Není tu akce, kterou Katedrála svatého Bartoloměje pořádá? Přidej ji
  • Aktuální program
  • Byli tadyBára B.
  • Ohodnoť místo

Dominantou nejen plzeňského náměstí je gotický trojlodní chrám, který se nachází na náměstí Republiky. Katedrála svatého Bartoloměje byla založena již kolem roku 1295, přesné datum zahájení stavby však není známé. V roce 1995 byla zařazena mezi národní kulturní památky.

Věž chrámu je vůbec nejvyšší kostelní věží v České republice, dosahuje výšky 102, 26 metrů. Návštěvníkům za poplatek padesáti korun nabídne úchvatný pohled nejen na Plzeň, ale i její okolí. Vystoupat do věže mohou návštěvníci každý den od 10:00 do 18:00. Vyhlídka pro návštěvníky se nachází ve výšce 62 metrů a vede k ní 301 schodů.

Daleko větším fenoménem je ale andělíček pro štěstí. Pověst praví, že když přidržíte andělíčka a budete myslet na své přání, tak se vám splní. Jeho zázračné účinky se údajně tradují do doby, kdy se v chrámu ženil plzeňská kat. Ten však do chrámu nesměl, proto ho u oltáře zastupoval jeho přítel. Během obřadu se tedy modlil u zadního vchodu a při zvedání se dotkl právě andělíčka vykovaného na mřížích chrámu. Dnes andělíčka rozeznáte jednoduše. Zatímco jsou všichni ostatní ještě zlatí, „šťastný“ andělíček již dávno ztratil svůj tvar i barvu. Někdy se totiž na jeho „ošahání“ stojí i dlouhá fronta. 



Katedrála svatého Bartoloměje - program na únor

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Katedrála svatého Bartoloměje: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!