Není tu akce, kterou Pustevny pořádá? Přidej ji

Pustevny jsou velmi atraktivním místem pro výlety za každého počasí. Na osadu nedaleko mytické hory Radhošť se dá přijít pěšky, vyvézt se lanovkou, přijet na běžkách a když sleze sníh, můžeme přijet i na kole.

V polovině 18. století byla poblíž první dřevěné radhošťské kaple zřízena poustevna pro jednoho poustevníka a odtud pochází dnešní název místa. Posledním poustevníkem byl údajně Felix, který ve svém útočišti zemřel snad roku 1784.

Atraktivnost Pusteven přilákala členy frenštátského spolku Pohorská jednota Radhošť, kteří si dali za cíl zpřístupňovat odlehlá místa beskydských hor, značit turistické trasy a zřizovat síť horských hotelů a ubytoven.

Nejprve zde postavili první dvě útulny. Později s nárůstem zájmu turistů se rozhodli zvýšit ubytovací a pohostinské kapacity. Proto nechali vybudovat další dvě útulny (Libušín a Maměnka), které navrhoval slovenský architekt Dušan Jurkovič ve slohu lidové secese.

Dne 3. března 2014 byla stavba Libušín výrazně poškozena požárem, který zničil hlavně její pravou část, v níž se nachází umělecky nejhodnotnější jídelna. Práce na obnově Libušína postupují od roku 2016 a měly by trvat do poloviny roku 2019.



Pustevny - program na červenec

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Pustevny: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!