Není tu akce, kterou Kostel Panny Marie Sněžné pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Ohodnoť místo

Kostel Panny Marie Sněžné je jedním z barokních kostelů města Olomouce. Nachází se na Náměstí republiky v těšné blízkosti Muzea umění, Vlastivědného muzea a rektorátu Univerzity Palackého v Olomouci. Díky svým dvěma vysokým věžím je nepostradatelnou součástí olomouckého panoramatu.

Základní kámen kostela byl položen v roce 1712, jeho výstavba skončila o čtyři roky později. O stavbu se postaral olomoucký stavitel Lukáš Kleckel, který ho vytvořil podle návrhu Michaela Josefa Kleina. Přesně před začátkem stavby byl v Praze na Malé Straně dostaven známý kostel sv. Mikuláše, který se stal přímým inspiračním zdrojem olomoucké stavby.

Výrazným prvkem olomouckého kostela je monumentální portál s balkónem a znakem jezuitského řádu s nápisem IHS. Součástí výzdoby je také několik soch. Uvnitř kostela je pak ke zhlédnutí bohatá malířská a štuková výzdoba. Nápadná je nástropní malba od vídeňského malíře Karla Josefa Haringera. Nepostradatelnou součástí interiéru jsou také varhany, které vytvořil kralický varhanář Johann Gottfied Halbich v první polovině 18. století. 



Kostel Panny Marie Sněžné - program na říjen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Kostel Panny Marie Sněžné : hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!