Klopotovské údolí – mini ZOO ve stínu lesů

Klopotovské údolí – mini ZOO ve stínu lesů 

„Milý člověče, jsem dárce tepla ve tvém krbu za chladných nocí v zimě a dárcem přívětivého chládku v žáru letního slunce, já jsem trámoví tvému obydlí dal a desku tvému stolu, ze mne je lože, do kterého uleháš, i kleč tvého rádla, já jsem dal topůrko do tvé sekery a branku do tvého plotu, ze mne je dřevo do tvé kolébky i rakve tvé, já jsem tím, čím pro blahobyt je chléb a pro krásu květina. Slyš tedy prosbu mou: Neubližuj mi!!!“ Takto nás vítá tabule při vstupu do Klopotovského údolí.

Klopotovské údolí u Nového Města nad Metují v Královehradeckém kraji je zajímavé nejen pěknou přírodou, ale i malou lesní ZOO. Nové Město nad Metují bývá často turisty vyhledáváno kvůli historickému náměstí a zámku, je však také označováno jako „brána do Orlických hor“. Údolí se nachází trochu v ústraní, a proto v něm nikdy není přespříliš turistů. Jedná se o klidné a příjemné místo.

Údolí leží na žluté turistické trase v údolí Bohdašínského potoka. Ti, co přijedou autem, mohou zaparkovat na náměstí v Novém Městě nad Metují a odtud pokračovat pěšky po turistické trase značené žlutou barvou. Je vhodné navštívit Klopotovské údolí i během horkého léta, protože smrkový porost a protékající potok vytváří příjemné klima. Největší atrakcí celého údolí jsou bezesporu ochočená lesní zvířata.

Hned na počátku údolí narazíte na oboru s divokými prasaty. Prasata se ráda nechávají krmit a drbat jako psi, malí pruhovaní čuníci sledují dění pár metrů za oborou. Naučná tabule nás informuje, že prase divoké dosahuje délky těla až 200 cm, výšky v kohoutku 115 cm a hmotnosti 200 kg. Hned jedno takové se před námi spokojeně prochází. Jiná tabule se ptá: „Víš, co máme rádi? Co nám můžeš dát?“ Dozvídáme se, čím můžeme udělat čuníkům radost, aniž bychom jim ublížili.

Naproti oboře s divočáky se nachází voliéra s ptáky: koroptvemi, perličkami a krocany. Krocan nevynechá příležitosti a turistům se náležitě předvádí. Další pár krocanů pobíhá mezi oborami v celém údolí, většinou se však před zraky turistů skrývá.

Budeme-li pokračovat po asfaltové cestě, dojdeme k oboře s vysokou lesní zvěří. Zde můžeme spatřit srnčí zvěř nebo laně s jelenem. Laně se skrývají v horní části obory – kdo je chce spatřit, musí obejít celou oboru. Zato jelen Matěj sleduje kolemjdoucí a doufá, že dostane něco k snědku. Tabule na obůrce s jelenem upozorňuje, že se jedná o nebezpečné zvíře, jelen se však tváří přátelsky a zvědavě okukuje kolemjdoucí. U obůrky je pro turisty postavena malá vyhlídka, ze které lze jelena sledovat. Informační tabule mluví o Matějovi jako o snu všech myslivců. Letos se mi také poprvé poštěstilo v oboře s jelenem spatřit králíky.

Tím zajímavý výlet nekončí. Můžeme se vydat po žluté turistické cestě směrem na Slavoňov.  Mezi skalami dojdeme k Čertově díře, malé tmavé jeskyni nebo k Lesníkově studánce. Celý výlet končí návštěvou slavoňovského dřevěného kostela z 16. století. Odtud se cesta vrací po stejné trase do Nového Města nad Metují (zhruba 8 km celá trasa) anebo po modré turistické trase, která končí ve stejném bodě (také zhruba 8 km celá trasa).

Celé údolí je turisticky zajímavé místo: cestu lemuje mnoho informačních tabulí, stejně tak pěkná odpočívadla. V letních měsících v údolí bývá více turistů než obvykle, ale díky poloze místa určitě ne přelidněno. Doporučuji jako krátkou procházku pro podívanou za zvířaty a víkendovou relaxaci.

Další fotografie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!