historického, můžeme jej přirovnat k pražskému Starému Městu. Najdete zde Géllertovy lázně, královský palác, Maďarskou národní galerii, historické muzeum a známé památky jako Matyášův kostel a Rybářská bašta. Mezi vším se projdete krásnými starými uličkami. Vyšlápněte si to také na Géllertův vrch. Sice se zapotíte, ale ten výhled stojí za to!

Do druhé části města se dostanete přes jeden z velikých mostů, přičemž ten nejznámější, Řetězový most, není přes den tolik zajímavý, ale v noci ho musíte vidět! Ještě než přejdeme do Pešti, je třeba zmínit Markétin ostrov, který bych nazvala oázou klidu uprostřed celého města. Je to především veliký park vhodný k relaxaci. Můžete sem zajít na koupaliště Pallatinus, kde se báječně osvěžíte a nabijete se novou energií. Ta je při celodenních procházkách městem třeba.

Pešť představuje moderní část města. Ale i zde jsou významné stavby, jakou je parlament, bazilika sv. Štěpána, Maďarské národní muzeum a další. Žije to tu i večer a v noci. Právě do Pešti se chodí za zábavou, tedy do klubů, restaurací či poslechnout si hudbu. Pokud sjedete nejstarším metrem kontinentu kus od centra, dojedete na Náměstí hrdinů. V jeho okolí jsou hned dvě muzea – Muzeum krásných umění a Dům umění. Projdete-li náměstím, dostanete se do parku, který je plný skvělých míst. Například nejstarší lázně Szécheniyho, Vajdahunyadský hrad, dále také zoo či stařičký lunapark.

V popisování města a jeho památek a míst, která stojí za vidění, bych mohla pokračovat, nejlepší ale bude, když se tam vydáte sami. Zpáteční jízdenku autobusem z Prahy seženete už kolem 850 (např. Student Agency), což je skvělá cena, a za 7 hodin pohodlné jízdy jste tam. Vybavte se dobrým průvodcem, protože z maďarštiny si nepřeložíte vůbec nic. Směňte peníze na forinty, to pak budete mít v peněžence klidně 50 000 v hotovosti. A buďte klidní, v Maďarsku je to cenově srovnatelné s ČR. Doporučuji tak 3 - 4 celé dny na prohlídku celého města.

Nezapomeňte si dát guláš a čabajku!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!