Stará synagoga, Plzeň

Stará synagoga

Plzeň, Smetanovy sady

Není tu akce, kterou Stará synagoga pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Stará synagoga je chráněnou kulturní památkou České republiky, která se nachází ve Smetanových sadech. Ukrytá je však ve dvoře, tudíž při jejím hledání musí člověk zapátrat po bývalém židovském obecním domu s číslem popisným 80, v jehož vnitřní zahradě se synagoga nachází. Jedná se o aktivní zasvěcenou synagogu. V letech 2010 – 2014 prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Synagoga byla vystavěná v roce 1859 podle projektu významného plzeňského stavitele Martina Stelzera. Budova je postavena v novorománském slohu, nechybí na ní ani vnější schodiště do vyššího patra, které slouží zároveň jako únikový východ. Interiér tvoří dvoupatrová ženská galerie na dřevěných sloupech. Součástí synagogy byly od roku 1869 také varhany, které se však do dnešní doby nedochovaly.

Vedle synagogy byla vystavěna také tzv. Výpomocná synagoga, která byla s hlavní budovou propojena zděným schodištěm a ve 20. století sloužila jako skladiště. Dnes zbyly z Výpomocné synagogy jen její obvodové zdi a její vnitřní prostor byl upraven jako památník plzeňských obětí holocaustu. Památník zaplňují oblázky, na nichž jsou uvedeny jména obětí.

Interiér Staré synagogy si mohou zájemci prohlédnout od dubna do října denně kromě židovských svátků, a to od neděle do pátku od 10:00 do 18:00. Cena vstupu je 55 korun, studenti, důchodci a děti od 10 do 15 let mohou využít zlevněný vstup za 50 korun. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Stará synagoga na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Stará synagoga: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!