Není tu akce, kterou Sloup Nejsvětější Trojice pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Ohodnoť místo

Sloup Nejsvětější Trojice je monument zdobící Horní námětí v Olomouci. Jedná se o jednu z olomouckých dominant, která je zajímavá vůbec největším seskupením barokních soch v rámci jedné sochařské stavby. Zároveň se jedná o nejvyšší sousoší v České republice. Sloup má výšku 35 metrů a jeho součástí je i malá kaple.

Sloup Nejsvětější Trojice je spolu s olomouckým Mariánským sloupem a několika barokními kašnami zařazen mezi světové dědictví UNESCO. Jedná se totiž o jedno z vrcholných děl středoevropského baroka. Na jeho stavbě se podílelo hned několik umělců, kteří si však úspěch z dostavby neužili. Během stavby zemřel i císařský privilegovaný architekt Václav Render. Ten po své smrti odkázal veškerý svůj majetek právě na dostavbu velkolepého díla.

Sloup je zajímavý kromě své výšky také bohatou sochařskou výzdobou. Ta zahrnuje osmnáct soch světců, dvanáct světlonošů a dvanáct reliéfů s polopostavami apoštolů. Ve střední části sloupu je pak sousoší Nanebevzetí Panny Marie. Celému dílu dominují měděné sochy Nejsvětější Trojice, podle nichž je sloup pojmenován. 



Sloup Nejsvětější Trojice - program na únor

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Sloup Nejsvětější Trojice : hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!