Dětský ostrov, Praha 5

Dětský ostrov

Praha 5, Dětský ostrov

Není tu akce, kterou Dětský ostrov pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyt.h.
  • Ohodnoť místo
  • cs.wikipedia.org

Dětský ostrov (jinak také Maltézský, Hykyšův, Funkovský či Židovský) je pražský vltavský ostrov, ležící na katastru Smíchova.

Připomíná se již v roce 1355, několikrát v důsledku záplav zmizel. Až do 18. století se jmenoval Maltézský (podle majitele, malostranského maltézského kláštera Panny Marie pod řetězem), později podle příslušníků pražské židovské obce, kterým ostrov patřil – Hykyšův, Funkovský, Židovský. Svůj poslední název získal ostrov počátkem 60. let 20. století, kdy zde byl vybudován areál dětských hřišť.

Ostrov byl uměle prodloužen při výstavbě plavební komory Smíchov v letech 1913–1916. Na jihu k němu byla připojena část Petržílkovského ostrova a na severu byla vybudována dlouhá dělící zeď. Plavební komora má dvě zdymadla a překračuje dva jezy (Staroměstský a Šítkovský). U jižního cípu ostrova se nachází také Malostranská vodárenská věž zvaná též Petržilkovská.

V současné době se na ostrově nachází komplex dětských hřišť spravovaných městskou částí Praha 5, malé fotbalové hřiště, ping-pongové stoly a skatepark.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Dětský ostrov: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Café Savoy Praha 5 (272 m)
Café Louvre Praha 1 (784 m)

Je libo tematický výlet po okolí?

Aktuální předpověď počasí v Praze?