Katedrála sv. Václava (Dóm), Olomouc

Katedrála sv. Václava (Dóm)

Olomouc, Václavské náměstí

Není tu akce, kterou Katedrála sv. Václava (Dóm) pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo
  • www.katedralaolomouc.cz

Katedrála sv. Václava, též zvaná jako Dóm, je nejznámější dominantou Olomouce, jejíž návštěvu by neměl vynechat žádný turista ani obyvatel této hanácké metropole. Katedrála se nachází na vyvýšeném Václavském náměstí v centru města, tudíž jsou její věže dobře viditelné i z dálky. Hlavní věž měří 100, 65 metrů, což ji činí druhou nejvyšší kostelní věží v České republice. Prvenství drží Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni.

Katedrála sv. Václava je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů novogotické architektury v České republice. Její výstavba byla zahájena na počátku 12. století, v roce 1131 byla vysvěcená. V této době se jednalo o románskou baziliku. Svůj současný vzhled získala až během přestaveb, které proběhly 1616-1619 a 1883 – 1892. V roce 1995 navštívil katedrálu dokonce papež Jan Pavel II.

S katedrálou se pojí zajímavá pověst. Zvony totiž odbíjí v jedenáct hodin namísto poledne. Za husitských válek, když byla Olomouc obléhána husitskými vojsky, prý jejich vůdce Prokop Holý prohlásil, že když město do poledne nedobijí, odtáhne i se svými vojsky pryč. Když se tato jeho slova dozvěděl olomoucký biskup Jan Železný, nechal zvony odbíjet již v jedenáct hodin. Od té doby má být zvonění stále posunuté. Tato pověst je však nepravdivá, protože je toto odbíjení přímo v souladu s liturgickými zvyklostmi.

V katedrále se kromě několika kaplí a působivého oltáře nachází také dvoupatrová krypta, která je plně přístupná veřejnosti. Zatímco v prvním patře se mohou návštěvníci seznámit s cennými náboženskými předměty, druhé patro obsahuje rakve s ostatky olomouckých biskupů a arcibiskupů. V kryptě se nachází také srdce arcibiskupa a rakouského arcivévody Rudolfa Jana Habsburského. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Katedrála sv. Václava (Dóm) na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Katedrála sv. Václava (Dóm): hodnocení ostatních

(1 hodnocení) A jak hodnotíš toto místo ty?